Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Ayakkabı Tasarım ve Üretimi (Türkçe)

MATU 229 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Bilgisayarda Yan Sanayi Ürünleri Tasarımı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MATU 229
Güz/Bahar
2
2
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Dersin amacı, yan sanayi ürünlerinin tasarımını bilgisayar ortamında yapabilecek bilgi ve becerileri öğrenciye kazandırmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • İç kalıp tasarım yöntemlerini listeleyebilecek,
  • İç kalıp çizimlerini yapabilecek,
  • İç kalıpların prototiplerini oluşturabilecek,
  • Ökçe çizimlerini yapabilecek,
  • Ökçe prototiplerini oluşturabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, iç kalıp hakkında genel bilgiler, çeşitleri ve kalıp tasarımı hakkında bilgiler, iç kalıp çizim ve prototip çalışmaları (zenne 5 ve 11 punt, merdane, çocuk, spor kalıpları), okçe hakkında genel bilgiler ve tasarım trendleri, okçe tasarım ve prototip çalışmaları (zenne 5 ve 11 punt) konularını içerir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Ayak anatomisi ve İç kalıp bağlantısı,iç kalıp hakkında genel bilgiler. Modern Yöntemle Stampa Çıkarma, Cengiz Kastan, İstanbul, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2008. Bölüm 3.1, 3.2.
2 İç kalıp tasarımı ve Türkiye'de iç kalıp üretim yöntemleri. İç kalıp trendleri. Modern Yöntemle Stampa Çıkarma, Cengiz Kastan, İstanbul, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2008. Bölüm 3.2.
3 İç kalıp tasarım uygulamaları.Kalıp ölçülerinin çıkarılması ve kağıda aktarma uygulaması. Modern Yöntemle Stampa Çıkarma, Cengiz Kastan, İstanbul, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2008. Bölüm 4.1
4 İç kalıp tasarım uygulaması-1 Ölçüleri alınan örnek kalıbın,Corel Draw programında teknik resim kurallarına uygun çizimi ve alternatif tasarım çalışmalarının hazırlanması. Bilgisayar Destekli Ayakkabı Tasarımı, Cengiz Kastan, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2014. Bölüm 3. Corel Draw X6, Osman Gürkan, Nirvana Yayınları, İstanbul, 2012. Bölüm 14.
5 Bilgisayarda çizilen iç kalıp tasarımlarının değerlendirilmesi ve düzeltilerek son halinin verilmesi. Bilgisayar Destekli Ayakkabı Tasarımı, Cengiz Kastan, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2014. Bölüm 3. Corel Draw X6, Osman Gürkan, Nirvana Yayınları, İstanbul, 2012. Bölüm 14.
6 İç kalıp tasarım uygulaması-2 (6 cm. 9 punt ölçüleri çıkarılmış kalıp çiziminin bilgisayar ortamında verilerek alternatif kalıp tasarımı çalışmalarının hazırlanması.) Bilgisayar Destekli Ayakkabı Tasarımı, Cengiz Kastan, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2014. Bölüm 3. Corel Draw X6, Osman Gürkan, Nirvana Yayınları, İstanbul, 2012. Bölüm 14.
7 İç kalıp tasarım uygulaması-3 (3 punt merdane iç kalıbın Corel Draw programında trendlere uygun alternatif tasarımlarının hazırlanması). Bilgisayar Destekli Ayakkabı Tasarımı, Cengiz Kastan, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2014. Bölüm 3. Corel Draw X6, Osman Gürkan, Nirvana Yayınları, İstanbul, 2012. Bölüm 14.
8 Ara Sınav
9 İç kalıp hakkında üretim tesislerinde iç kalıp tasarımı hakkında mülakat ve fotoğrafları içeren bir dosya hazırlanması. İç kalıp prototip uygulaması için gerekli 2 boyutlu şablonların çıkarılması ve prototip ön hazırlık çalışmalarının anlatılması. Modern Yöntemle Stampa Çıkarma, Cengiz Kastan, İstanbul, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2008. Bölüm 1.5.3
10 Prototip uygulaması (İç kalıp tasarım uygulaması-2 için hazırlanan tasarımlardan onaylanan için plastik ya da ahşap kalıptan elle prototip hazırlanması. Modern Yöntemle Stampa Çıkarma, Cengiz Kastan, İstanbul, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2008. Bölüm 1.5.3.
11 Prototip uygulamasına devam edilip ,düzeltme ve kontrollerinin yapılarak tamamlanması. Modern Yöntemle Stampa Çıkarma, Cengiz Kastan, İstanbul, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2008. Bölüm 1.5.3
12 Ökçe hakkında genel bilgilerin anlatımı,ökçe trendleri ve tasarımda dikkat edilecek noktaların aktarılması. Bilgisayarda 9 punt iç kalıba uygun ökçe tasarımına giriş. Ayakkabı kalıp tasarımı öğretim yöntemi üzerine bir deneme, Cengiz Kastan, Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Dergisi, 14, 2009. Sayfa 3-16. Bilgisayar Destekli Ayakkabı Tasarımı, Cengiz Kastan, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2014. Bölüm 3. Corel Draw X6, Osman Gürkan, Nirvana Yayınları, İstanbul, 2012. Bölüm 14.
13 Ökçe tasarımına devam ve hazırlanan alternatiflerden seçilen bir tanesinin çıktı alınarak alçı prototip yapımında kullanılacak şablonların hazılanması. Ayakkabı kalıp tasarımı öğretim yöntemi üzerine bir deneme, Cengiz Kastan, Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Dergisi, 14, 2009. Sayfa 3-16.
14 Prototip uygulaması (Alçıdan hazırlanmış blokların seçilen tasarıma uygun olarak maketinin yapılması). Ayakkabı kalıp tasarımı öğretim yöntemi üzerine bir deneme, Cengiz Kastan, Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Dergisi, 14, 2009. Sayfa 3-16.
15 Dönemin değerlendirilmesi
16 Final

 

Ders Kitabı Bilgisayar Destekli Ayakkabı Tasarımı, Cengiz Kastan, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2014. Modern Yöntemle Stampa Çıkarma, Cengiz Kastan, İstanbul, İstanbul Ayakkabıcılar Esnafı Yayınevi, İstanbul, 2008. Ayakkabı kalıp tasarımı öğretim yöntemi üzerine bir deneme, Cengiz Kastan, Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Dergisi, 14, 2009. Sayfa 3-16. Corel Draw X6, Osman Gürkan, Nirvana Yayınları, İstanbul, 2012
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
15
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
17
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
4
64
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
5
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
10
10
Final Sınavı
1
15
15
    Toplam
126

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Ayakkabı Tasarım ve Üretimi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olacaktır.

X
2

İlgili alanda kullanılan malzemeleri ve kimyasalları tanıyabilecek, uygulamalar için gerekli olan teknikleri ve teknolojik cihazları kullanabilecektir.

X
3

Alan ile ilgili mevzuat ve ilkeler hakkında bilgi sahibi olacaktır.

4

Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri uygulama alanına aktarabilecek, yorumlayabilecek, düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilecektir.

X
5

Alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

X
6

Yaşam boyu öğrenme yaklaşımı ile yenilikçi, sürekli gelişime açık, yaratıcı düşünceye sahip olacak ve uygulayabilecektir.

X
7

İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilerek, bunların gereklerini yerine getirebilecektir.

8

Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilecek, etkin ve verimli çalışabilecektir.

9

İş etiğinin değerlerine uymanın gereğini özümseyerek alan ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında her şart altında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olacak ve uygulayabilecektir.

X
10

İngilizce’yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak Ayakkabı Tasarım ve Üretimi alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.