Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)

MLBT 229 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Gıda Kimyası
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MLBT 229
Güz/Bahar
3
0
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencinin gıdayı oluşturan maddelerin bileşenlerini detaylı olarak öğrenmesi, gıdaların oluşumu esnasından reaksiyonları kavrayabilmesi ve yorumlayabilmesi amaçlanmaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Temel gıda bileşenlerin kimyası hakkında temel bilgileri açıklayabilecek
  • Gıda bileşenlerinin gıdanın fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkilerini analiz edebilecek
  • Gıda üretim aşamasında meydana gelen biyokimyasal reaksiyonları belirtebilecek
  • Gıda işlenmesinde oluşabilecek problemleri çözebilecek
  • Gıdaların yağ, protein, karbonhidrat, aminoasit ve vitamin gibi ana bileşenlerini analiz edebilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, gıdaların temel bileşenleri olan karbonhidrat, yağ, amino asit, protein, enzim, vitamin ve minarellerin genel özellikleri ile bu temel bileşenlerin dahil olduğu metabolik reaksiyonlar ve dönüşümleri içerir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Gıdaların makro, mikro bileşenleri ve genel özellikleri Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 1
2 Gıdalarda bulunan suyun kimyasal özellikleri, su aktivitesinin önemi Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 2
3 Karbonhidratların temel ve yapısal özellikleri Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 3
4 Monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler. Karbonhidratlara ait redoks tepkimeleri Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 3
5 Aminoasitlerin özellikleri, sınıflandırılması ve kimyasal reaksiyonları Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 5
6 Proteinler ve özellikleri. Proteinlerin üç boyutlu yapısının incelenmesi. Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 5
7 Protein denatürasyonu, proteinlerin reaksiyonları ve Proteinlerin işlevsel özellikleri Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 5
8 Ara Sınav
9 Lipidlerin tanımı ve özellikleri. Lipidlerin sınıflandırılması Lipidlerin tanımı ve özellikleri. Lipidlerin sınıflandırılması Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 4
10 Doymuş ,doymamış, omega ve esansiyel yağ asitlerinin kimyasal yapıları ve özellikleri Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 4
11 Lipidlerde oluşan bozulma tepkimeleri, lipidlerin kimyasal ve enzimatik hidrolizasyonu ve lipid oksidasyonları Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 4
12 Enzimlerin genel özellikleri. Yer aldıkları metabolik reaksiyonların önemi. Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 6
13 Vitaminler ve Minerallerin genel özelikleri, beslenme açısından önemi Fennema's Food Chemistry. Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Editörler). CRC Press, United States, 2014. ISBN-13: 978-0-8493-9272 Bölüm 7 ve 8
14 Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi. Genel Tekrar
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final sınavı

 

Ders Kitabı Damodaran, S., Parkin, K.L., Fennema O.R. (Eds.) 2014. Fennema's Food Chemistry. CRC Press, United States.
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
15
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
10
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
18
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
15
1
15
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
5
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
5
5
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
10
10
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
103

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir.​

X
2

Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir.

X
3

Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir.

X
4

Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir.

X
5

Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

X
6

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir.

X
7

Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir.

8

Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir.

9

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.