Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)

MLBT 108 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Genel Mikrobiyoloji
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MLBT 108
Bahar
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere temel mikrobiyolojik kavramlar ve prensiplerinin öğretilmesidir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Mikroorganizmaların önemini açıklayabilecek
  • Prokaryotik hücre yapısını belirtebilecek
  • Mikroorganizmaların kontrol edilmesinin önemini izah edebilecek
  • Endüstriyel ve ekolojik olarak önemli mikroorganizma grupları ve biyoteknolojik önemlerini açıklayabilecek
  • Prokaryotik hücrelerde enerji üretim mekanizmalarını izah edebilecek
Ders Tanımı Bu ders mikrobiyolojiye giriş, prokaryotik hücre biyolojisi, mikrobiyal beslenme, mikroorganizmaların metabolizması, mikroorganizmaların fiziksel ihtiyaçları, mikroorganizmaların kontrolü, biyoteknolojik olarak önemli bazı bacteria ve archea gruplarının incelenmesi konularını kapsar.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Mikrobiyolojiye Giriş / Mikrobiyoloji Laboratuvarında Güvenlik Önlemleri ve Laboratuvarın Tanıtılması Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/1
2 Kullanılan Laboratuvar Malzemelerinin Temizlenmesi ve Sterilizasyonu Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/2 ve Bölüm 1/3
3 Besiyeri Çeşitleri / Mikrobiyal Büyümeyi Etkileyen Faktörlerin Tanımlanması Ve Bakteriyolojik Kültür Besiyerlerinin Hazırlanması Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/4
4 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması Ve İsimlendirilmesi / Mikroskop Kullanımı/ Direkt Preparat Hazırlama Ve İnceleme Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/4
5 Saf Kültür Eldesi / Ekim Yöntemleri / Bakteri Ve Arkeaların Özellikleri / İnokulum, İnokulasyon Kültür Hazırlama ve Ekim Yöntemlerinin Uygulanması Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/4
6 Mantarların (Fungi) Özellikleri / İnokulum, İnokulasyon Kültür Hazırlama Ve Ekim Yöntemlerinin Uygulanması Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/5
7 Mikroorganizma Sayısının Belirlenmesi Ve Biyokütle Ölçümü Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/6
8 Mikrobiyal Üreme Kinetiği Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/6
9 Ara Sınav
10 Biyoteknolojik olarak önemli bazı mikroorganizma grupları / Mikroorganizmaların Boyanması Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 1/6
11 Mikrobiyolojide Kullanılan Biyokimyasal Testler Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 5 Waites M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., "Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş" Palme Yayıncılık, (2015) Bölüm 2 ve Bölüm 3
12 Mikrobiyal Üreme ve Büyümenin Kontrolü (Fiziksel Antimikrobiyal Kontrol ( Isı, Filtrasyon, Radyasyon İle Sterilizasyon). Kimyasal Antimikrobiyal Kontrol. Kimyasal Antimikrobiyal Ajanlar (Sterilant, Dezenfektan, Antiseptik, Sanitizerler) /Antimikrobiyal Kimyasalların Endüstriyel Kullanımları) Biyoteknolojik olarak önemli bazı mikroorganizma grupları Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006) Bölüm 5
13 Nem ve Kül Tayini Waites M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., "Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş" Palme Yayıncılık, (2015) Bölüm 2 ve Bölüm 3
14 Mikrobiyal Moleküler Biyoloji ve Genetik/ DNA İzolasyonu Waites M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., "Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş" Palme Yayıncılık, (2015)
15 Genel Tekrar
16 Final

 

Ders Kitabı *Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi”, Pearson Education, Palme Yayıncılık (2006). *Waites M.J., Morgan, N.L., Rockey, J.S., Higton, G., "Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş",Palme Yayıncılık, (2015).
Önerilen Okumalar/Materyaller *Tortora, G. J., Funke, B. R., Case, C. L., “Microbiology an Introduction”, Tenth Ed.,Pearson Education, (2010). *Schaechter, M. “Encyclopedia of Microbiology” Third Ed., Elsevier, (2009). *Okafor, N. “Modern Industrial Microbiology and Biotechnology”, Science Publishers, (2007).

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
1
25
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
35
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
65
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
12
12
Final Sınavı
1
12
12
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir.​

X
2

Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir.

X
3

Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir.

X
4

Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir.

X
5

Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

6

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir.

X
7

Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir.

8

Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir.

9

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.