
MESLEK YÜKSEKOKULU
İnşaat Teknolojisi (Türkçe)
Dersler
Lozan Barış Antlaşması’ndan günümüze Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri içermektedir. Atatürk ilk eve inkılaplarının anlam ve amaçlarını kapsamaktadır.
Bu derste, öğrencilerin yazılı araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Öğrenciler bu ders ile birlikte Microsoft Office programlarının (Word, PowerPoint ve Excel) ve çevrimiçi versiyonlarının (Google Dökümanlar, Microsoft Office Online ve Prezi) uygulamalarını ve içeriklerini kapsamaktadır.
Temel sayı kavramlarının tanımlanması, sayıların örneklerle pekiştirilmesi, kümeler, eşitsizlikler, problemler, denklemler, fonksiyonlar ve trigonometri konularının öğrenilmesi
Bu ders, ölçü birimleri, skaler ve vektörel büyüklükler, bileşen kuvvet hesaplama, moment hesaplama, izostatik kirişler ve mesnet reaksiyonları konularını içerir.
Bu ders yapı malzemeleri, beton, ahşap ve metal malzemeler, ısı, su ve yangın izolasyon malzemeleri konularını içerir.
Bu ders; Autocad programı temel komutları, izdüşüm çizimlerini, perspektif çizimleri, görünüş çıkarma ve kesit alma konularını içerir.
Bu ders, İzmir Ekonomi Üniversitesi özelinde akademik birimler, idari birimler, öğrenci kulüpleri, disiplin yönetmeliği, eğitim-öğretim yönetmeliği ile ilgili doküman ve sunumları içermektedir. Ayrıca, öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel konularda bilgilendirilmesi amacıyla kişisel gelişimlerini destekleyen temel bilgileri içerir.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Bu ders Ağırlık merkezi, Atalet momenti, Çekme, basma ve kesme gerilmeleri, Burulma ve Tek eksenli eğilme konularını içerir.
Temel bir CAD programını kullanarak mimari ve inşaat projesi çizimlerini 2D (iki boyutlu) çizerek ölçülendirme, hazır şekilleri-objeleri kullanma.
Beton, Agrega, Çimento, Bağlayıcı Maddeler.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Bu ders; Denklemler, Fonksiyonlar, Trigonometri, Geometrik kavramlar ile Limit, Türev ve İntegral konularını kapsamaktadır.
Bu ders yapı elemanlarında su ile etkileşim, suyun yapıya verdiği zararlar, yalıtımında kullanılacak malzemeler, uygulama esasları, ısı yalıtımı, enerji ile ilgili genel bilgiler, ısı ve ısı transferi ile ilgili temel bilgiler, ses, gürültü, frekans desibel, ses şiddeti tanımları, gürültünün fiziksel, psikolojik etkileri, ses yalıtımı malzemeleri ve uygulama esasları, ilgili yönetmelikler, yanın yalıtımı ve yangın yalıtım malzemeleri konularını içerir.
Bu dersin içeriğindeki konular prefabrik yapılar ve bunların montajını kapsamaktadır.
İşletme hesabı, Motorlar, kompresörler, kaldırma ve taşıma makinaları, delme ve kırma makinaları, sondaj makinaları, kazı ve dolgu hesapları.
Proje konusu. İhtiyaç analiz ve iş programı. Proje yürütülmesi. Proje sunumu. Proje dosyalama.
İçme suları. Sulama suyu. Enerji üretiminde su. Su ihtiyacı. Su kaynak debisi. Yer altı suları. Cazibeli iletim. Terfili iletim.
Metrajların çıkartılması. Birim fiyat çıkartılması, yaklaşık maliyet hesapları. İhale komisyonları, genel, teknik ve özel şartnameler. Kamu İhale Kanunu (KİK) teklif dosyaları.
Projeler, ihale işlemleri ve sözleşmeler, şantiyenin kurulması ve organizasyonu, iş programları, kontrol hizmetleri
Hasar tespiti. Tahribatsız muayene. Yapılarda onarım ve güçlendirme.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Seçmeli Dersler
ISL 101 İşletme I
“İşletme 1” dersi, işletmelerin temel kavramlarını, fonksiyonlarını gelişen dünya düzeni ve dünya ekonomisi çerçevesinde öğrenciye veren temel bir ders niteliğindedir.
MINT 224 Çelik Yapılar
Bu derste öğrencilere çeliklerin üretim yöntemleri, işletme şartlarında güvenli kullanımları için gerekli şartlar, çelikleri birleştirme yöntemleri ve temel düzeyde çelik konstrüksiyonların tasarım kriterleri anlatılmaktadır.
MINT 226 Atık Sular
Çevreyi kirleten kaynakları tespit etme. Toplumda çevre bilinci kazandırmak için çalışmalar yapma. Atıık suyun uzaklaşmasını yapma. Depolama ve arıtma tesisini yaptırma.
MINT 228 Kalite Yönetim Sistemi
Kalite kavramı. Standart ve standardizasyon. Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi tespit etmek. Yönetim kalitesi ve standartları. Çevre standartları. Stratejik yönetim. Kalite yönetim sistemi modelleri. Yönetime katılma. Süreç yönetim sistemi. Kaynak yönetimi sistemi. Efqm mükemmellik modeli.
MINT 230 Meslek Etiği
Etik ve ahlak kavramlarını incelemek. Etik sistemlerini incelemek. Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek. Meslek etiğini incelemek. Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelemek. Sosyal sorumluluk kavramını incelemek.
MINT 240 Bilgisayar Destekli Tasarım
Bu ders Paket Program Kurulumu, CAD Programı Komutları, Veri Toplama, Araç Çubukları ve Temel Bilgisayar İşlemleri, Veri Girişi, Analiz Yaptırma, Çizim Ayarları ve Detay Çizimleri, Ölçülendirme Komutları, Tefriş Ve Tarama, Yazıcı ayarları ve çıktı alma konularını içerir.
MINT 250 Betonarme
Bu ders betonarme, kiriş, kolon, döşeme ve temel konularını içerir.
MISG 101 İşçi Sağlığı ve Güvenliği
Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişim kavramlarını; işyerindeki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görev yetki ve sorumluluklarını; risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve işyerindeki uygulamalar konularını içerir.
HABER |TÜM HABERLER

