Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)

MLBT 233 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Yem ve Gübre Analizleri
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MLBT 233
Güz/Bahar
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencilere yem ve gübre analizlerini kavrama ve değerlendirme yeterliliği kazandırmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Yem çeşitlerini sınıflandırabilecek
  • Yemleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak analiz edebilecek
  • Yemlerde örnekleme ve analizler esnasında kullanılacak cihazları tanımlayabilecek
  • Gübrelerin türlerini ve önemini açıklayabilecek
  • Temel gübre analiz uygulamalarını tanımlayabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, yem ve gübrelerin özelliklerini, sınıflandırmasını ve yapılan temel analizlerin metotlarını içerir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Temel yem bilgisi ve yemlerin sınıflandırılması Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 1 ve 2
2 Yemlerin değerini etkileyen faktörler Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 3
3 Yem analizleri: Fiziksel analizler ve örnek alma işlemleri. Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 4
4 Kuru madde, ham kül (organik madde), ham yağ ve protein analizi Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 4
5 ADF ve NDF tayini. Ham Selüloz tayini. Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 4
6 Protein ve yağ analizi Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir
7 Vitamin, mineral ve iz element analizi Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir
8 Ara sınav
9 Organik ve kimyasal gübrelerin önemi ve sınıflandırılması Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 1
10 Organik ve kimyasal gübrelerin örneklemeye hazırlanması Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 3
11 Gübrelerde nem tayinleri Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 4
12 Gübrelerde organik madde tayini Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 6
13 Gübrelerde yanma kaybı tayini Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 7
14 Gübrelerde serbest asitlik tayini ve elek analizi Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 7
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final

 

Ders Kitabı Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir. Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7
Önerilen Okumalar/Materyaller Kutlu, H.R., “Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu” , Adana, 2012.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
15
5
Laboratuvar / Uygulama
1
10
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
19
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
4
64
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
5
80
Sınıf Dışı Ders Çalışması
10
1
10
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
5
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
10
10
Final Sınavı
1
15
15
    Toplam
184

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir.​

X
2

Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir.

X
3

Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir.

X
4

Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir.

X
5

Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

X
6

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir.

X
7

Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir.

8

Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir.

9

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.