MESLEK YÜKSEKOKULU
Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)
MLBT 229 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Gıda Kimyası
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
MLBT 229
|
Güz/Bahar
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | - | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders ile öğrencinin gıdayı oluşturan maddelerin bileşenlerini detaylı olarak öğrenmesi, gıdaların oluşumu esnasından reaksiyonları kavrayabilmesi ve yorumlayabilmesi amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, gıdaların temel bileşenleri olan karbonhidrat, yağ, amino asit, protein, enzim, vitamin ve minarellerin genel özellikleri ile bu temel bileşenlerin dahil olduğu metabolik reaksiyonlar ve dönüşümleri içerir. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri |
X
|
|
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıdaların makro, mikro bileşenleri ve genel özellikleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 1 |
2 | Gıdalarda bulunan suyun kimyasal özellikleri, su aktivitesinin önemi | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 2 |
3 | Karbonhidratların temel ve yapısal özellikleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 3 |
4 | Monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler. Karbonhidratlara ait redoks tepkimeleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 3 |
5 | Aminoasitlerin özellikleri, sınıflandırılması ve kimyasal reaksiyonları | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 5 |
6 | Proteinler ve özellikleri. Proteinlerin üç boyutlu yapısının incelenmesi. | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 5 |
7 | Protein denatürasyonu, proteinlerin reaksiyonları ve Proteinlerin işlevsel özellikleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 5 |
8 | Ara Sınav | |
9 | Lipidlerin tanımı ve özellikleri. Lipidlerin sınıflandırılması | Lipidlerin tanımı ve özellikleri. Lipidlerin sınıflandırılması Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 4 |
10 | Doymuş ,doymamış, omega ve esansiyel yağ asitlerinin kimyasal yapıları ve özellikleri | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 4 |
11 | Lipidlerde oluşan bozulma tepkimeleri, lipidlerin kimyasal ve enzimatik hidrolizasyonu ve lipid oksidasyonları | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 4 |
12 | Enzimlerin genel özellikleri. Yer aldıkları metabolik reaksiyonların önemi. | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 6 |
13 | Vitaminler ve Minerallerin genel özelikleri, beslenme açısından önemi | Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 7 ve 8 |
14 | Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi. | Genel Tekrar |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Eds.) 2014. Fennema's Food Chemistry. CRC Press, United States. |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
15
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
10
|
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
18
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
15
|
1
|
15
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
5
|
5
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
5
|
5
|
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
10
|
10
|
Final Sınavı |
1
|
20
|
20
|
Toplam |
103
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir. |
X | ||||
2 | Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir. |
X | ||||
3 | Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir. |
X | ||||
4 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir. |
X | ||||
5 | Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir. |
X | ||||
6 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir. |
X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir. |
|||||
8 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir. |
|||||
9 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir. |
|||||
10 | İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir. |
X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Dalan Kimya Ar-ge Yöneticisi Fatma Bilge'yi Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Dalan Kimya Ar-ge yöneticisi Fatma Bilge'yi ağırladık. 3 Mayıs
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Eray Güder'i Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Ant Teknik Satış Mühendisi Eray Güder ağırlandı. 3 Nisan tarihinde Standardizasyon ve
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Eser Ok'u Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Sistem Tıp Laboratuvarı kurucusu Eser Ok ağırlandı. 15 Mart tarihinde Laboratuvar Yönetimi dersi
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Alp Pekcan'ı Ağırladı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Pekcan Havuzculuk'un kurucusu Makine Mühendisi Alp Pekcan'ı ağırladık. 7 Mart tarihinde Standardizasyon
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Gıda Mühendisi Resul Süleli'yi Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Gıda Mühendisi Resul Süleli ağırlandı. 5 Mart tarihinde Laboratuvar Yönetimi dersi