MESLEK YÜKSEKOKULU
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Türkçe)
HYHY 220 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
İkram ve Servis Hizmetleri
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
HYHY 220
|
Güz/Bahar
|
2
|
0
|
2
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Soru & CevapKritik vermeAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Uçuş süresi boyunca, yolculara sunulmakta olan servislerin bütünüdür. Uçuşta sunulan ikram tepsisi yolcunun önüne çıkana kadar birçok aşamadan geçmektedir. Bu aşamalar, havayolu, ikram firmaları ve malzeme sağlayıcı firmalar arasında oluşan, "İkram Servis Sistemi" içinde gerçekleşmektedir. Ders havaalanlarında yolculara hizmet eden Lounge Servisini de kapsamaktadır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Derste, servis ve ikram hizmetlerinin tarihçesi, servis personeli, nitelikleri ve kişilik özellikleri, servis personelinin mesleki donanımı anlatılır. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Uçakta İkram ve Önemi | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-1 ISBN: 975-353-071-4 |
2 | İkramın Yolcular Üzerindeki Etkileri | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-2 ISBN: 975-353-071-4 |
3 | İkramın Planlanmasındaki Ana Faktörler | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-3 ISBN: 975-353-071-4 |
4 | İkram Öncesi Galley Hazırlıkları | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-4 ISBN: 975-353-071-4 |
5 | Galleyde Bulunmasi Gereken Demirbaş Malzemeler ve Kontrolü | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-5 ISBN: 975-353-071-4 |
6 | Uçuş Öncesi Galley Hazırlığı ve Kontrolü | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-6 ISBN: 975-353-071-4 |
7 | Ara Sınav | |
8 | Özel Yemekler ve Servis Kuralları | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-7 ISBN: 975-353-071-4 |
9 | Uçakta Servis Edilen Yiyecekler ve Servis Kuralları / Günün Saatlerine Göre Yapılan Yiyecek Servis Çeşitleri | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-8 ISBN: 975-353-071-4 |
10 | Uçakta Servis Edilen İçecekler ve Servis Kuralları | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-9 ISBN: 975-353-071-4 |
11 | Sunum | |
12 | Sunum | |
13 | Sunum | |
14 | Sunum | |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları. ISBN: 975-353-071-4 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
40
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
16
|
3
|
48
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
10
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
15
|
15
|
Final Sınavı |
1
|
15
|
15
|
Toplam |
120
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Havayolu işletmesinin yönetim sistemleri ve işleyiş prensipleri ile ulusal ve uluslararası mevzuat bilgisine sahip olmak |
|||||
2 | Temel havacılık terminolojisi, uçuş teorisi/aerodinamik ve meteoroloji konularında temel bilgi sahibi olmak |
|||||
3 | Kabin ekibi üyesinin görev/sorumlulukları, havacılıkta standart operasyon kuralları ve emniyet/güvenlik kavramları hakkında bilgi sahibi olmak |
|||||
4 | Havacılıkta ilkyardım konusunda doğru ve etkin müdahalenin önemini kavrayarak ilkyardım uygulamalarını yapabilmek |
|||||
5 | Tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili ve uçuş operasyonlarında oluşabilecek tüm acil durumlarda hayatta kalabilme teknikleri, kalabalığın kontrolü ve yönetimi metotları hususunda sorumluluklarını kavrayarak hızlı ve doğru müdahale edebilmek |
|||||
6 | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilmek, bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak |
|||||
7 | Diksiyon ve anons teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak |
|||||
8 | Havacılıkta insan faktörü, çevre, toplum, sağlık koşullarının etkileri, insan performansının limitleri ve kaynakların etkin kullanımının önemini kavrayabilmek |
|||||
9 | Dünya coğrafyası ve kültürleri konularında temel bilgiye sahip olmak |
|||||
10 | Genel görünüm ve kişisel bakımın önemini kavrayarak nezaket ve görgü kuralları çerçevesinde yolcu servis sunumunu gerçekleştirebilmek |
|||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak sivil havacılıkta kabin hizmetleri alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile ileitişim kurmak |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencilerimiz TGS Yer Hizmetleri A.Ş.'de Staj Yapıyor
Sivil Havacılk Kabin Hizmetleri Öğrencilerimiz TGS Yer Hizmetleri A.Ş.'de staja kabul edildiler.
Çıraklar Ustalara Soruyor Konuğu Hava Trafik Koordinatörleri Emre Yüce, Simay Ece Kanat Tektaş ve Nuray Tülü
Hava Trafik Kontrolörlüğü mesleğini anlatmak, hava trafik ve kokpit arasındaki iletişimin önemini anlatmak ve öğrencilerin merak ettiklerine cevap vermek üzere Hava Trafik
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencilerimiz Pegasus Havayolları'nda Staj Yapıyor
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencilerimiz zorunlu stajlarını ülkemizin en önemli havayolu işletmelerinden Pegasus Havayolları'nda sürdürüyorlar.
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencileri TGS Staj Mülakatında
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı öğrencilerimiz TGS Yer Hizmetleri’nde staj için mülakata girdiler.
Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamnında YDA Dalaman Havalimanı Eski Genel Müdürü Sn. Cengiz Tuğrul Ayaz’ı ağırladı. Cengiz Bey, Havalimanı
Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamnında Pegasus Havayolları İstasyonlar Müdürü Sn. Aytaç Yıldız’I ağırladı. Aytaç Bey, Pegasus Havayolları hakkında detaylı
TAV Ziyareti
Meslek Yüksek Okulu Müdürümüz Öğr.Gör.Dr. Burçin Önder, Müdür Yardımcımız Öğr.Gör. Emre Küheylan, Seyahat ve Dil Programları Koordinatörümüz Öğr. Gör. Edit Habif ve
TGS Ziyareti
Meslek Yüksek Okulu müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Burçin Önder, Müdür Yardımcımız Öğr.Gör. Emre Küheylan, Seyahat ve Dil Programları Koordinatörümüz Öğr.Gör.Edit Habif ve