MESLEK YÜKSEKOKULU
İş Sağlığı ve Güvenliği (Türkçe)
Dersler
Öğrenciler, çalışma hayatına başladıklarında, iş mevzuatından kaynaklanan her türlü yasal hak ve sorumluluklarının neler olduğunu öğrenerek, işçilerin karşı karşıya kalacakları mağduriyet durumlarında haklarını nasıl ve hangi yöntemlerle arayacakları konusunda onlara eğitim verebileceklerdir
Bu ders, iletişim ve iletişimin ilişkili olduğu psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve dilbilim gibi alanlardan elde edilen içeriklerden ve sektör tabanlı örnek durum analizlerinden oluşmaktadır.
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve bireysel gelişimleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık için gerekli alışkanlıklar ile bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlar hakkında farkındalıklarını da artıracaktır.
Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişim kavramlarını; işyerindeki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görev yetki ve sorumluluklarını; risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve işyerindeki uygulamalar konularını içerir.
Bu ders; Malzeme bilgisi, bağlama ve güç iletim elemanları, üretim yöntemleri, yakıtlar ve yanma, enerji dönüşüm sistemleri konularını içerir.
Öğrenciler bu ders ile birlikte Microsoft Office programlarının (Word, PowerPoint ve Excel) uygulamalarını ve içeriklerini kapsamaktadır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Ergonomi ve temel kavramları, Antropometri ve antropometrik ölçümler, Büro ve çalışma istasyonları tasarımı, El araçları,duruş ağırlık kaldırma ve kadran ergonomisi, Fiziksel faktörlerin ergonomideki rolü, Termal konfor, İş ile ilgili kas iskelet sistemi hastalıkları, Vardiya çalışması.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Bu ders Kimyasalların tanımlanması ve sınıflandırılmasına, depolanması, taşınması ve etiketlenmesi hakkında genel bilgileri ve iş sağlığı açısından önemini aktarır.
Öğrenciler, çalışma hayatına başladıklarında, sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan her türlü yasal hak ve sorumluluklarının neler olduğunu öğrenerek, işçilerin karşı karşıya kalacakları mağduriyet durumlarında haklarını nasıl ve hangi yöntemlerle arayacakları konusunda onlara eğitim verebileceklerdir.
Ön Lisans öğrencileri iş-Sağlık ilişkisi ve Koruyucu Sağlık ve Güvenlik Hizmetleri ve Temel Sağlık hizmetleri kapsamında işyerinde yapılması gereken çalışmaları öğrenerek, işyerinde kullanılan Kişisel koruyucu donanımların çeşitlerini ve kullanımyerlerini öğrenecek,Ayrıca KKD ile şlgili yasal düzenlemeleri öğrenecektir.İşyerinde Kullanılan bir KKD örneğinde çalışanlarar örnek bir çalışan eğitimi yapabileceklerdir.
1. İSG nin önemini, kapsamı, kaza sebepleri ve teorilerinin anlatılması 2. Tehlike ve risk kavramlarının açıklanması 3. Risk değerlendirmesinin nedenleri anlatılması 4. Risk algılaması ve öneminin tartışılması 5. İSG Yönetim sisteminin irdelenmesi 6. Tehlike kaynakları ve oluşturdukları risklerin incelenmesi 7. Risk değerlendirme basamaklarının açıklanması 8. Risk değerlendirme metotlarının örneklerle incelenmesi ve karşılaştırılması 9. Risk değerlendirme metot ve uygulamalarının öğrenci sunumlarıyla birlikte irdelenmesi
Öğrenciler ilk yardım dersi kapsamında; Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ilk yardım yönetmeliği ve ilk yardımcı eğitimindeki müfredata uygun olarak bilgi ve beceri kazanmaktadır.
