Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)

MTOI 205 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Yiyecek İçecek İşletmeciliği
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MTOI 205
Güz/Bahar
3
0
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Servis Dersi
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Olgu / Vaka çalışması
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı; yiyecek içecek endüstrisinde mevcut konuların ve gelişimlerin incelenmesi, yeniliklerin yiyecek içecek işletmelerine katkılarının kavranması.Teknolojik avantajların, satış tekniklerinin ve gelir yönetiminin tartışılması, işletmeler açısından öneminin kavratılmasıdır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Yiyecek içecek işletmelerini sınıflandırabilecektir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısını açıklayabilecektir.
  • Yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini uygulayabilecektir.
  • Yiyecek içecek işleitmesinin maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırmasını uygulayabilecektir.
  • Yiyecek içecek işletmeciliği alanında girişimcilik ve işletme kuruluş işlemlerini açıklayabilecektir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde uyulması gereken iş güvenliği ve hijyen konularını uygulayabilecektir.
Ders Tanımı Yiyecek ve içecek yönetimi dersi yiyecek hizmet sektöründe ve otellerin yiyecek-içecek departmanlarında planlama, mutfak organizasyonu, menü planlaması ile üretim ve servis aşamalarını ayrıntılı olarak içermektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Yiyecek İçecek işletmelerinin Tanımı, Sınıflandırılması Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Doç. Dr. Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 1
3 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kuruluş Çalışmaları Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Doç. Dr. Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 2
4 Yiyecek İçecek İşletmelerinin Organizasyon yapısı ve Özellikleri Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Doç. Dr. Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 3
5 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen, Sanitasyon ve Güvenlik Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Doç. Dr. Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 4
6 Beslenme Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Doç. Dr. Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 5
7 Menü Hazırlama Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Doç. Dr. Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 6
8 Ara Sınavı
9 Servis Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Doç. Dr. Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 7
10 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yeni Trendler ve Tüketici Eğilimleri Ders Notları
11 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama Ders Notları
12 Konuk İlişkileri ve Şikayetlerle İlgilenme Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Doç. Dr. Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 11
13 Öğrenci Sunumları Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak, 2016, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 10
14 Öğrenci Sunumları Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak, 2016, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 11
15 Genel Değerlendirme Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Nilüfer Koçak, 2016, Ankara, Detay Yayıncılık. Bölüm 1-11
16 Final

 

Ders Kitabı

Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Doç. Dr. Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık.

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
15
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
3
48
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
15
15
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
18
18
Final Sınavı
1
21
21
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Turizm alanındaki başlıca kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.

X
2

Alanıyla ilgili edindiği mesleki bilgiyi diğer disiplinler ile ilişkilendirir ve uygulama alanında kullanır.

X
3

Turizm hizmetlerini yerine getirebilmek için gerekli güncel teknik, araç gereçleri kullanır.

X
4

Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, otomasyon sistemlerini ve bilişim teknolojilerini kullanır.

5

Yaşam boyu öğrenme bilinciyle alanı ile ilgili gelişmeleri takip ederek, kendini geliştirir.

X
6

Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, mesleki standartlar, etik ilkeler ve mesleki bilinci hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.

7

Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar.

8

Turizm hizmetlerinde karşılaşılabilecek olası sorunlara bireysel veya ekip olarak yaratıcı ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirir.

X
9

İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahiptir.

X
10

İngilizce dilinde en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.

11

İkinci yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.