Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)

MLBT 205 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Gıda Analizleri
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MLBT 205
Güz
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Dersin amacı öğrenciye temel düzeyde gıda analiz yöntemlerini öğretebilmektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Örnek alma ve örnek hazırlama yöntemlerini açıklayabilecek
  • Gıda alanında genel analiz yöntemlerini listeleyebilecek
  • Gıda analiz sonuçlarını değerlendirebilecek
  • Laboratuvar güvenlik kurallarını izah edebilecek
  • Gıdaların analizlerinde kullanılan cihazları ana hatlarıyla belirtebilecektir.
Ders Tanımı Bu dersin içeriği temel düzeydeki gıda analizlerini (Asitlik, yoğunluk, kurumadde analizi, yağ tayini, donma noktası, kül miktarı, mikrobiyolojik analizlerini) kapsar.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Gıda Analiz Prensipleri Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 1
2 Örnek Alımı ve Hazırlanması- Analitik Yöntemlerin Değerlendirilmesi Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 2
3 Gıdalarda Protein Analizleri Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 3
4 Gıdalarda Protein Analizleri Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 3
5 Gıdalarda Yağ Analizleri Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 4
6 Gıdalarda Karbonhidrat Analizleri Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 5
7 Ara sınav
8 Gıdalarda Kül ve Mineral Madde Analizleri Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 6
9 Gıdalarda Asitlik ve pH Analizleri Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 7
10 Gıdalarda Vitamin Tayini Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 8
11 Gıdalarda Alkol Tayini Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 9
12 Gıda Katkı Maddelerinin Analizleri Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 10
13 Gıda Endüstrisinde Kalite Kontrol Analizleri Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 11
14 Gıda kaynaklı bakteriyel patojenler/ Gıdalarda Staphylococcus aureus sayımı Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 12
15 Dönemin değerlendirilmesi
16 Final sınavı

 

Ders Kitabı

Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı

Önerilen Okumalar/Materyaller

Marvaha, K.,“Control and Analysis for Food and Agricultural Products”, Gene Tec Books, (2010) ISBN 978-81-89729-93-6

Yetim, H., Kesmen, Z., “Gıda Analizleri”, Erciyes Üniversitesi Ders Yayınları-163

Geçgil, Ş., “Besin Analizi”, Fatih yayınevi, (1987).

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
9
Laboratuvar / Uygulama
1
20
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
1
16
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
1
16
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
1
10
10
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
15
15
Final Sınavı
1
15
15
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir.​

X
2

Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir.

X
3

Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir.

X
4

Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir.

X
5

Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

X
6

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir.

X
7

Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir.

X
8

Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir.

9

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.