MESLEK YÜKSEKOKULU
Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)
HYHY 108 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Havaalanı Donanımları ve Hizmetleri
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
HYHY 108
|
Güz/Bahar
|
2
|
0
|
2
|
3
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Servis Dersi
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Soru & CevapKritik vermeAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu derste havalimanları ve havalimanları sistemleri üzerine odaklanılmaktadır. Havalimanları sınıflandırılması, havalimanlarının organizasyon ve yönetimi tanımlanacaktır. Havalimanı bileşenleri, havalimanı faaliyetleri ve işletme hizmetleri, havaalanı uluslararası standartlar ve uygulamalar öğrenilecektir. Havalimanı idaresi ve emniyet yönetim sistemi ayrıca incelenecektir. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Havalimanları, Havalimanı Sistemleri, Havalimanı Bileşenleri, Havalimanı Organizasyonu, Havalimanlarında Operasyonel Yönetim, Havaalanları standartları ve sınıflandırılması |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş, Havaalanı kavramları | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:1 ISBN: 978-975-493-033-7 |
2 | Havaalanı planlaması | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:2 ISBN: 978-975-493-033-7 |
3 | Havaalanı hava tarafı elemanları | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:3 ISBN: 978-975-493-033-7 |
4 | Havaalanı kara tarafı elemanları | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:4 ISBN: 978-975-493-033-7 |
5 | Havaalanı kapasitesi | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:5 ISBN: 978-975-493-033-7 |
6 | Havaalanı görsel yardımcıları | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:6 ISBN: 978-975-493-033-7 |
7 | Ara Sınav | |
8 | Havaalanı hizmetleri ve donanımı | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:6 ISBN: 978-975-493-033-7 |
9 | Havaalanı hizmetleri ve donanımı | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:10 ISBN: 978-975-493-033-7 |
10 | Havaalanı çevre etkileşimi | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:21 ISBN: 978-975-493-033-7 |
11 | Havaalanlarında sürdürülebilirlik | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:6 ISBN: 978-975-493-033-7 |
12 | Havaalanı güvenliği | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:9 ISBN: 978-975-493-033-7 |
13 | Öğrenci Sunumları | |
14 | Öğrenci Sunumları | |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | SHGM Yayınları.(2011). Havaalanı İşletme Hizmetleri. HAD/T-15, Pegem Akademi Yayıncılık. Bölüm:21 ISBN: 978-975-493-033-7 Keskin, U. (2016). Havacılık Güvenliği. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Yayınları Yayın No: 2112 E-ISBN: 978-975-06-2586-2 Oktal, H. (2016). Havaalanı Sistemi. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Yayınları Yayın No: 342 E-ISBN: 978-975-06-2584-8978-975-06-2584-8 978-975-06-2584-8Oktal |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
20
|
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3
|
50
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
50
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
16
|
2
|
32
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
0
|
||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
10
|
10
|
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
6
|
6
|
Final Sınavı |
1
|
10
|
10
|
Toplam |
90
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Turizm alanındaki başlıca kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. |
|||||
2 | Alanıyla ilgili edindiği mesleki bilgiyi diğer disiplinler ile ilişkilendirir ve uygulama alanında kullanır. |
|||||
3 | Turizm hizmetlerini yerine getirebilmek için gerekli güncel teknik, araç gereçleri kullanır. |
|||||
4 | Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, otomasyon sistemlerini ve bilişim teknolojilerini kullanır. |
|||||
5 | Yaşam boyu öğrenme bilinciyle alanı ile ilgili gelişmeleri takip ederek, kendini geliştirir. |
|||||
6 | Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, mesleki standartlar, etik ilkeler ve mesleki bilinci hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. |
|||||
7 | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. |
|||||
8 | Turizm hizmetlerinde karşılaşılabilecek olası sorunlara bireysel veya ekip olarak yaratıcı ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirir. |
|||||
9 | İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahiptir. |
|||||
10 | İngilizce dilinde en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. |
|||||
11 | İkinci yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Çıraklar Ustalara Soruyor
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerimiz 29 Kası Çarşamba günü "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Wyndham Grand İzmir Özdilek Oteli Genel Müdür Yardımcısı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Teknik Gezi
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri "Otel İşletmeciliği" dersini Ramada Encore by Wyndham İzmir'de gerçekleştirdi. Önbüro, Satış Pazarlama, Yiyecek İçecek departmanlarının genel işleyişini
Turizm ve Otel İşletmeciliği Danışma Kurulu Toplantısı
2023-24 Güz dönemi Danışma Kurulu Toplantısı 17.11.2023 tarihinde saat 10:00'da Ramada Encore by Wyndham İzmir Oteli'nde gerçekleştirilmiştir. Öğr. Gör. Dr. Burçin Önder, Öğr.
HMS Otel Programı Eğitimi-2
01.11.2023 Çarşamba günü Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri HMS (Hotel Management System) Otel Programı ve Kanal Yöneticisi üzerine eğitimi tamamladı. Eğitim kapsamında
Danışmanlık Toplantısı
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri döneme başlangıç toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı kapsamında öğrencilerin alması gereken dersler, öğretim programında yer alan seçmeli dersler, staj
Turizm Eğitiminde ‘Tescilli’ Kalite
Turizm eğitiminde 5 yıl süreyle akredite edilen ilk bölüm olmayı başaran İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, sektörle güçlü
Hyatt Regency Teknik Gezi
Turizm ve Otel İşletmeciliğ öğrencileri Hyatt Regency İzmir'i ziyaret etti. Ziyaret kapsamında öğrenciler lobby ve toplantı salonlarını inceledi. Önbüro müdürü, Yiyecek İçecek Müdürü,