Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Türkçe)

KAYIT, SAĞLIK RAPORU ve GENEL BİLGİLER

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü Kayıt Süreci ve Sağlık Raporu Hakkında Önemli Bilgilendirme

Değerli Öğrencimiz,

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü'ne hoş geldiniz!

Biliyoruz ki, burada olmanız bir dizi önemli kararı, yoğun çalışmayı ve büyük bir azmi simgeliyor. Sizler, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en dinamik sektörlerinden biri olan havacılıkta kariyer yapmayı hedefleyen genç profesyoneller olarak, doğru bir tercih yaptınız. İzmir Ekonomi Üniversitesi, sahip olduğu köklü eğitim anlayışı, güçlü akademik kadrosu ve sektörle iç içe geçmiş eğitim programıyla, sizlere en iyi öğrenim deneyimini sunmak için buradadır.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü, yalnızca mesleki bilgi ve becerileri kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda sektörde aranan, nitelikli ve donanımlı bireyler olmanızı sağlayacak kapsamlı bir eğitim sunmaktadır. Burada, sadece teoriye dayalı bilgi edinmekle kalmayacak, aynı zamanda uygulamalı eğitimler ve sektörle doğrudan bağlantılı projeler sayesinde, mezun olduğunuzda hazır birer profesyonel olarak hayata atılacaksınız.

Sizler, burada yalnızca bir bölüm öğrencisi değil, geleceğin lider kabin memurları ve havacılık profesyonellerisiniz. Sizinle bu yolda birlikte yürümekten büyük mutluluk duyuyoruz. Üniversitemize, bölümümüze ve eğitim kadromuza olan güveninizin karşılığını fazlasıyla alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Sağlık Raporu

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü’ne kayıt yaptırmak isteyen tüm adaylarımızın, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden sağlık raporu alması zorunludur. Bu rapor, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen mevzuatlar gereği talep edilmekte olup, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin bağımsız bir kararı veya uygulaması değildir.

Sağlık Raporu Zorunluluğunun Yasal Dayanağı

Sivil Havacılık sektöründe çalışan kabin memurlarının, ulusal ve uluslararası standartlara uygun sağlık koşullarına sahip olması gerektiği YÖK tarafından düzenlenen mevzuatlar çerçevesinde zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle, üniversitemiz Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü’ne kayıt olabilmeniz için, SHGM tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden sağlık raporu almanız gerekmektedir.

İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak, bu sağlık raporu zorunluluğu YÖK tarafından belirlenen yasal bir gereklilik olduğu için, öğrencilerimizin bu raporu almasını talep etmekteyiz. Ancak, belirtmek isteriz ki üniversitemiz, yetkilendirilmiş hastanelerle herhangi bir anlaşmaya veya özel bir yönlendirmeye sahip değildir. Sağlık raporu alınması süreci tamamen öğrencinin sorumluluğundadır ve bu süreçte öğrencilere sağlanan hastane listesi yalnızca SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarını göstermektedir.

Sağlık Raporu Alımı Zorunluluğu

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü’ne kayıt olabilmeniz için, SHGM tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden sağlık raporu almanız zorunludur. Bu sağlık raporu, kabin memuru olarak görev yapmanız için gerekli olan fiziksel ve zihinsel yeterliliklerinizi değerlendirmek amacıyla talep edilmektedir. Alacağınız sağlık raporu, sadece SHGM tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınmalıdır. Farklı bir yerden alınan raporlar geçersiz sayılacaktır.

Sağlık Raporu Alım Süreci

1. Hastane Seçimi: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği Türkiye genelindeki hastanelerden size en yakın olanını seçmelisiniz. Bu hastaneler, uçuş güvenliği ve yolcu sağlığı konularında belirlenen standartlara uygun olarak sağlık değerlendirmesi yapmaktadır. Aşağıdaki link üzerinden SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık raporu verebilen Havacılık Hastaneleri ve Tıp Merkezlerine Ulaşabilirsiniz.     https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/saglik_birimi/yetkili_saglik_kuruluslari.pdf

2. Sağlık Kontrolleri: Yetkilendirilmiş hastaneden randevu alarak gerekli sağlık kontrollerini tamamlamanız gerekmektedir. Sağlık kontrolü sırasında, uçuş sırasında karşılaşabileceğiniz zorluklarla başa çıkabilmeniz için gereken fiziksel ve zihinsel yeterlilikleriniz değerlendirilecektir.

3. Raporun Teslimi: Almış olduğunuz sağlık raporunu, kayıt sırasında ilgili kayıt ofisine teslim etmeniz gerekmektedir. Sağlık raporunuzu teslim etmediğiniz sürece kaydınız tamamlanamayacaktır.

Yetkilendirilmiş Hastanelerin Listesi

Aşağıdaki linkte, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Türkiye genelindeki bazı hastanelerin listesini bulabilirsiniz. Daha fazla bilgi ve güncel liste için SHGM’nin resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü

İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu