MESLEK YÜKSEKOKULU
Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)
MLBT 205 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Gıda Analizleri
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
MLBT 205
|
Güz
|
2
|
2
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | - | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin amacı öğrenciye temel düzeyde gıda analiz yöntemlerini öğretebilmektir. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu dersin içeriği temel düzeydeki gıda analizlerini (Asitlik, yoğunluk, kurumadde analizi, yağ tayini, donma noktası, kül miktarı, mikrobiyolojik analizlerini) kapsar. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda Analiz Prensipleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 1 |
2 | Örnek Alımı ve Hazırlanması- Analitik Yöntemlerin Değerlendirilmesi | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 2 |
3 | Gıdalarda Protein Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 3 |
4 | Gıdalarda Protein Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 3 |
5 | Gıdalarda Yağ Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 4 |
6 | Gıdalarda Karbonhidrat Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 5 |
7 | Ara sınav | |
8 | Gıdalarda Kül ve Mineral Madde Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 6 |
9 | Gıdalarda Asitlik ve pH Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 7 |
10 | Gıdalarda Vitamin Tayini | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 8 |
11 | Gıdalarda Alkol Tayini | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 9 |
12 | Gıda Katkı Maddelerinin Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 10 |
13 | Gıda Endüstrisinde Kalite Kontrol Analizleri | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 11 |
14 | Gıda kaynaklı bakteriyel patojenler/ Gıdalarda Staphylococcus aureus sayımı | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı Bölüm 12 |
15 | Dönemin değerlendirilmesi | |
16 | Final sınavı |
Ders Kitabı | Ötleş, S., Ocak, Ö.Ö., Taş, E., Kartal, C., 2016. Gıda Kimyası Laboratuvar Deneyleri, Ege Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Marvaha, K.,“Control and Analysis for Food and Agricultural Products”, Gene Tec Books, (2010) ISBN 978-81-89729-93-6 Yetim, H., Kesmen, Z., “Gıda Analizleri”, Erciyes Üniversitesi Ders Yayınları-163 Geçgil, Ş., “Besin Analizi”, Fatih yayınevi, (1987). |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
9
|
Laboratuvar / Uygulama |
1
|
20
|
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay |
1
|
16
|
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
25
|
Final Sınavı |
1
|
30
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
70
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
30
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
16
|
1
|
16
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
0
|
||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
1
|
10
|
10
|
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
15
|
15
|
Final Sınavı |
1
|
15
|
15
|
Toplam |
120
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir. |
X | ||||
2 | Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir. |
X | ||||
3 | Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir. |
X | ||||
4 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir. |
X | ||||
5 | Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir. |
X | ||||
6 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir. |
X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir. |
X | ||||
8 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir. |
|||||
9 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir. |
|||||
10 | İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir. |
X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Dalan Kimya Ar-ge Yöneticisi Fatma Bilge'yi Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Dalan Kimya Ar-ge yöneticisi Fatma Bilge'yi ağırladık. 3 Mayıs
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Eray Güder'i Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Ant Teknik Satış Mühendisi Eray Güder ağırlandı. 3 Nisan tarihinde Standardizasyon ve
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Eser Ok'u Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Sistem Tıp Laboratuvarı kurucusu Eser Ok ağırlandı. 15 Mart tarihinde Laboratuvar Yönetimi dersi
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Alp Pekcan'ı Ağırladı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Pekcan Havuzculuk'un kurucusu Makine Mühendisi Alp Pekcan'ı ağırladık. 7 Mart tarihinde Standardizasyon
Laboratuvar Teknolojisi Programı "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında Gıda Mühendisi Resul Süleli'yi Ağırladı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde sürdürülmekte olan "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Gıda Mühendisi Resul Süleli ağırlandı. 5 Mart tarihinde Laboratuvar Yönetimi dersi