İnşaat Teknolojisi Öğrencileri Şantiyede - Viven İnşaat
İnşaat Teknolojisi Bölümü 2.sınıf öğrencileriyle Viven Vogue ve Viven Tower şantiyelerine teknik gezi düzenlendi.

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Ürün Eğitim Uzmanı Gökçe İrem Akgün ve VitrA Karo Gizem Kadıoğlu "Yapı Malzemeleri" dersimizin konuğu oldu.

Deprem İzolasyon Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cüneyt Tüzün “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliğimizin konuğu oldu.

HILTI Mühendislik Müdürü Ömer Tunç Sarıoğlu ve Saha Mühendisi Dilek Tezer Yalıtım Teknolojisi dersimizin konuğu oldu.

İnşaat Teknolojisi Öğrencileri Şantiyede - Önaylar Yapı
İnşaat Teknolojisi Bölümü 2.sınıf öğrencileriyle İnci Premium, İnci Tower, İnci Center olmak üzere üç farklı şantiyeye teknik gezi düzenlendi.

Amazon Wooden Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Nihat Tınazcı “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliğimizin konuğu oldu.

BMI Group Brass Çatı Sistemleri İnovasyon ve Pazarlama Projeleri Yönetmeni Sedat Durlanik "Yapı Malzemeleri" dersimize konuk oldu.

