MESLEK YÜKSEKOKULU
Mobilya ve Dekorasyon (Türkçe)
Dersler
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve bireysel gelişimleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık için gerekli alışkanlıklar ile bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlar hakkında farkındalıklarını da artıracaktır.
Temel sayı kavramlarının tanımlanması, sayıların örneklerle pekiştirilmesi, kümeler, eşitsizlikler, problemler, denklemler, fonksiyonlar ve trigonometri konularının öğrenilmesi
Bu ders, mobilya üretiminde mobilya parçalarını kesme, rendeleme, delik delme, yüzey/ kenar şekillendirme ve yüzey kaplama gibi temel işlemleri içerir.
Bu ders, masif malzeme hakkında genel bilgilerle birlikte masif mobilya imalatında kullanılan makine, alet ve avadanlıkların çalışma prensipleri ile iş parçalarının kesimi ve üretim işlemleri konularını içerir.
Ders temel tasarım prensiplerini kapsamaktadır. Genel olarak ışık-gölge, leke, doku gibi görsel sanat öğeleri ele alınmaktadır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Çizim gereçlerinin doğru kullanımı ve çizim tekniği ile ölçekli çizim yapılmasıdır.
Bu dersin içeriği akıllı evler, kaplamalar, sıvalar, kapı ve pencereler, iş güvenliği ve deprem yönetmeliği, yalıtımlar, alçı işleri gibi konuları kapsar.
Bu ders, kapı imalatı ve montajı, pencere imalatı ve montajı, panjur imalatı ve montajı, merdiven ve bölme panelleri imalatı ve montajı konularını içermektedir.
Dersin içeriği ekran düzenleme komutları, Çizim yardımcı komutları, katman oluşturulma ve düzenlenme, Çizim komutları ve kullanımı, Çizim komutları ve kullanımı, çizimlere yazı ekleme, Çizim yapma aşamalarında koordinat sistemlerini kullanabilme, Düzenleme komutlarını kullanabilme, Ölçülendirme komutlar, Ölçülendirme ve ölçülendirme yazılarını ayarlama, Bilgisayar destekli çizim programları arası veri dönüşümleri, Yazıcı ayarları ve çıktı alma gibi konularını kapsamaktadır.
Bu ders, konut birimlerinde kullanılan mobilya gruplarına göre tasarım kavramı, temel eylemler, tasarım modeli ve tasarım araştırması, tasarım ilkeleri ve proje oluşturma konularını içerir.
Bu ders, modern mobilya hakkında genel bilgiler, iş parçalarının kesimi ve üretim işlemleri, üst yüzey işlemleri ve montajı, malzeme seçimi, üretim yöntemleri ve mobilya tasarımı arasındaki ilişki gibi konuları içerir.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişim kavramlarını; işyerindeki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görev yetki ve sorumluluklarını; risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve işyerindeki uygulamalar konularını içerir.
Bu ders; yer döşemeleri imalatı, duvar kaplamaları imalatı, ahşap ve ahşap esaslı ürünlerinden lambri çeşitleri ve uygulamaları, tavan kaplamaları imalatı ve montajı konularını içerir.
Bu ders, ergonominin tanımı, önemi, mobilya tasarımında ve üretiminde ergonomik unsurlar, iç mekan oluşturulmasında ergonomik kurallar, verimlilikle ergonomi arasındaki ilişki, kazalar, kazaların önlenmesinde ergonomi unsuru gibi konuları içerir.
Bu ders, üst yüzey işlemleri için hazırlık, renklendirme ve koruyucu katman oluşturma, yüzey kusurları konularını içerir.
Bu ders, el ile yüzey oyması, makine ile yüzey oyması, dekupe oyma, ahşap kakma, marketri’de filato yapma konularını içerir.
Bu ders; üretimde maliyet kavramı, harcama-gider-maliyet ilişkileri, üretim maliyetini oluşturan giderler ve maliyetlendirme yöntemleri konularını içerir.
Bu ders, levhaları ebatlamak ve ahşap kaplamaları alıştırmak ve yapıştırmak, masifleme, doğal kaplamalar ve PVC kaplama, mobilya iskelet montajı konularını içerir.
Bu ders, CAM programının 2B CAD modülü CAM programının 3B CAD modülü, bilgisayardan tezgâha program aktarmak, tezgâhtan bilgisayara program aktarmak konularını içerir.
Bu ders, tornalama hazırlığı, boyuna tornalama, alın tornalama konularını içerir.
Bu ders fabrika yeri seçimi, üretim yöntemleri, fabrikalar tamir ve bakım planlaması, mamul tasarımı, fabrika düzenleme, makine ve sistem kapasitesi hesaplama,minimum maliyet maksimum üretim planları hazırlama iş akış diyagramları gibi konuları içerir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Seçmeli Dersler
MICM 205 Bilgisayar Destekli Çizim II
Bu ders, katı oluşturmak, yüzey oluşturmak, yüzey modeli katı modele dönüştürme, blok kullanarak mekân oluşturma, kesit çizimleri oluşturma gibi konuları içerir.
