Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Türkçe)

HYHY 220 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
İkram ve Servis Hizmetleri
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
HYHY 220
Güz/Bahar
2
0
2
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Soru & Cevap
Kritik verme
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Uçuş süresi boyunca, yolculara sunulmakta olan servislerin bütünüdür. Uçuşta sunulan ikram tepsisi yolcunun önüne çıkana kadar birçok aşamadan geçmektedir. Bu aşamalar, havayolu, ikram firmaları ve malzeme sağlayıcı firmalar arasında oluşan, "İkram Servis Sistemi" içinde gerçekleşmektedir. Ders havaalanlarında yolculara hizmet eden Lounge Servisini de kapsamaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • İkram hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
  • Servis hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
  • İkram ve Servis Hizmetleri hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
  • Havalanı lounge servisi hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
  • Uçakta ikram ve servis hizmetleri hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
Ders Tanımı Derste, servis ve ikram hizmetlerinin tarihçesi, servis personeli, nitelikleri ve kişilik özellikleri, servis personelinin mesleki donanımı anlatılır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Uçakta İkram ve Önemi Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-1 ISBN: 975-353-071-4
2 İkramın Yolcular Üzerindeki Etkileri Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-2 ISBN: 975-353-071-4
3 İkramın Planlanmasındaki Ana Faktörler Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-3 ISBN: 975-353-071-4
4 İkram Öncesi Galley Hazırlıkları Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-4 ISBN: 975-353-071-4
5 Galleyde Bulunmasi Gereken Demirbaş Malzemeler ve Kontrolü Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-5 ISBN: 975-353-071-4
6 Uçuş Öncesi Galley Hazırlığı ve Kontrolü Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-6 ISBN: 975-353-071-4
7 Ara Sınav
8 Özel Yemekler ve Servis Kuralları Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-7 ISBN: 975-353-071-4
9 Uçakta Servis Edilen Yiyecekler ve Servis Kuralları / Günün Saatlerine Göre Yapılan Yiyecek Servis Çeşitleri Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-8 ISBN: 975-353-071-4
10 Uçakta Servis Edilen İçecekler ve Servis Kuralları Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-9 ISBN: 975-353-071-4
11 Sunum
12 Sunum
13 Sunum
14 Sunum
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final sınavı

 

Ders Kitabı

Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları. ISBN: 975-353-071-4

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
40
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
3
48
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
10
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
15
15
Final Sınavı
1
15
15
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Havayolu işletmesinin yönetim sistemleri ve işleyiş prensipleri ile ulusal ve uluslararası mevzuat bilgisine sahip olmak

2

Temel havacılık terminolojisi, uçuş teorisi/aerodinamik ve meteoroloji konularında temel bilgi sahibi olmak

3

Kabin ekibi üyesinin görev/sorumlulukları, havacılıkta standart operasyon kuralları ve emniyet/güvenlik kavramları hakkında bilgi sahibi olmak

4

Havacılıkta ilkyardım konusunda doğru ve etkin müdahalenin önemini kavrayarak ilkyardım uygulamalarını yapabilmek

5

Tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili ve uçuş operasyonlarında oluşabilecek tüm acil durumlarda hayatta kalabilme teknikleri, kalabalığın kontrolü ve yönetimi metotları hususunda sorumluluklarını kavrayarak hızlı ve doğru müdahale edebilmek

6

Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilmek, bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak

7

Diksiyon ve anons teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak

8

Havacılıkta insan faktörü, çevre, toplum, sağlık koşullarının etkileri, insan performansının limitleri ve kaynakların etkin kullanımının önemini kavrayabilmek

9

Dünya coğrafyası ve kültürleri konularında temel bilgiye sahip olmak

10

Genel görünüm ve kişisel bakımın önemini kavrayarak nezaket ve görgü kuralları çerçevesinde yolcu servis sunumunu gerçekleştirebilmek

11

Bir yabancı dili kullanarak sivil havacılıkta kabin hizmetleri alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile ileitişim kurmak

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.