1. Yanmanın temel kavramları ve yangın kimyası 2. Yangınların sınıflandırılması ve söndürme ilkeleri 3. Yangından korunma 4. Yangın sırasında güvenlik 5. Yangın söndürme cihaz ve sistemleri 6. Kapalı alanlarda modern yangın algılama ve alarm sistemleri 7. Yangın müdahale ve kurtarma ekibi 8. İlgili mevzuat
Endüstriyel Hijyen dersi çalışma ortamındaki fiziksel,kimyasal,ergonomik, psikososyal, biyolojik, kimyasal riskleri tanımlama ve ortamdan örnek alma stratejileri ,işyeri ortamında risk stratejileri ve izlemi, mesleki hastalıkların nedenlerini araştırma, sağlık risklerinin tahmini için uygun ölçüm teknikleri. İş yerlerinde belirli aktiviteler için kontrol yöntemleri geliştirmek. İş ortamındaki ve çevredeki potansiyel tehlikeli durumların tahmini ve kontrolü için tekniklerin geliştirilmesi konularını içermektedir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Ön lisans öğrencileri İş Kazası ve meslek hastalıkları dersi kapsamında; İş kazası, meslek hastalıları ve işle ilişkili hastalılar tanımını öğrenir. İş kazası ve meslek hastalıkları açısından Dünyadaki ve Türkiyede’ki durumu karşılaştırabilecek bilgiye sahip olur.İş kazası sınıflaması, iş kazası oluşturan nedenler,meslek hastalıkları sınıflaması ve Fiziksel, kimyasal nedenli meslek hastalıkları, tozlarla meydana gelen meslek hastalıkları, biyolojik nedenli meslek hastalıkları , mesleki kanserler ve mesleki cilt hastalıkları konusunda bilgi almaktadırlar.
Tanımı Kaldırma ve İş Makineleri hakkında temel tanımlar ve kavramlar, Mekanik tahrik sistemleri, aktarma sistemleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.
1. Fiziksel risk etmenleri (Gürültü, Aydınlatma, İyonize ve İyonize olmayan ışınlar, Basınç, Titreşim, Termal Konfor) ve konu hakkındaki yönetmelikler 2. Kimyasal risk etmenleri (Kimyasallar, malzeme güvenlik formları, kimyasalların ambalajlanması, isimlendirilmesi, etiketlenmesi, tehlikeli kimyasalların sınıflandırılması ve tehlikelerinden korunmak, kimyasalların sağlık riskleri, kimyasalların güvenlik riskleri, kimyasalların depolanması, taşınması) 3. Biyolojik risk etmenleri (Enfeksiyon zinciri ve etmenleri, risk altındaki işler, sık görülen biyolojik risk etmenleri ve önlemleri) 4. Psikososyal risk etmenleri (İşyerinde sağlığı olumsuz etkileyecek Psikososyal risk etmenleri ve sınıflandırılması, stres ve etkileri, stres yönetimi ve stresten korunma yolları)
Seçmeli Dersler
MEKO 101 Mikro Ekonomi
Öğrenci, ekonominin temel kavramlarını ifade edebilecek, ekonomik analiz yöntemlerini uygulayabilecek ve ekonomik sistemlerin özelliklerini analiz edebilecektir.
MEKO 102 Makro Ekonomi
Bu derste Makro-ekonomik terimler ile işsizlik ve milli gelir ana başlıklarında genel ekonomik konjonktür anlatılmaktadır.
MISG 194 Makine ve Teçhizat Koruyucuları
Makine ve parçaları hakkında temel tanımlar ve kavramlar, Enerji, Mekanik tahrik sistemleri, aktarma sistemleri ve koruyucular konularını içerir.
MISG 200 Elektrik İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
Bu ders; Elektrik Enerjisi ve Tanımlar, Elektrik çarpması nedir, İnsan vücudu üzerindeki etkileri, Klasik kaza çeşitleri, Elektrik kazalarının oransal dağılımları, Elektrik Kuvvetli akım, Zayıf akım tesisleri, Güvenli alet ve donanımlar, Elektrik işlerinde kullanılacak KKD ları, Eğitim eksikliğine dayalı hatalı davranışlar, Sistemler üzerinde alınacak önlemler, Dış deşarj akımlarına karşı alınacak önlemler, Statik elektrik alınacak önlemleri içerir.
