MESLEK YÜKSEKOKULU
Pazarlama (Türkçe)
MPAZ 220 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Tüketim Sosyolojisi
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
MPAZ 220
|
Güz/Bahar
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | - | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin amacı tüketim çalışmalarındaki belli başlıklar ve tartışmalar üzerinden sosyolojik düşünceye giriş yapmaktır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders tüketim tartışmaları üzerinden öğrencileri sosyolojik düşünce ile tanıştırmak üzerine tasarlanmıştır. Bu doğrultuda, temel tüketim sosyolojisi kuramları üzerinden tüketim ve toplum arasındaki ilişkiyi anlamaya yönelik üzere tartışılacaktır. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri |
X
|
|
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Sosyolojik düşünmek | Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2014). Sosyolojik düşünmek. Sosyolojide temel kavramlar. Ankara: Phoenix. ISBN-978-605-4627-56-8 |
2 | Ekonomi sosyolojisine giriş | Smelser, N. J., and Swedberg, R. (Eds.) (2006). The handbook of economic sociology. New York: Princeton University Press. ISBN-13: 978-0691121260 Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2017). Çalışma yaşamı ve ekonomi. Sosyoloji. İstanbul: Kırmızı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
3 | Nesneler, metalar ve meta olmayanlar | Corrigan, P. (1997). The sociology of consumption. London: Sage. ISBN-13: 978-0761950110 Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2014). Sosyal yapılar. Sosyolojide temel kavramlar. Ankara: Phoenix. ISBN-978-605-4627-56-8 |
4 | Gündelik yaşam pratiği olarak tüketim | Paterson, M. (2006). Consumption and everyday life. London: Routledge. ISBN-13: 978-0415355070 Featherstone, M. (2013). Gündelik hayatın estetikleştirilmesi. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
5 | Yaşam biçimi ve tüketim kültürü | Featherstone, M. (2013). Hayat tarzı ve tüketim kültürü. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
6 | Tüketime teorik yaklaşımlar | Corrigan, P. (1997). The sociology of consumption. London: Sage. ISBN-13: 978-0761950110 Şan, M. K. ve Hira, İ. (2004). Modernlik ve postmodernlik bağlamında tüketim toplumu kuramları. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, 8, 1–19. |
7 | Tüketim kültürü kuramları | Featherstone, M. (2013). Tüketim kültürü teorileri. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
8 | Ara sınav | |
9 | Sosyoloji ve postmodern kültür | Featherstone, M. (2013). Postmodern kültürün bir sosyolojisine doğru. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
10 | Kültürel değişim ve sosyal pratik | Featherstone, M. (2013). Kültürel değişme ve toplumsal pratik. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
11 | Beden ve tüketim | Baudrillard, J. (2012). En güzel tüketim nesnesi: Beden. Tüketim Toplumu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-975-539-141-0 |
12 | Şehir kültürü | Featherstone, M. (2013). Kent kültürleri ve postmodern hayat tarzları. Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 |
13 | Moda ve tüketim | Corrigan, P. (1997). The sociology of consumption. London: Sage. ISBN-13: 978-0761950110 Evecen, A. (2015). Baudrillard’dan modern toplumlara özgü bir moda çözümlemesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 2(5), 216–226. |
14 | Tüketim sosyolojisinde güncel gelişmeler | Warde, A. (2015). The sociology of consumption: Its recent developments. Annual Review of Sociology, 41, 117–134. |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Baudrillard, J. (1997). Tüketim Toplumu. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-975-539-141-0 Brewer, J. D. (2004). Imagining the sociological imagination: The biographical context of a sociological classic. British Journal of Sociology, 55, 317–333. Corrigan, P. (1997). The sociology of consumption. London: Sage. ISBN-13: 978-0761950110 Evecen, A. (2015). Baudrillard’dan modern toplumlara özgü bir moda çözümlemesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 2(5), 216–226. Featherstone, M. (2013). Postmodernizm ve tüketim kültürü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2014). Sosyolojide temel kavramlar. Ankara: Phoenix. ISBN-978-605-4627-56-8 Giddens, A. ve Sutton, P. W. (2017). Çalışma yaşamı ve ekonomi. Sosyoloji. İstanbul: Kırmızı Yayınları. ISBN-978-605-9245-09-8 Paterson, M. (2006). Consumption and everyday life. London: Routledge. ISBN-13: 978-0415355070 Smelser, N. J., and Swedberg, R. (Eds.) (2006). The handbook of economic sociology. New York: Princeton University Press. ISBN-13: 978-0691121260 Şan, M. K. ve Hira, İ. (2004). Modernlik ve postmodernlik bağlamında tüketim toplumu kuramları. