MESLEK YÜKSEKOKULU
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Türkçe)
SHKH 204 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Kabinde Genel Servis Usulleri
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
SHKH 204
|
Bahar
|
2
|
2
|
3
|
5
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaGrup çalışmasıSoru & CevapSimülasyonAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Kabinde genel servis usüllerini ve servis ekipmanları hakkında bilgi vermek ve bunlarla ilgili uygulama yapmak amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | İkram, kabinde servis ekipmanları ve usulleri |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Ucakta Ikramin Onemi , Ikramin Yolcular Uzerindeki Etkileri (Fizyolojik Etki - Psikolojik Etki) , Kabin Ekiplerinin Davranis Standartlari , Beden Dili Etkili Iletisim | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:1 |
2 | Dunden Bugune Ucakta Ikram , Catering Merkezinin Olusumunun Temelleri ,Ucakta Ikram Hizmetinin Baslamasi | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:2 |
3 | Ikram Hizmeti ,Ozel Ilgi Gosterilmesi Gereken Yolcular , Ikram Planlamasindaki Ana Faktorler (Ucak Tipi , Tasinan Yolcu Niteligi) | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:3 |
4 | Ikram Planlamasindaki Ana Faktorler (Ucagin Kalkis ve Varis Saatleri-Ucus Suresi) , Parkur Ozellikleri , Ikram Yukleme Noktasi) | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:4 |
5 | Galley Tanimi , Galley Malzemeleri , Ucus Oncesi Galley Hazirligi | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:5 |
6 | Galley Cesitleri(On-Arka-Yardimci-Orta) Ikram Urunlerinin Temini , Ikramin Teslim Alinmasi ve Kontrolu | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:6 |
7 | Ara sınav | |
8 | Ara Sinav YIYECEK SERVISI ; Servis Cesitleri(Gunun saatlerine Gore Hazirlanan Sevis Cesitleri) Ekip Yemegi , Kokpit Yemegi ve Servisi | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:6 |
9 | OZEL YEMEKLER ; Dini Yemekler (KSML , MOML , HNML) , Vejeteryan Yemekler(VGML) ; Tibbi Yemekler | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:7 |
10 | Ozel Yemek Kodlari ve Aciklamalari | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:8 |
11 | ICECEK SERVISI ;Icecek Kategorileri (Alkollu - Alkolsuz Icecekler) Icki Servisi | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:8 |
12 | Iceceklerin Servisinde Uygulanmasi Gereken Genel Kurallar , Alkolsuz Sicak Iceceklerin Hazirlanmasi ve Servisi | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:9 |
13 | Alkolsuz Soguk Iceceklerin Hazirlanmasi ve Servisi , Alkollu Soguk Iceceklerin Hazirlanmasi ve Servisi | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:10 |
14 | Digestive (Hazmettirici ) Icecek Servis Hazirlanmasi ve Servisi , Cay Kahve Sevisi | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:11 |
15 | GENEL DEĞERLENDİRME | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm: Modül Değelendirme |
16 | Final | Ders materyalleri |
Ders Kitabı | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:8 ISBN 978-976-91612-1 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
15
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
15
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
4
|
64
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
16
|
3
|
48
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
15
|
15
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
11
|
11
|
Final Sınavı |
1
|
12
|
12
|
Toplam |
150
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Havayolu işletmesinin yönetim sistemleri ve işleyiş prensipleri ile ulusal ve uluslararası mevzuat bilgisine sahip olmak |
|||||
2 | Temel havacılık terminolojisi, uçuş teorisi/aerodinamik ve meteoroloji konularında temel bilgi sahibi olmak |
|||||
3 | Kabin ekibi üyesinin görev/sorumlulukları, havacılıkta standart operasyon kuralları ve emniyet/güvenlik kavramları hakkında bilgi sahibi olmak |
X | ||||
4 | Havacılıkta ilkyardım konusunda doğru ve etkin müdahalenin önemini kavrayarak ilkyardım uygulamalarını yapabilmek |
|||||
5 | Tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili ve uçuş operasyonlarında oluşabilecek tüm acil durumlarda hayatta kalabilme teknikleri, kalabalığın kontrolü ve yönetimi metotları hususunda sorumluluklarını kavrayarak hızlı ve doğru müdahale edebilmek |
|||||
6 | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilmek, bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak |
|||||
7 | Diksiyon ve anons teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak |
X | ||||
8 | Havacılıkta insan faktörü, çevre, toplum, sağlık koşullarının etkileri, insan performansının limitleri ve kaynakların etkin kullanımının önemini kavrayabilmek |
|||||
9 | Dünya coğrafyası ve kültürleri konularında temel bilgiye sahip olmak |
|||||
10 | Genel görünüm ve kişisel bakımın önemini kavrayarak nezaket ve görgü kuralları çerçevesinde yolcu servis sunumunu gerçekleştirebilmek |
X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak sivil havacılıkta kabin hizmetleri alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile ileitişim kurmak |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
3. Turizm Günleri kapsamında Havacılık Öğrencileri ’1T ABD-FRA Uçuşumuza Hoşgeldiniz’’ Workshop Etkinliği
3. Turizm Günleri kapsamında Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğretim Görevlilerimiz ve Öğrencilerimiz ‘’1T ABD-FRA Uçuşumuza Hoşgeldiniz’’ adı
Havacılık Öğrencilerimiz İstanbul Havalimanı'nda Emirates Airbus A380 Uçuş Operasyonu'na Katıldılar
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencileri İstanbul Havalimanı Teknik Gezisi’ne ve Emirates Havayolu
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencilerimiz TGS Yer Hizmetleri A.Ş.'de Staj Yapıyor
Sivil Havacılk Kabin Hizmetleri Öğrencilerimiz TGS Yer Hizmetleri A.Ş.'de staja kabul edildiler.
Çıraklar Ustalara Soruyor Konuğu Hava Trafik Koordinatörleri Emre Yüce, Simay Ece Kanat Tektaş ve Nuray Tülü
Hava Trafik Kontrolörlüğü mesleğini anlatmak, hava trafik ve kokpit arasındaki iletişimin önemini anlatmak ve öğrencilerin merak ettiklerine cevap vermek üzere Hava Trafik
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencilerimiz Pegasus Havayolları'nda Staj Yapıyor
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencilerimiz zorunlu stajlarını ülkemizin en önemli havayolu işletmelerinden Pegasus Havayolları'nda sürdürüyorlar.
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencileri TGS Staj Mülakatında
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı öğrencilerimiz TGS Yer Hizmetleri’nde staj için mülakata girdiler.
Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamnında YDA Dalaman Havalimanı Eski Genel Müdürü Sn. Cengiz Tuğrul Ayaz’ı ağırladı. Cengiz Bey, Havalimanı
Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamnında Pegasus Havayolları İstasyonlar Müdürü Sn. Aytaç Yıldız’I ağırladı. Aytaç Bey, Pegasus Havayolları hakkında detaylı