
MESLEK YÜKSEKOKULU
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Türkçe)
Dersler
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve kariyer hedefleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlara karşı farkındalıklarını da artıracaktır.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği kavramlarının geçmişten günümüze tarihsel süreci tanımlanacaktır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Lozan Barış Antlaşması’ndan günümüze Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri içermektedir. Atatürk ilk eve inkılaplarının anlam ve amaçlarını kapsamaktadır.
Temel Havacılık Esasları, Kavram ve Terimler, Meteoroloji Bilgileri anlatılmaktadır.
Bu derste, öğrencilerin yazılı araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.
Dünyanın çeşitli yörelerinde hakim olan kültürlere ilişkin detaylar. Bir havayolunun temel şebeke yapısı içindeki destinasyonlara ilişkin bilgiler.
Bu dersin müfredatı, iletişim ve iletişimin ilişkili olduğu psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve dilbilim gibi alanlardan elde edilen içeriklerden oluşmaktadır. Özellikle, psikoloji alanı dahilinde kişi içi, toplum bilimi bakımından kişiler arası, kültürel ve kitle iletişimi konuları uygulamalı olarak ele alınmaktadır.
Bu ders kapsamında öğrencilere ; Dünya ve Türk havacılık tarihi,Temel Aerodinamik, uçakların temel parçaları; gövde, kanatlar, kuyruk, Uçuş sırasında uçaklara etki eden kuvvetler, atmosferin fiziksel özellikleri ve Genel uçuş kuralları anlatılmaktadır.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Yolcu Taşınması Kuralları, Bebek ve Çocukların Taşınması, Hasta Yolcular ve Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Yolcular, Tutuklu, Deporte ve İnad yolcular, yolcuya alkol Sunumu, Ağırlık Denge Hesaplamaları, Kokpit Kabin Ekibi İletişimi, Yakıt Alımı, Uçuş Hazırlığı Talimatları, Kabin Ekibi İstasyonları, Anonslar/Ses Sistemleri, Kabin Işıkları, Güvenlik Brifingi ve Kapsamı, Su sistemleri, Görme ve İşitme Engelli Yolcu Brifingi, Ekip Koltuklarını Kullanan Yolcuya Yapılacak Brifing, Kapı Açma Kapama Kuralları, Kabin Hazır Raporu, Kabin İkaz Işıkları, Kabinin İzlenmesi, Uçuş Sırasında Abnormal Durumlar, Sigortalar, Türbülans
Uçuş psikolojisi ve fizyolojisine ilişkin tüm etkiler ve buna bağlı olarak ortaya çıkan durumlar detaylı biçimde incelenmektedir.
Havacılık güvenliği ile ilgili temel kavramlar, havacılık güvenliği ile ilgili ulusal düzenlemeler, havaalanı güvenliği ile ilgili plan ve programlar ele alınacaktır.
Ulusal ve Uluslararası Sivil Havacılık Otoritelerinin ve Organizasyonları’nın yetkileri ve denetimleri, genel organizasyon ve sorumluluklar, Sorumlu kaptan pilot, yardımcı pilot, kabin amiri ve kabin memurunun görev ve sorumlulukları, personel kuralları ve düzenlemeleri, kabin ekiplerinin üniforma kuralları ve taşımakla yükümlü olduğu dokümanlar, uçak tiplerine göre ekip oluşumu ve inkapasite ekip durumunda yapılması gerekenler, Kabin ekiplerinin sağlık ile ilgili durumlara ilişkin uygulamalar ve Kabin ekiplerinin uçuş görevi ile ilgili tüm limit tanımları ve gerekliliklerini içerir.
Genel meteoroloji ile havacılık meteorolojisi bilgilerini içerir.
Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Ön lisans öğrencilerin Tıbbi konular ve İlk yardım dersi kapsamında; Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ilk yardım yönetmeliği ve ilkyardımcı eğitimindeki müfredata uygun olarak bilgi ve beceri kazandırıcı konular ve sivil havacılıkta sıklıkla karşılaşılan sağlık tehlikeleri ve riskleri, iş kazası ve meslek hastalıkları yer almaktadır.
Tehlikeli madde tanımı, sınıflandırması ve tehlike madde taşımacılığında sorumluluklar, acil durum prosedürleri
Uçuş Öncesi Kabin İçi Genel Kontrol ,Yolcu emniyet brifingi , Kokpit -Kabin Oksijen Sistemi Yavaş Ve Ani Basınç Boşalması, Yangın.
Havacılıkta İnsan faktörünün kavramsal modeli” olan “SHELL” modeli üzerinden, öğrencilerde birey olarak sistemin içinde bulunacakları yer ile ilgili farkındalık yaratıp, insanın havacılık ve şirket prosedürleriyle, makine ile, çevre ile ve insanla olan ilişkisinde tüm bu becerileri kullanarak görevlerini uçuş emniyeti açısından en iyi şekilde icra edebilecek bilinç düzeyini oluşturmaktır. Bu beceriler; Liderlik, insanları idare etme, kalabalık kontrolü, ekip çalışması, kişilik etkileşimleri, sinerji, motivasyon, kişisel farklılıkları anlama ve onlarla başa çıkma, hatalar zinciri, kızgınlıkla başa çıkma, beden dili, kendine aşırı güven, Stres yönetimi, sağlık ve stresi kapsayan fiziksel ve zihinsel limitler, Profesyonellik, Zaman Yönetimi, İletişim, iletişim ve algılama farklılıkları, Yorgunluk, iş yükü yönetimi, durum değerlendirmesi, risk yönetimi, karar verme, teyakkuz, rehavet, otomasyon, beslenme, zihin ve vücudun çalışma esasları, yeme alışkanlığı, brifing, de-brifing ve geri bildirim konularını kapsamaktadır.
