Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

İş Sağlığı ve Güvenliği (Türkçe)

İş Sağlığı ve Güvenliği Programına Hoş Geldiniz


 

Günümüzde sanayileşme ve artan nüfus ile birlikte hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları artış göstermiş ve ülkemizde sayısı tam olarak kayıt altına alınamamakla birlikte dikkat çekici rakamlara ulaşmıştır. Ülkemizde, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin istatistikleri inşaat, taşımacılık ve madencilik sektörlerinde ölümlü iş kazası oranının diğer sektörlerden yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.


Sadece ülkemizde değil dünyada da sağlık ve güvenlik konusundaki rakamlar pek de iç açıcı değildir. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün rakamlarına göre dünyada; her yıl 270 milyon iş kazasının gerçekleştiği, her yıl yaklaşık 2 milyon 200 bin insanın iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Her gün yaklaşık 6.000 kişinin iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle öldüğü belirtilirken, yılda 350.000 kişi iş kazası, 1 milyon 700 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitiriyor. Bu rakamlar dikkate alındığında işletmelerde güvenlik ve sağlık kültürünün oluşturulması ve tüm risklerin ortadan kaldırılabilmesi adına çalışacak “İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının” görevlendirilmesi yasal bir düzenleme ile zorunluluk haline getirilmiştir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü’nün "Sanayi Sektörünün Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarından Beklentilerinin Belirlenmesi" adlı araştırmada geleceğin meslekleri arasında “İş Güvenliği Teknisyenliği”nin yer alması yaşanan bu sorunların çözümü için doğal bir sonuçtur.
 
Programın amacı, endüstri kuruluşlarının ihtiyacı olan ve bir işletmenin tüm iş güvenliği sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri ve yetenekte “İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri” yetiştirmektir. İş Sağlığı ve Güvenliği programını başarıyla bitiren öğrencilerimiz, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" ünvanıyla mezun olmaktadır.