MISG 207 Depolama, İstifleme, Elle Taşıma
MISG 209 Sağlık ve Güvenlik İşaretleri
MISG 210 Acil Durum Risk Analizi
MISG 211 Toplam Kalite ve Yönetim Sistemleri
Bu ders, Kalite Kavramı ,Kalitenin Evrimi, TKY de yönetim ve liderlik Süreç analizi ve yönetimi, Kalite operasyonu, örnek uygulamalar . TKY nin önündeki engeller. TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi , TS EN ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi konularını içerir.
MISG 213 Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği
Yapı, Yapı İşleri listesi, Yapı İşlerinin kendine özgü zorlukları, Türkiye’de İnşaat Sektörünün durumu, İstatistikler, Yapı Alanı, Proje, İşveren, Alt İşveren, Proje Sorumlusu, Kullanılan Makine, araç, ekipman, malzeme ve çalışma yöntemleri, Hazırlık Koordinatörü, Uygulama Koordinatörü, Sağlık ve Güvenlik Planı, İş Sağlığı ve Güvenliği risklerini içeren çalışmaların listesi, Yapı İşlerine ilişkin Bildirimler, Yapı Alanları için asgari sağlık ve Güvenlik Şartları.
MISG 220 Hasar ve Acil Durum Risk Analizi
Madencilik, yerüstü, yer altı ve diğer madencilik metotları ve buralardaki tehlike ve riskler. Maden işlerinde kullanılan makineler, özellikleri ve yaratığı tehlikeler. Madenlerde tahkimat, havalandırma, nakliyat ve aydınlatma. İSG bakımından ilgili mevzuat.Madenlerde göçükler, toprak kayması ve su baskınları sonucundaki tehlike ve riskler. Madenlerde yangın, grizu ve toz patlamalarını önlemek için alınması gereken tedbirler. Madenlerde delme ve patlatma teknikleri ve mevzuatı. Madencilikte Risk Analizi. Madencilikte görülen meslek hastalıkları. Sondaj alanlarında ve Cevher Hazırlama tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği.
MISG 221 Yenilenebilir Enerji ve Kompozit Malzemeler
Bu ders, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi, temel kavramları, yenilenebilir enerji türleri, rüzgar enerjisinde kompozit malzemelerin önemi, rüzgar türbin üretimi, kanat üretiminde tehlike ve risk analizleri konularını içermektedir.
MISG 230 Etiketleme ve İşaretleme
Etiketleme ve işaretleme tanımları, mevzuatın öğrenilmesi ve değerlendirilmesi, yönetmeliklerde işaretleme ve etiketlemenin önemi ve gerekliliğinin kavranması, güvenlik işaretleri ve tehlike işaretlerini öğrenme, işyerlerinde etiket ve ışaretlerin uygulanması.
MISG 240 Girişimcilik ve İnnovasyon
MISG 260 Madenlerde İSG
1. Madencilik, yerüstü, yer altı ve diğer madencilik metotlarını ve buralardaki tehlike ve riskleri belirlemek 2. Maden işlerinde kullanılan makineler, özellikleri ve yaratığı tehlikeleri incelemek 3. İSG mevzuatı bakımından Madenlerde tahkimat, havalandırma, nakliyat ve aydınlatmayı öğrenmek 4. Madenlerde göçükler, toprak kayması ve su baskınları sonucundaki tehlike ve riskler belirlemek 5. Madenlerde yangın, grizu ve toz patlamalarını önlemek için alınması gereken tedbirleri tartışmak 6. Madenlerde delme ve patlatma teknikleri ve mevzuatı incelemek 7. Madencilikte Risk Analizi yapabilmek 8. Madencilikte görülen meslek hastalıkları 9. Sondaj alanlarında ve Cevher Hazırlama tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği.
MISG 270 Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
MISG 280 Periyodik Kontroller ve Denetim
Bu ders, Çalışma Ortamı ve Gözetimi, ,Risk Etmenleri, Teknik Yönden Periyodik Kontroller, Sağlık Yönünden Periyodik Kontroller, İş yeri Denetiminde İstenen Belgeler konularını içerir.
