Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)

MLBT 223 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Gıda Katkı Maddeleri ve Analizleri
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MLBT 223
Güz/Bahar
3
0
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders öğrencilerin gıda sanayinde kullanılan katkı maddelerini tanımalarını, onların gıdalarda emniyetle kullanımlarını kavramalarını, sektörde çalışma süreçlerinde çalıştıkları alanla ilgili olarak hangi katkı maddelerini, hangi amaçla, ne düzeyde kullanmaları gerektiğini öğrenmelerini amaçlamaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Gıda katkı maddelerinin özelliklerini sıralayabilecek
  • Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçlarını açıklayabilecek
  • Gıda katkı maddelerinin kaliteye etkilerini açıklayabilecek
  • Antioksidanların fonksiyonlarını belirtebilecek
  • Gıda katkı maddelerini toksikolojik olarak değerlendirebilecektir.
Ders Tanımı Bu ders katkı maddelerinin tanımı, katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesi ve katkı madde türleri konularını içerir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Katkı maddelerinin tanımı,kullanım amaçları, yasal düzenlemeler Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 1
2 Katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesi,kullanımındaki temel ilkeler,sınıflandırılması Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 1
3 Gıdalardaki oksidatif bozulmalar Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 1 Saldamlı Ü., Uygun Ü., “Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü Gıda Kimyası”, Hacettepe Üniv. Yayınları (1999)
4 Antioksidanların fonksiyonları,etki mekanizmaları,sınıflandırılması Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 2
5 Asitliği düzenleyicilerin etki mekanizmaları,sınıflandırılması,gıdalalarda kullanım alanları Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 3
6 Gıdalarda bulunan emülsiyon tipleri,karakteristikleri,stabilitesi Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 4
7 Ara sınav
8 Emülgatörlerin etki mekanizması,sınıflandırılması kullanım alanları Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 4
9 Gamların sınıflandırılması, gıdalarda kullanım alanları Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 5
10 Gıdaların mikrobiyal ekolojisi ve mikrobiyal bozulma Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 6
11 Antimikrobiyal maddelerin özellikleri ve etki mekanizmaları Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 6
12 Lezzet arttırıcılar, tatlandırıcılar ve renklendiriciler Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 7,8,9,11
13 Şelatlaşma ve şelat ajanlarının etki mekanizması Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 10
14 Topaklanmayı önleyiciler ve diğerleri (Hacim arttırıcılar, köpürtme ajanları, stabilizörler, nem vericiler, sıkıştırıcı ajanlar, kabartma ajanları, itici gazlar) Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801 Bölüm 12,13
15 Dönemin değerlendirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı Altuğ, T., “Gıda Katkı Maddeleri” , Sidas Yayınları, 3. Baskı, (2009) ISBN: 978-9759-740801, Saldamlı Ü., Uygun Ü., “Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü Gıda Kimyası”, Hacettepe Üniv. Yayınları (1999)
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
15
5
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
15
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
18
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
15
1
15
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
5
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
5
5
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
15
15
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
108

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir.​

X
2

Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir.

X
3

Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir.

X
4

Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir.

X
5

Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

X
6

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir.

X
7

Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir.

8

Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir.

9

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.