CRM ve önemi,uçuş ve hizmet aksaklıklarında davranış biçimleri,online ve geleneksel müşteri davranışları,müşteri şikayetlerinin maliyeti,problem çözme ve şikayet yönetimi
Bu ders, havacılık kapsamında olağan ve olağan dışı durumlarda A2+ seviyesi genel ve mesleki İngilizce’de uygun kalıpları kullanarak etkin iletişim kurabilmeyi öğretir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Derste doğru ses ve nefes alıştırmaları yapılarak, Dil yapısı ve kuralları verilerek Türkçeye özgü tonlama,vurgu, artikülasyon kuralları çerçevesinde anlatım teknikleri ve üslup üzerine alıştırmalar yapılacak. Resmî ve sosyal protokol kurallarına göre sunum yapma ve topluluk karşısında konuşma konuları işlenecektir.
İkram, kabinde servis ekipmanları ve usulleri
Tahliye ve hayatta kalma mücadelesi
Bu ders, havacılık kapsamında olağan ve olağan dışı durumlarda genel ve mesleki İngilizce’de uygun kalıpları kullanarak etkin iletişim kurabilmeyi öğretir.
Seçmeli Dersler
HYHY 201 Havacılıkta Rezervasyon ve Bilet Satışı
Rezervasyon ve bilet ile ilgili terimler ve hususlar, elektronik bilet kupon statü kodları, void,refund,rebooking,rerouting işlemleri,bebek ve çocuk ücretleri,bilet ile ilgili yolcu hakları
HYHY 212 Hava Hukuku
Sivil havacılık sistemi: organizasyonlar, konvensiyonlar, kurallar, ikili anlaşmalar, hava trafik anlaşmaları ele alınacaktır.
HYHY 220 İkram ve Servis Hizmetleri
Derste, servis ve ikram hizmetlerinin tarihçesi, servis personeli, nitelikleri ve kişilik özellikleri, servis personelinin mesleki donanımı anlatılır.
MPAZ 110 Sunum Teknikleri
Bu derste, etkili sunum tekniklerinin teorik ve pratik tüm yönleri uygulama ağırlıklı olarak öğretilmektedir. İletişimin yazılı, sözlü ve sözsüz unsurları, etkili bir sunum hazırlamak için gerekli aşamalar ve sunum esnasında karşılaşılacak sorunlar ile bunların çözümleri değerlendirilmektedir.
MTOI 207 Toplam Kalite Yönetimi
Ders kapsamında kalite kavramı, Toplam Kalite Yönetimi felsefesi yorumlanır. Turizm işletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi'nin uygulaması işlenir.
MTOI 230 Tüketici Davranışı
Pazarlamada tüketici davranışlarının rolü, tüketici pazarlama ilişkileri, pazarlama etkinliği açısından tüketici davranışları, tüketici davranışlarının temelleri ve etkileyen faktörler, satınalma kararında tüketici davranışları, tüketici davranış araştırması bu dersin temel konularını oluşturmaktadır.
SHKH 208 Yer Hizmetleri Yönetimi
Check-in, bagaj teslim işlemleri, uçağa yolcu kabulü gibi yolcu hizmetleri; yükleme, boşaltma, merdiven, uçak temizliği, uçak ile terminal arasında yolcu taşımacılığı gibi uçak hizmetleri, kargo ve posta hizmetleri, uçuş operasyon, yük kontrol ve haberleşme hizmetleri eğitimleri içerir.
SHKH 212 Havayolu Yönetimi
Bu ders Havayolu Yönetimi tarihsel gelişimi, Hava taşımacılığı düzenleyici otoriteleri, Havayolu endüstrisindeki trendler zorluklar ve stratejiler, havayolu işletmeleri organizasyonu, yolcu talebi pazarlama, ücretlendirme, programlama prensiplerini kapsar.
SHKH 213 Havacılıkta Mülakat Teknikleri
Havayollarının kabin memuru seçimlerinde ilk aşama olan mülakata, adayların hazırlanarak başarılı olma yöntem ve tekniklerini kapsar.
SHKH 221 Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları
Protokolün Tanımı, Protokolün önemi ve tarihçesi, Resmi Törenlerde Protokol Kuralları, Nezaket ve görgü kurallarının tanımı, önemi ve uygulama alanları, tanışma ve tanıştırma kuralları, selamlaşma, telefonda görgü kuralları, yazışma ve kartvizit kuralları, davetlerin sosyal ve iş hayatındaki yeri, sofra kuralları, hediye-çiçek alma gönderme, tiyatro ve konser salonunda görgü kuralları, zaman ve mekana uygun giyim, meslek ve ofis hayatında uyulması gereken görgü kurallarını içerir.
SHKH 222 Genel Uçak Bilgisi
Uçakla ilgili temel prensipler, hava araçları, uçak elemanları
HABER |TÜM HABERLER

