Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

İç Mekân Tasarımı (Türkçe)

MICM 203 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Ergonomi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MICM 203
Güz
2
0
2
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilerin ergonomi kurallarını, üretilen ürün, çalışılan tezgah ve makinelere uygulamasını sağlamak amaçlanmaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Ergonomik ürün geliştirebilecek,
  • İnsan, makine ve çevre uyumunu oluşturabilecek,
  • Ergonomi ve makine ahşap uyumunu kavrayabilecek,
  • Ergonomi ve çalışma tezgahı uyumunu oluşturabilecek,
  • Atölyede ergonomik hareketleri uygulayabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, ergonominin tanımı, önemi, mobilya tasarımında ve üretiminde ergonomik unsurlar, iç mekan oluşturulmasında ergonomik kurallar, verimlilikle ergonomi arasındaki ilişki, kazalar, kazaların önlenmesinde ergonomi unsuru gibi konuları içerir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Ergonominin tanımı, amacı ve kapsamı Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 1.
2 İnsan vücudunun ergonomik açıdan etüdü Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 2.
3 Antropometrik ölçüler ve ölçüm yöntemleri Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 4
4 Çalışma yerlerinde boyutlar Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 6
5 İnsan -makine sistemleri Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 6
6 Çalışma ortamı faktörleri Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 6
7 Gürültü Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 9
8 Gürültü Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 9
9 Ara Sınav
10 Aydınlatma Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 10
11 Aydınlatma Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 10
12 Çalışma ortamı iklimi Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, 11
13 Çalışma ortamında kimyasal faktörler Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, 12
14 Psikolojik faktörler Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, Bölüm 13
15 Dönemin Gözden Geçirilmesi
16 Final

 

Ders Kitabı

Sabancı, A., Sümer, SÜMER, S.K.,(2015),Ergonomi, Nobel Yayıncılık,Ankara, ISBN: 9786055426798

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
40
Final Sınavı
1
50
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
2
50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
50
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
5
70
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
20
20
Final Sınavı
1
28
28
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

İç mekan tasarımı alanına temel oluşturan teknik bilgi,yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olacaktır.

X
2

İç mekan tasarımı alanında edindiği teknik ve yöntemsel bilgileri uygulama alanında kullanıp, yorumlayıp; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilecektir.

X
3

Pazar koşullarını inceleyip gelir yönetimi uygulamalarını tanıyıp bu doğrultuda strateji oluşturabilecektir.

4

İç mekan tasarımı alanında sektörle ilgili mevzuat, temel değerler ve ilkeler hakkında bilgi sahibi olacaktır.

5

Yaratıcı ve yenilikçi düşünebilecek, öğrenilen bilgilerin yenilikçi bir düşünce tarzı ile alışılmış uygulamaların dışındaki ortamlarda da uygulayabilecektir.

X
6

Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilecek, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olacak, etkin ve verimli çalışabilecektir.

7

İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümseyecek, alan ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olacak ve bunları uygulayabilecektir.

8

Bir yabancı dili kullanarak iç mekan tasarımı alanı ile ilgili bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

9

İç mekan tasarımı alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

10

Yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimseyecek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönelik çalışmalar yapacaktır.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.