MISG 290 Mesleki ve Teknik Uygulamalar
MISG 291 Yetişkinlerin İSG Eğitimi
Yetişkinlerin öğrenme özellikleri ve teknikleri,.Erişkin öğrenme metodları ve teknikleri, işyerinde etkili iletişim için gerekli özellikler ve grup dinamikleri. İşyerinde İSG Eğitim programı geliştirme ,işyerinde çalışanlara verilecek İSG eğitimlerinin usul ve esasları hakkındaki yönetmeliği
MISG 292 Acil Durum Planları ve Risk Analizleri
MPAZ 110 Sunum Teknikleri
Bu derste, etkili sunum tekniklerinin teorik ve pratik tüm yönleri uygulama ağırlıklı olarak öğretilmektedir. İletişimin yazılı, sözlü ve sözsüz unsurları, etkili bir sunum hazırlamak için gerekli aşamalar ve sunum esnasında karşılaşılacak sorunlar ile bunların çözümleri değerlendirilmektedir.
MTOI 204 İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan kaynakları planlaması, iş analizi, işe alım, eğitim ve geliştirme, kariyer yönetimi, performans yönetimi, ücret yönetimi, sağlık ve güvenlik yönetimi
MTOI 220 Koçluk, Liderlik ve Kariyer Yönetimi
Bu derste; Dönüşüm Modeli, Koçluk ve Liderlik Yetkinlikleri, Liderlik Stilleri, Özdeğerlendirme Araçları, Değerler ve Liderlikteki Önemi, Etkili İfade ve Hikaye Anlatımı Tekniği, Koçluk Araçlarını Tanıma ve Uygulama konuları işlenecektir.
MTOI 227 İşletmelerde Kriz Yönetimi
Bu ders; kriz, kriz yönetimi ve krizde iletişimin, işletmeler için önemi konusunda temel bilgi ve pratik örnekleri içermektedir.
MTOI 230 Tüketici Davranışı
Pazarlamada tüketici davranışlarının rolü, tüketici pazarlama ilişkileri, pazarlama etkinliği açısından tüketici davranışları, tüketici davranışlarının temelleri ve etkileyen faktörler, satınalma kararında tüketici davranışları, tüketici davranış araştırması bu dersin temel konularını oluşturmaktadır.
MUH 205 Maliyet Muhasebesi
Öğrenci, maliyet unsurlarını bilecek, ilk madde ve malzeme, işçilik ve genel üretim maliyetlerini hesaplayabilecektir.
RTV 240 Kurumsal İletişim
Kurumsal iletişime yönelik temel kavramlar, kurumların farklı paydaşlarına yönelik olarak değişik amaçlarla gerçekleştirdikleri iletişim çalışmaları ve bu çalışmalarda göz önünde bulundurulması gereken temel ilkeler ele alınmaktadır.
HABER |TÜM HABERLER
‘Rüzgar’ Deviyle Örnek İş Birliği
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu, rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren, Amerika Birleşik Devletleri merkezli türbin kanat üreticisi TPI Composites ile iş
Çıraklar Ustalara Soruyor
İş Sağlığı ve Güvenliği programı öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamında 25 Mayıs 2023 tarihinde İş Güvenliği Uzmanı Sayın Münire Karaçelik ile bir araya
7. İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri’, öğrencilere bilgi ve heyecan dolu bir
Güz Dönemi Bilgilendirme Toplantısı
Yeni döneme hazırlık için 23.09.2022 tarihinde bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Öğrencilere üniversite işleyişi ve kuralları hakkında bilgiler verilmiştir. Öğrencilerin istek ve önerileri alınarak
İzmir Ekonomi’den 'Çin'in devine’ transfer
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı mezunu Arda Sarıtaş, 4 yıl içinde kariyer basamaklarını hızla çıkarak İzmir’in
TÜPRAG EFEMÇUKURU ALTIN MADENİ GEZİSİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği programı tarafından 7 Haziran 2022 tarihinde TÜPRAG Efemçukuru Altın Madenine teknik gezi düzenlendi.
Çıraklar Ustalara Soruyor
İş Sağlığı ve Güvenliği programı öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamında 25 Mayıs 2022 tarihinde İş Güvenliği Uzmanı Sayın Murat Karamızrak ile
6. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMİNERİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu tarafından geleneksel hale gelen İş Sağlığı ve Güvenliği Seminerinin bu yıl altıncısı düzenlenmiştir. 28 Nisan 2022 tarihinde