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencileri TGS Staj Mülakatında
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı öğrencilerimiz TGS Yer Hizmetleri’nde staj için mülakata girdiler.

Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamnında YDA Dalaman Havalimanı Eski Genel Müdürü Sn. Cengiz Tuğrul Ayaz’ı ağırladı. Cengiz Bey, Havalimanı

Havacılık Programları “Çıraklar Ustalara Soruyor” Etkinliği
Havacılık Programları öğrencileri “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliği kapsamnında Pegasus Havayolları İstasyonlar Müdürü Sn. Aytaç Yıldız’I ağırladı. Aytaç Bey, Pegasus Havayolları hakkında detaylı

TAV Ziyareti
Meslek Yüksek Okulu Müdürümüz Öğr.Gör.Dr. Burçin Önder, Müdür Yardımcımız Öğr.Gör. Emre Küheylan, Seyahat ve Dil Programları Koordinatörümüz Öğr. Gör. Edit Habif ve

TGS Ziyareti
Meslek Yüksek Okulu müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Burçin Önder, Müdür Yardımcımız Öğr.Gör. Emre Küheylan, Seyahat ve Dil Programları Koordinatörümüz Öğr.Gör.Edit Habif ve

'Çıraklar Ustalara Soruyor' konuğumuz THY Emekli Bilet Satış Şefi Sn. Deniz Artuk
Türk Hava Yolları Emekli Bilet Satış Şefi Deniz Artuk hazırlamış olduğu sunumu ile “Biletme ve Rezervasyon Sistemleri”ni anlattı. Türk Hava Yollarının kullanmış

Türk Hava Yolları Ziyareti
Meslek Yüksek Okulu müdürümüz Öğr. Gör. Dr. Burçin Önder, Müdür Yardımcımız Öğr. Gör. Emre Küheylan, Seyahat ve Dil Programları Koordinatörümüz Öğr. Gör.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencileriyle Dönem Başı Toplantısı
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı öğrencileriyle hem tanışmak hem de dönem içi beklentilerin anlatıldığı bir toplantı düzenlendi.