Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Türkçe)

TÜM HABERLER


Havacılık Öğrencilerimiz İstanbul Havalimanı'nda Emirates Airbus A380 Uçuş Operasyonu'na Katıldılar

25 Mart Pazartesi günü Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü Öğrencileri SHKH 208 Yer Hizmetleri Yönetimi Dersi kapsamında ve 28 Mart Perşembe günü Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Öğrencileri HYHY 210 Harekat ve Performans Dersi kapsamında Emirates Havayolu’nun Dubai-İstanbul Airbus A380 uçağının ‘’Turn Around Operasyonu’na’’ katılım sağladılar.

No alt text provided for this image

Emirates Havayolu İstanbul Havalimanı’na dünyanın en büyük yolcu uçağı olarak bilinen Airbus A380-800 ile uçuş gerçekleştiren ilk ve tek havayolu işletmesi olarak bilinmektedir.  Emirates filosunda 116 adet bulunan Airbus A380-800, ağırlığı 510 ila 575 ton arasında değişen, 2 mavi balina uzunluğunda ve 5 zürafa boyunda olan ve 4 milyon parçadan oluşan dev bir uçaktır. İki katlı olan uçağın EK 123 Dubai(DXB)-İstanbul(IST) operasyonunda üst katı First Class(14 Yolcu) ve Business Class(76 yolcu) yolcularına hizmet verirken alt katı Economy Class(427 yolcu) yolcularına hizmet vermektedir.

No alt text provided for this image

Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği HYHY 210 Harekat ve Performans Dersi ve Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümleri’nin SHKH 208 Yer Hizmetleri Yönetimi Dersi Uygulamalı Teknik Gezisi’ni İstanbul Havalimanı’nda Emirates Havayolu ev sahipliğiyle gerçekleştirildi.

No alt text provided for this image

Öğrenciler Giden Yolcu 1 Kapısı’nda Emirates Havayolu İstasyon Şefi Salih Kallioğulları tarafından karşılandıktan sonra öğrencilerin ve katılımcı öğretim görevlilerinin geçici apron kartlarının alınması sağlandı. Salih Bey tarafından öğrencilere kara tarafı iç hatlar, kara tarafı dış hatlar ile detaylı bilgi verdikten sonra öğrenciler Emirates Havayolu Ofisi’ne götürüldü ve burada Emirates İstasyon Müdürü Çelik Sipahi tarafından Emirates Havayolu ve teknik gezi hakkında bilgilendirici bir brifing verildi. Öğrenciler burada apron yeleklerini giydikten sonra Check-in işlemlerine katılmak için P adasında bulunan Check-in kontuarlarına götürüldüler. Öğrenciler burada hem Emirates Havayolu hem Çelebi Yer Hizmetleri personeli tarafından check-in ile ilgili yolcu sınıfları, online chek-in, bagaj teslimi, bagaj limitleri, tehlikeli maddeler, biletlendirme gibi konularda detaylı bilgilendirilerek, check-in deneyimini yerinde gözlemlediler. Check-in deneyimi sonrasında güvenlik kontrolünden geçirilen öğrenciler dış hatlar hava tarafına götürüldüler. Öğrenciler hava tarafında duty free, uluslarası yolcu akışını gözlemledikten sonra EK 123 Emirates Airbus A380 Uçağı’nın yanaşacağı A2 Kapısı’na götürüldüler. Bu süreçte öğrenciler Salih Bey tarafından dış hatlar hava tarafı, duty free ve kapılar gibi konularda detaylı bir şekilde bildilendirildi. A2 Kapısında bir süre dinlendirilen öğrenciler Emirates Havayolu EK123 Airbus A380-800 uçağının inişine ve taksi sürecine tanıklık edebildiler. Öğrenciler uçağın park pozisyonu, marshalling işlemleri ve yolcu körüklerinin yanaştırılmasını izledikten sonra onar kişilik gruplar halinde Emirates Airbus A380-800 uçağını ziyaret ettiler. Öğrencilere uçak içi detaylı bilgilendirme Öğr. Gör. Halil Emrah Aydın tarafından yapıldı.  Öğrenciler uçak içi deneyimi yaşadıktansonra uçak altı deneyimi için Salih Bey ve Çelebi Personeli eşliğinde aprona indirildiler. Öğrenciler burada kargo yükleme-boşaltma işlemleri, catering operasyonu, GPU işlemleri, yakıt ikmal işlemlerini yakından izleme şansı elde ettiler. Öğrenciler apron deneyiminden sonra pasaport kontrol kısmından geçerek bagaj alım noktalarına götürüldüler. Burada Çelebi Kayıp Eşya Yetkili tarafından kayıp bir eşya, unutulmuş bagaj, zarar görmüş bir bagaj gibi durumlarda nasıl müdahale edildiğiyle ilgili bir bilgilendirme aldıktan sonra yolcu çıkış kapısından çıkarak Emirates Turn Around Operasyonu’nu tamamlamış oldular.

No alt text provided for this image

Emirates Havayolu’nun eşsiz ev sahipliğiyle gerçekleştirilen geziye öğrencilerin yorumları:

BERKAY TURAN(Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri)

Emirates A380’nin tüm yer hizmetleri operasyonuna katılarak görme fırsatı yakalamak paha biçilemez bir deneyimdi. Bize teknik bilgi anlamında çok fazla şey kattığını söyleyebilirim.

No alt text provided for this image

YİĞİT YUSUF ERGE(Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği)

Böylesine kapsamlı bir teknik gezi fırsatını yakalayabilmek bizler için büyük şanstı İGA’ nın ne kadar büyük ve kapsamlı olduğunu, Emirates firmasının güçlü ve yanı sıra bir aile sıcaklığında olduğunu tecrübe etme fırsatı bulmak çok güzeldi.

No alt text provided for this image

DİCLE KODAK(Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği)

Bu teknik gezi benim icin essiz bir deneyimdi alanımı daha yakından görmeme, alanım hakkında daha çok bilgi sahibi olmama yardımcı oldu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.