İnşaat Teknolojisi Öğrencileri Karaoğlu İnşaat Malzemeleri Firmasında Teknik Gezide
İnşaat sektörünün önde gelen üretici firmalarının ürünlerinin satışının gerçekleştiği 5.500 m2’lik bir malzeme firmasında İnşaat Teknolojisi bölümü 2.sınıf öğrencileriyle gezi düzenlendi. Teknik gezide

İnşaat Teknolojisi Öğrencileri BLX Akustik Araştırma Laboratuvarında
Karakutu Elektroakustik firmasının markası olarak faaliyet gösteren BLX Akustik Araştırma Laboratuvarına İnşaat Teknolojisi bölümü 2.sınıf öğrencileriyle gezi düzenlendi. Hem ulusal hem de

Knauf Insulation Eğitim Uzmanı Mustafa Köse “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliğimizin konuğu oldu.

Bims Yapı Malzemesine Yönelik Teorik ve Uygulamalı Eğitim
İEU MYO İnşaat Teknolojisi Programı öğrencileri “Yapı Malzemeleri" dersi kapsamında Blok Bims Firması işbirliği ile bims yapı malzemesine yönelik seminer düzenlendi. Bu seminerde ponza taşı

PERI Kalıp ve İskeleleri Şirketinden İnşaat Mühendisi Mehmet Eşref Erdem “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliğimizin konuğu oldu.

ŞİŞECAM İş Ortakları Gelişim Müdürü Sefa Ertan “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliğimizin konuğu oldu.

Gazbeton Yapı Malzemesine Yönelik Teorik ve Uygulamalı Eğitim
İEU MYO İnşaat Teknolojisi Programı öğrencileri için “Yapı Malzemeleri ve Yalıtım Teknolojisi “ dersleri kapsamında Ytong Firması işbirliği ile gazbeton yapı malzemesine

İnşaat Teknolojisi Programı Etkinliği
İnşaat Teknolojisi programı öğrencileri “Yalıtım Teknolojisi” dersi kapsamında Su Yalıtım Danışmanı Rıza Elhan’dan su yalıtım uygulamaları hakkında eğitim aldı. Bu eğitimde su

Boya Malzemesine Yönelik Teorik ve Uygulamalı Eğitim
Yapı Malzemeleri dersi kapsamında DYO Boya işbirliği ile inşaat teknolojisi programı 1. ve 2. sınıf öğrencilerine boya malzemesi ve uygulamalarına yönelik seminer

Tuğla Yapı Malzemesine Yönelik Teorik ve Uygulamalı Eğitim
Yapı Malzemeleri ders kapsamında Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKSAD) eğitim koordinatörü Erdem Fidan tarafından inşaat teknolojisi programı 1. ve 2.

İnşaat Teknolojisi Programı 21-22 Güz Dönemi Açılış Bilgilendirme Toplantısı
2021-2022 Akademik Yılı Güz Dönemi öncesi İnşaat Teknolojisi Programı öğrencilerine dönem bilgilendirme toplantısı yapılmıştır

İZODER Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Teknik İşler ve Eğitim Yöneticisi Güneş YÜZÜGÜR Yalıtım Teknolojisi Dersi Kapsamında İnşaat Teknolojisi Öğrencileriyle Bir Araya Geldi.

BTM Yalıtım firmasından Teknik Danışman Jozef Bonfil "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında İnşaat Teknolojisi Öğrencileriyle Bir Araya Geldi.

“Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliğinde Konuğumuz Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği Teknik Koordinatörü Erdem Fidan oldu.

BATIBETON Hazır Beton Şirketinin Kalite Kontrol ve Güvence Şefi Oğuzhan Tezcan İnşaat Teknolojisi Öğrencileriyle Bir Araya Geldi.

Akat Prefabrik Firmasından Genel Müdür Gürol Gerzile "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında İnşaat Teknolojisi Programı'nın Konuğu Oldu.

Dere Construction Firmasından Şantiye Şefi Doğuş Metin "Çıraklar Ustalara Soruyor" Etkinliği Kapsamında İnşaat Teknolojisi Programı'nın Konuğu Oldu.