MINT 230 Meslek Etiği
Etik ve ahlak kavramlarını incelemek. Etik sistemlerini incelemek. Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek. Meslek etiğini incelemek. Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelemek. Sosyal sorumluluk kavramını incelemek.
MISG 101 İşçi Sağlığı ve Güvenliği
Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişim kavramlarını; işyerindeki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görev yetki ve sorumluluklarını; risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve işyerindeki uygulamalar konularını içerir.
MISG 203 İlk Yardım
Öğrenciler ilk yardım dersi kapsamında; Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ilk yardım yönetmeliği ve ilk yardımcı eğitimindeki müfredata uygun olarak bilgi ve beceri kazanmaktadır.
MMVD 205 Döşeme Yapımı
Bu ders, döşeme yapımı ile ilgili olarak iskelet yapmak, beyazlama ve çakım yapmak ve yüzey işlemleri ile ilgili konuları içerir.
MMVD 212 Kalite Güvence ve Standartları
Bu ders, kalite yönetim sisteminin altyapısını oluşturmak, kalite standartlarını uygulamak, istatistiksel kalite kontrol yöntemleri uygulamak konularını içerir.
MMVD 213 Kurutma Teknolojisi
Bu ders, kereste kurutma teorisi, kurutma süresini etkileyen faktörler, kurutma kusurları, özel kurutma metotları ve buharlama tesisleri gibi konularını içerir.
MMVD 250 Mobilya Tasarımında Güncel Yaklaşımlar
Mobilya tasarım kriterleri, mobilya yapımında kullanılan malzeme ve aksesuarlar tanıtılarak özellikleri anlatılacaktır. Bir mobilyanın tasarım süreçleri tartışılarak, tespit edilen konu ve problemlere göre mobilya tasarımı teknik çizimleri ve buna bağlı olarak prototipleri yapılıp daha sonra atölye ortamında uygulamaları yapılması gibi konuları kapsar.
MTOI 225 Girişimcilik
Bu ders kapsamında girişimcilik ve iş planı oluşturma ile ilgili teorik bilgilerin verilmesi, başarılı iş modellerinin incelenmesi, iş planı hazırlanması gibi konulara değinilecektir.
MTOI 230 Tüketici Davranışı
Pazarlamada tüketici davranışlarının rolü, tüketici pazarlama ilişkileri, pazarlama etkinliği açısından tüketici davranışları, tüketici davranışlarının temelleri ve etkileyen faktörler, satınalma kararında tüketici davranışları, tüketici davranış araştırması bu dersin temel konularını oluşturmaktadır.
RTV 140 Temel İletişim Bilgileri
Bu ders, iletişim ve iletişimin ilişkili olduğu psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve dilbilim gibi alanlardan elde edilen içeriklerden ve sektör tabanlı örnek durum analizlerinden oluşmaktadır.
HABER |TÜM HABERLER
Mobilya ve Dekorasyon ve İç Mekan Tasarımı Programı Öğrencilerimizin Projeleri MODEKO 2o2o'de
Mobilya ve Dekorasyon ve İç Mekan Tasarımı programları öğrencilerimizin "MMVD 250 - Mobilya Tasarımında Güncel Yaklaşımları" dersi kapsamında hazırlamış oldukları yatak odası
Mobilya ve Dekorasyon Programı IKEA Teknik Gezisi
25.11.2019 Çarşamba günü Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon ve İç Mekan Tasarımı programı öğrencileri MMVD 250 “Mobilya Tasarımında Güncel Yaklaşımlar” dersi kapsamında
Maktiel Ahşap ve Dekorasyon Teknik Gezisi
MMVD 107 Masif Mobilya dersi kapsamında, Maktiel Ahşap ve Dekorasyon Ltd. Şti. firmasına düzenlenen teknik gezide masif mobilyanın tüm üretim süreçleri detaylıca
Alfemo Teknik Gezisi
13.11.2019 tarihinde İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon programı öğrencileri ile “Mobilya Tasarımında Güncel Yaklaşımlar” dersi kapsamında Alfemo Torbalı üretim
Çıraklar Ustalara Soruyor "Şükrü Özhan"
Çıraklar Ustalarına Soruyor etkinliği kapsamında bu hafta Tuğra Pazarlama ve Cila'dan Şükrü ÖZHAN 'ı konuk ettik.
Çıraklar Ustalara Soruyor "Melek ÖZBAY"
Çıraklar Ustalarına Soruyor etkinliği kapsamında bu hafta Y.Mimar Melek ÖZBAY'ı konuk ettik.
Mobilya ve Dekorasyon Programı Öğrencileriniz Oyma Atölyesinde
Mobilya ve Dekorasyon programı MMVD 207 “Ahşap Süsleme Teknikleri” dersi kapsamında geleneksel meslek kollarında faaliyette bulunan Mutlu Yıldırım'ın atölyesine teknik gezi düzenlendi.
4 Soru 1 Hayat Projesi Tüm Hızıyla Devam Ediyor
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Sosyal Sorumluluk Komitesi ile İzmir Ekonomi Rotaract Kulübü iş birliği ile meslek lisesi öğrenciler için hayata geçirilen