Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Türkçe)

HYHY 220 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
İkram ve Servis Hizmetleri
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
HYHY 220
Güz/Bahar
2
0
2
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Soru & Cevap
Kritik verme
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Uçuş süresi boyunca, yolculara sunulmakta olan servislerin bütünüdür. Uçuşta sunulan ikram tepsisi yolcunun önüne çıkana kadar birçok aşamadan geçmektedir. Bu aşamalar, havayolu, ikram firmaları ve malzeme sağlayıcı firmalar arasında oluşan, "İkram Servis Sistemi" içinde gerçekleşmektedir. Ders havaalanlarında yolculara hizmet eden Lounge Servisini de kapsamaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • İkram hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
  • Servis hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
  • İkram ve Servis Hizmetleri hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
  • Havalanı lounge servisi hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
  • Uçakta ikram ve servis hizmetleri hakkında temel bilgilere sahip olabilecektir.
Ders Tanımı Derste, servis ve ikram hizmetlerinin tarihçesi, servis personeli, nitelikleri ve kişilik özellikleri, servis personelinin mesleki donanımı anlatılır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Uçakta İkram ve Önemi Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-1 ISBN: 975-353-071-4
2 İkramın Yolcular Üzerindeki Etkileri Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-2 ISBN: 975-353-071-4
3 İkramın Planlanmasındaki Ana Faktörler Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-3 ISBN: 975-353-071-4
4 İkram Öncesi Galley Hazırlıkları Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-4 ISBN: 975-353-071-4
5 Galleyde Bulunmasi Gereken Demirbaş Malzemeler ve Kontrolü Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-5 ISBN: 975-353-071-4
6 Uçuş Öncesi Galley Hazırlığı ve Kontrolü Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-6 ISBN: 975-353-071-4
7 Ara Sınav
8 Özel Yemekler ve Servis Kuralları Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-7 ISBN: 975-353-071-4
9 Uçakta Servis Edilen Yiyecekler ve Servis Kuralları / Günün Saatlerine Göre Yapılan Yiyecek Servis Çeşitleri Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-8 ISBN: 975-353-071-4
10 Uçakta Servis Edilen İçecekler ve Servis Kuralları Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları, Bölüm-9 ISBN: 975-353-071-4
11 Sunum
12 Sunum
13 Sunum
14 Sunum
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final sınavı

 

Ders Kitabı

Aktaş, A. (2001) Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Yayınları. ISBN: 975-353-071-4

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
40
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
3
48
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
10
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
15
15
Final Sınavı
1
15
15
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Havacılıkta yer hizmetleri alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olmak

X
2

Yer hizmetleri, departmanları ve ekipmanları hakkında bilgi sahibi olmak, ramp emniyeti ve apron kurallarını uygulayabilmek

X
3

Havacılık ve meteoroloji arasındaki ilişki ve raporlamalar hakkında bilgi sahibi olmak

X
4

Havacılık emniyetine ilişkin temel kavramlar ve insan performansını etkileyen faktörler konusunda bilgi sahibi olmak

X
5

Uluslararası havacılık kuruluşları, otoritelerin düzenlemeleri, yolcu ve seyahat hakkındaki kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak

X
6

Tehlikeli maddeler, kargo, paketleme, etiketleme ve yükleme kurallarını uygulayabilmek

X
7

Biletleme paket programları konusunda bilgi sahibi olmak

X
8

Günlük operasyonel faaliyetlerde sorunlara karşı pratik çözümler üretebilmek ve doğru karar verme becerisine sahip olmak

X
9

Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilmek, bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak

X
10

Bir yabancı dili kullanarak havacılıkta yer hizmetleri alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak

X
11

Havacılıkta yer hizmetleri alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanmak

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.