
MESLEK YÜKSEKOKULU
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Türkçe)
Dersler
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği kavramlarının geçmişten günümüze tarihsel sürecini tanımlar.
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve kariyer hedefleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlara karşı farkındalıklarını da artıracaktır.
Lozan Barış Antlaşması’ndan günümüze Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri içermektedir. Atatürk ilk eve inkılaplarının anlam ve amaçlarını kapsamaktadır.
Bu derste, öğrencilerin yazılı araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.
Temel sayı kavramlarının tanımlanması, sayıların örneklerle pekiştirilmesi, kümeler, eşitsizlikler, problemler, denklemler, fonksiyonlar ve trigonometri konularının öğrenilmesi
Öğrenci, ekonominin temel kavramlarını ifade edebilecek, ekonomik analiz yöntemleri uygulayabilecek ve ekonomik sistemlerin özelliklerini analiz edebileceklerdir.
Bu ders, işletmelerin temel kavramlarını, fonksiyonlarını gelişen dünya düzeni ve dünya ekonomisi çerçevesinde öğrenciye veren temel bir niteliğe sahiptir.
Öğrenciler bu ders ile birlikte Microsoft Office programlarının (Word, PowerPoint ve Excel) ve çevrimiçi versiyonlarının (Google Dökümanlar, Microsoft Office Online ve Prezi) uygulamalarını ve içeriklerini kapsamaktadır.
Yer Hizmetlerine ait operasyonel bölümler ve hizmet tanımları, havalimanı yer hizmetleri ekipmanları ve\n apron araçları,IATA,pasaport ,vize,havalimanı vergisi,gümrük işlemleri ile ilgili prosedürler,uçuş güvenliği,uçuş düzensizlikleri,problem çözme teknikleri,gözetim ve yönetim birimlerini kapsamaktadır.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Sivil havacılık işletmeleri organizasyon şeması, yolcu hizmetleri çalışanlarının görev tanımları, havaalanına ve uçağa yolcu giriş ve varış işlemleri, yolcu hizmetleri anlaşmalar ve trafik hakları,olağan olmayan durumlardaki sorumluluklar
Havacılığın önemli bir bileşeni olan yer hizmetlerinin havacılıktaki yeri. Yer hizmet türleri ve detayları. Yer hizmetleri operasyonlarında göz önünde bulundurulması gereken faktörler.
Havalimanları, Havalimanı Sistemleri, Havalimanı Bileşenleri, Havalimanı Organizasyonu, Havalimanlarında Operasyonel Yönetim, Havaalanları standartları ve sınıflandırılması
Bu dersin müfredatı, iletişim ve iletişimin ilişkili olduğu psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve dilbilim gibi alanlardan elde edilen içeriklerden oluşmaktadır. Özellikle, psikoloji alanı dahilinde kişi içi, toplum bilimi bakımından kişiler arası, kültürel ve kitle iletişimi konuları uygulamalı olarak ele alınmaktadır.
Havacılıkta sağlık, emniyet, güvenlik
Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Rezervasyon ve bilet ile ilgili terimler ve hususlar, elektronik bilet kupon statü kodları, void,refund,rebooking,rerouting işlemleri,bebek ve çocuk ücretleri,bilet ile ilgili yolcu hakları
Yer Hizmetlerine ait operasyonel bölümler ve hizmet tanımları,havalimanı yer hizmetleri ekipmanları ve apron araçları,IATA,pasaport ,vize,havalimanı vergisi,gümrük işlemleri ile ilgili prosedürler,uçuş güvenliği,uçuş düzensizlikleri,problem çözme teknikleri,gözetim ve yönetim birimlerini kapsamaktadır.
Havacılık ve seyrüsefer, harita okuma, radyo dalgaları, radar sistemleri, seyrüsefer sistemleri ve zaman
Stratejik yönetim, iç ve dış çevre analizi, SWOT analizi, havacılık alanında strateji geliştirme
CRM ve önemi,uçuş ve hizmet aksaklıklarında davranış biçimleri,online ve geleneksel müşteri davranışları,müşteri şikayetlerinin maliyeti,problem çözme ve şikayet yönetimi
Tehlikeli madde tanımı, sınıflandırması ve tehlike madde taşımacılığında sorumluluklar, acil durum prosedürleri
Bu ders, havacılık kapsamında olağan ve olağan dışı durumlarla ilgili genel ve mesleki İngilizce dil becerilerini A2+ seviyesine getirmek için oluşturulmuştur.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Yolcu hizmetleri uygulamaları
Uçak yapısal limitleri, teknik terimler, ağırlık denge hesaplamaları ve bununla ilgili dökümanları içerir.
Sivil havacılık sistemi: organizasyonlar, konvensiyonlar, kurallar, ikili anlaşmalar, hava trafik anlaşmaları ele alınacaktır.
İnsan kaynakları planlaması, iş analizi, işe alım, eğitim ve geliştirme, kariyer yönetimi, performans yönetimi, ücret yönetimi, sağlık ve güvenlik yönetimi
Bu ders operasyonel durumlar, olağan dışı olaylar, sağlık ile ilgili problemler, alçalış, circuit joining, yaklaşma ve iniş problemleri, inişte yaşanan olaylar, pist koşulları ve iniş tehlikeleri, taxi, kapıya yanaşma ve iletişimde netlike ile ilgili İngilizce kelime bilgisi ve dilbilgisi yapılarına odaklanmaktadır.
Seçmeli Dersler
HYHY 220 İkram ve Servis Hizmetleri
Derste, servis ve ikram hizmetlerinin tarihçesi, servis personeli, nitelikleri ve kişilik özellikleri, servis personelinin mesleki donanımı anlatılır.
HYHY 221 Hava Trafik Kuralları ve Hizmetleri
Hava Kurallarının Uygulanması Ve Genel Kurallar; Hava Trafik Kontrol Hizmetleri; Hava Trafik Sistemi Ve Elemanları
MTOI 207 Toplam Kalite Yönetimi
Ders kapsamında kalite kavramı, Toplam Kalite Yönetimi felsefesi yorumlanır. Turizm işletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi'nin uygulaması işlenir.
MTOI 230 Tüketici Davranışı
Pazarlamada tüketici davranışlarının rolü, tüketici pazarlama ilişkileri, pazarlama etkinliği açısından tüketici davranışları, tüketici davranışlarının temelleri ve etkileyen faktörler, satınalma kararında tüketici davranışları, tüketici davranış araştırması bu dersin temel konularını oluşturmaktadır.
SHKH 106 Genel Havaalanı ve Uçuş Güvenliği
Havacılık güvenliği ile ilgili temel kavramlar, havacılık güvenliği ile ilgili ulusal düzenlemeler, havaalanı güvenliği ile ilgili plan ve programlar ele alınacaktır.
SHKH 219 Dünya Kültürleri ve Destinasyonları
Dünyanın çeşitli yörelerinde hakim olan kültürlere ilişkin detaylar. Bir havayolunun temel şebeke yapısı içindeki destinasyonlara ilişkin bilgiler.
SHKH 221 Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları
Protokolün Tanımı, Protokolün önemi ve tarihçesi, Resmi Törenlerde Protokol Kuralları, Nezaket ve görgü kurallarının tanımı, önemi ve uygulama alanları, tanışma ve tanıştırma kuralları, selamlaşma, telefonda görgü kuralları, yazışma ve kartvizit kuralları, davetlerin sosyal ve iş hayatındaki yeri, sofra kuralları, hediye-çiçek alma gönderme, tiyatro ve konser salonunda görgü kuralları, zaman ve mekana uygun giyim, meslek ve ofis hayatında uyulması gereken görgü kurallarını içerir.
SHKH 222 Genel Uçak Bilgisi
Uçakla ilgili temel prensipler, hava araçları, uçak elemanları
HABER |TÜM HABERLER

Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamında MNG Havayolları Tarife Planlama Uzmanı Rutkay Yavuzkan Yılmaz ile biraraya geldi. Rutkay Bey, uçuş tarife planlaması ve

Pegasus Havayolları Ziyareti
Meslek Yüksek Okulu Müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Burçin Önder, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğr. Gör. Çiğdem Bilal ve Havacılık Programları misafir Öğr.Gör.

Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamında Sunexpress Havayolları Uçuş Harekat Uzmanı Mehmet Ediz Esen ile biraraya geldi. Ediz Bey, uçuş

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Öğrencilerimiz TGS Staj Mülakatında
SHUİ 2. Sınıf öğrencilerimiz stajlarını yapmak üzere TGS Yer Hizmetleri’nde mülakata girdiler.

Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamnında YDA Dalaman Havalimanı Eski Genel Müdürü Sn. Cengiz Tuğrul Ayaz’ı ağırladı. Cengiz Bey, Havalimanı

Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamnında Pegasus Havayolları İstasyonlar Müdürü Sn. Aytaç Yıldız’I ağırladı. Aytaç Bey, Pegasus Havayolları hakkında detaylı

TGS Ziyareti
Meslek Yüksek Okulu müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Burçin Önder, Müdür Yardımcımız Öğr.Gör. Emre Küheylan, Seyahat ve Dil Programları Koordinatörümüz Öğr.Gör.Edit Habif ve

TAV Ziyareti
Meslek Yüksek Okulu Müdürümüz Öğr.Gör.Dr. Burçin Önder, Müdür Yardımcımız Öğr.Gör. Emre Küheylan, Seyahat ve Dil Programları Koordinatörümüz Öğr. Gör. Edit Habif ve