MESLEK YÜKSEKOKULU
Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)
MLBT 223 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Gıda Katkı Maddeleri ve Analizleri
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
MLBT 223
|
Güz/Bahar
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | - | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders öğrencilerin gıda sanayinde kullanılan katkı maddelerini tanımalarını, onların gıdalarda emniyetle kullanımlarını kavramalarını, sektörde çalışma süreçlerinde çalıştıkları alanla ilgili olarak hangi katkı maddelerini, hangi amaçla, ne düzeyde kullanmaları gerektiğini öğrenmelerini amaçlamaktadır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders katkı maddelerinin tanımı, katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesi ve katkı madde türleri konularını içerir. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri |
X
|
|
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Katkı maddelerinin tanımı,kullanım amaçları, yasal düzenlemeler | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 1 |
2 | Katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesi,kullanımındaki temel ilkeler,sınıflandırılması | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 1 |
3 | Gıdalardaki oksidatif bozulmalar | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 1 Saldamlı Ü., Uygun Ü., “Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü Gıda Kimyası”, Hacettepe Üniv. Yayınları (1999) |
4 | Antioksidanların fonksiyonları,etki mekanizmaları,sınıflandırılması | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 2 |
5 | Asitliği düzenleyicilerin etki mekanizmaları,sınıflandırılması,gıdalalarda kullanım alanları | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 3 |
6 | Gıdalarda bulunan emülsiyon tipleri,karakteristikleri,stabilitesi | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 4 |
7 | Ara sınav | |
8 | Emülgatörlerin etki mekanizması,sınıflandırılması kullanım alanları | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 4 |
9 | Gamların sınıflandırılması, gıdalarda kullanım alanları | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 5 |
10 | Gıdaların mikrobiyal ekolojisi ve mikrobiyal bozulma | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 6 |
11 | Antimikrobiyal maddelerin özellikleri ve etki mekanizmaları | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 6 |
12 | Lezzet arttırıcılar, tatlandırıcılar ve renklendiriciler | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 7,8,9,11 |
13 | Şelatlaşma ve şelat ajanlarının etki mekanizması | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 10 |
14 | Topaklanmayı önleyiciler ve diğerleri (Hacim arttırıcılar, köpürtme ajanları, stabilizörler, nem vericiler, sıkıştırıcı ajanlar, kabartma ajanları, itici gazlar) | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 12,13 |
15 | Dönemin değerlendirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801, Saldamlı Ü., Uygun Ü., “Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü Gıda Kimyası”, Hacettepe Üniv. Yayınları (1999) |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
15
|
5
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
15
|
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
18
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
15
|
1
|
15
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
5
|
5
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
5
|
5
|
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
15
|
15
|
Final Sınavı |
1
|
20
|
20
|
Toplam |
108
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir. |
X | ||||
2 | Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir. |
X | ||||
3 | Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir. |
X | ||||
4 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir. |
X | ||||
5 | Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir. |
X | ||||
6 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir. |
X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir. |
|||||
8 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir. |
|||||
9 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir. |
|||||
10 | İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir. |
X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Dalan Kimya Ar-ge Yöneticisi Fatma Bilge'yi Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Dalan Kimya Ar-ge yöneticisi Fatma Bilge'yi ağırladık. 3 Mayıs
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Eray Güder'i Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Ant Teknik Satış Mühendisi Eray Güder ağırlandı. 3 Nisan tarihinde Standardizasyon ve
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Eser Ok'u Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Sistem Tıp Laboratuvarı kurucusu Eser Ok ağırlandı. 15 Mart tarihinde Laboratuvar Yönetimi dersi
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Alp Pekcan'ı Ağırladı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Pekcan Havuzculuk'un kurucusu Makine Mühendisi Alp Pekcan'ı ağırladık. 7 Mart tarihinde Standardizasyon
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Gıda Mühendisi Resul Süleli'yi Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Gıda Mühendisi Resul Süleli ağırlandı. 5 Mart tarihinde Laboratuvar Yönetimi dersi