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, 8, 1–19. Warde, A. (2015). The sociology of consumption: Its recent developments. Annual Review of Sociology, 41, 117–134. |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Adams, C. J. (2017). Etin ataerkil metinleri: Etin cinsel politikası. In Etin cinsel politikası: Feminist-vejetaryen eleştirel kuram (pp. 75–96). İstanbul: Ayrıntı. Baudrillard, J. (2012). En güzel tüketim nesnesi: Beden. In Tüketim toplumu söylenceleri/yapıları (pp. 149–177). İstanbul: Ayrıntı. Bourdieu, P. (2015). Ayrım: Beğeni yargısının toplumsal eleştirisi (pp. 9–21). Ankara: Heretik. Bourdieu, P. (2015). “Saf” eleştirilerin “avam” bir eleştirisi için öneriler. In Ayrım: Beğeni yargısının toplumsal eleştirisi (pp. 701–727). Ankara: Heretik. Bauman, Z. (2018). Seksin postmodern kullanımları üzerine. In Bireyselleşmiş toplum (pp. 286–308). İstanbul: Ayrıntı. Bauman, Z. & Raud, R. (2018). Performans sergileyen benlikler. In Benlik pratikleri (pp. 64–91). İstanbul: Ayrıntı. Debord, G. (2018). Kültürde yadsıma ve tüketim. In Gösteri toplumu (pp. 135–150). İstanbul: Ayrıntı. Ritzer, G. (2017). Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş toplum yaşamının değişen karakteri üzerine bir inceleme (pp. 15–43). İstanbul: Ayrıntı. Ritzer, G. (2016). Tüketim katedralleri (ve manzaraları). In Büyüsü bozulmuş dünyayı büyülemek (pp. 293–327). İstanbul: Ayrıntı. Ritzer, G. (2016). Yeni tüketim araçlarında bir gezinti. In Büyüsü bozulmuş dünyayı büyülemek (pp. 21–58). İstanbul: Ayrıntı. Veblen, T. (1995). Giyim: Maddiyatçı kültürün bir dışavurumu. In Aylak sınıf (pp. 126–137). İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları. Zizek, S. (2016). Pornografi, nostalji, montaj: Bir bakış üçlüsü. In Yamuk bakmak: Popüler kültürden Jacques Lacan’a giriş (pp. 146–166). İstanbul: Metis. |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
15
|
Proje |
1
|
35
|
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
20
|
Final Sınavı |
1
|
30
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3
|
70
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
30
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
1
|
16
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
0
|
||
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
0
|
||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
8
|
8
|
Proje |
1
|
15
|
15
|
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
15
|
15
|
Final Sınavı |
1
|
20
|
20
|
Toplam |
122
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Pazarlama ile ilgili temel konularda teorik bilgiye sahip olarak, pazarlama sürecini ve çevresini tanır. |
|||||
2 | Pazarlama ile ilgili belgeleri tanıyarak, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirir. |
|||||
3 | Pazarlama ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini etkin kullanır. |
X | ||||
4 | Satış organizasyonu, satış yönetimi ve satış teknikleri konularında bilgi sahibi olarak satış sürecini yönetir, ortaya çıkabilecek problemleri çözer. |
|||||
5 | Tüketici davranışlarını analiz ederek bu bilgiyi yerel ve küresel boyutta kullanır. |
|||||
6 | İşletmecilik, halkla ilişkiler ve reklamcılık ile ilgili kavram ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olarak bu bilgileri pazarlama alanında kullanır. |
|||||
7 | Sözlü ve yazılı şekilde etkin iletişim kurar. |
X | ||||
8 | Disiplinler arası alanlarda etkin çalışabilme becerisine sahiptir. |
|||||
9 | Mesleki alanın gerektirdiği matematik becerisine ve istatistik bilgisine sahiptir. |
X | ||||
10 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile etkili iletişim kurar. |
|||||
11 | Toplumsal hayatın gerekleri doğrultusunda davranarak, tutum ve tavırlarıyla topluma örnek olur. |
X | ||||
12 | Mesleki bilgileri sentezleme, analiz etme, yorumlama, sorgulama, eleştirme ve mesleki yasal mevzuatı anlayabilme becerisine sahip olarak yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimser. |
X | ||||
13 | Öğrenimini bir ileri eğitim düzeyine yönlendirir. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Öğrencilerimiz ile Dönem Başı Danışmanlık Toplantısı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigortacılık ile Dış Ticaret Programları öğrencileri ile danışmanlık toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda öğrencilere ders kayıtları, akademik
Öğrencilerimizden İzmir'in ihracat sürecine önemli destek
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ile İzmir Ticaret Odası önderliğinde yürütülen ve bu yıl üçüncüsü tamamlanan İhracat Destek Ofisi Projesi'nde öğrencilerimiz, İzmir
Gönüllü Öğrencilerden Sosyal Sorumluluk Projeleri
IEU 200 Gönüllülük Çalışmaları dersini alan öğrencilerimiz, kendi belirledikleri konular dahilinde projelerini oluşturup sunumlarını gerçekleştirmiştir. Dersi alan toplam 33 öğrencimizin projeleri, 14
Eve kapandık, alışverişte coştuk
Türkiye’de, koronavirüsün olumlu etkilediği sektörlerin başında gelen e-ticaret, geçtiğimiz yıl yüzde 85 oranında büyüdü, 2021’deki işlem hacmi hedefi ise 400 milyar lira
Lise Öğrencileri ile Sunum Teknikleri
Sunum teknikleri dersini alan öğrencilerin kalabalık karşısında sunum, ikna ve topluluk yönetimi yeterliliklerini deneyimlemelerini sağlamak ve lise öğrencilerine üniversite deneyimi yaşatmak amacıyla
Novamarka Ajansı ile Markalaşma Üzerine
2019-2020 akademik yılı güz döneminde Marka Yönetimi dersi kapsamında konuk olan Novamarka Ajans Başkanı Onur Gürer ve Kurucu Ortak Gökhan Dilaveroğlu ile
Ortaokul ve Üniversite Öğrencileri Sunum Tekniklerinde Buluştu
İyiburnaz Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenlerinin konuk olarak katıldığı Sunum Teknikleri dersi kapsamında, öğrencilerimiz tarafından ünlü bilim insanları, düşünür ve filozoflardan oluşan sunumlar gerçekleştirildi.