Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)

MLBT 203 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Bitki ve Toprak Analizi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MLBT 203
Güz
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Dersin amacı öğrencilere teorik ve uygulamalı olarak bitki ve toprak analizleri hakkında bilgi kazandırmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Toprağın genel yapı ve özelliklerini açıklayabilecek
  • Bitkilerin genel yapı ve özelliklerini açıklayabilecek
  • Toprağı analiz edebilecek
  • Bitkileri analiz edebilecek
  • Bitki ve toprak analizlerinde dikkat edilecek hususları sıralayabilecektir
Ders Tanımı Bu ders toprak ve bitkinin genel yapı ve özelliklerinin tanımlanması, örnek alınması ve analize hazırlanması, toprakta pH, katyon değişim kapasitesi, organik madde ve makro ve mikro element tayin yöntemleri, bitkide kuru ve yaş yakma yöntemleri, analiz sonuçlarının yorumlanması ve değerlendirilmesi konularını kapsar.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Toprak bilimine giriş ve Türkiye’nin toprak çeşitliliği Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
2 Toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri, gözle ve elle teşhis yöntemleri Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
3 Bitkinin tanımı, özellikleri ve analizi. Türkiye’nin bitki ve tarımsal ürün çeşitliliği Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
4 Bitki ve toprak örneği alma. Örneğin analiz için hazırlanması, ve toprakta Ph analizi Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
5 Toprak ve bitki örneklerinde makro_mikro element analizi için metodlar ve gerekli kimyasallar Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
6 Bitki yetiştirme ortamları ve topraksız tarım Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
7 Ara sınav
8 Sera tarımı ve Türkiye için önemi Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
9 Gübreleme ve ilaçlama metodları Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
10 Bitkilerin makro ve mikro element ihtiyaçları. Eksiklik ve toksite belirtileri Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
11 Tarımsal üretimde sulama yöntemleri Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
12 Organik tarım, iyi tarım ve konvansiyonel tarım. Aralarındaki farklılıklar. Organik tarıma başlamak için gerekli koşullar, organik üretim, organik ürünlerin pazara hazırlanması, ve bu süreçteki önemli noktalar Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
13 Organik tarımda hastalıklar ve zararlılar ile doğal mücadele Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
14 Proje Sunumları Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
15 Dönemin gözden geçirilmesi Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014).
16 Final

 

Ders Kitabı Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C., Çıkılı, Y., “Toprak ve Bitkide Verimlilik Analizleri” Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık, (2014) ISBN : 978-605-133-895-8 Demir, T., “Bitki ve Toprak Analizleri Ders Notu” Sakarya Üniversitesi
Önerilen Okumalar/Materyaller Conklin, A.R., Meinholtz, R.,“Principles and Practices in Environmental Analysis”, Marcel Dekker, Inc., (2004)

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
30
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
1
60
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
2
40
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
60
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
0
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
12
12
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
1
25
25
    Toplam
101

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir.​

X
2

Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir.

X
3

Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir.

X
4

Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir.

X
5

Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

6

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir.

X
7

Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir.

8

Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir.

9

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.