
MESLEK YÜKSEKOKULU
Grafik Tasarım (Türkçe)
Dersler
Lozan Barış Antlaşması’ndan günümüze Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri içermektedir. Atatürk ilk eve inkılaplarının anlam ve amaçlarını kapsamaktadır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Bu derste, öğrencilerin yazılı araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.
Öğrenciler bu ders ile birlikte Microsoft Office programlarının (Word, PowerPoint ve Excel) ve çevrimiçi versiyonlarının (Google Dökümanlar, Microsoft Office Online ve Prezi) uygulamalarını ve içeriklerini kapsamaktadır.
Bu derste, fotoğrafın tarihçesinden başlanarak sırasıyla, fotoğraf makineleri, işleyişi ve çalışma prensipleri incelenecek, fotoğraf çekim teknikleri, fotoğrafın okunması, ışık, kompozisyon, çerçeveleme ve fotoğrafın iletişim süreçlerindeki yeri tartışılacaktır.
Bu ders, Tipografinin ana elemanı olan harflerin temel yapısını çözümlemeleri ve tanımaları dersin somut çıktılarıdır.
Bu ders, grafik tasarım ürünlerinin tasarlanma süreçlerinin temel basamaklarını, güncel cihaz ve yöntemler kullanılarak uygulamalı olarak işlenmesini kapsar. Proje çalışmaları ve öğrencilerin derste aldıkları pratik bilgilerin laboratuvar ortamında yazılımlar aracılığıyla oluşturulması, dersin somut çıktılarıdır.
Bu ders, İzmir Ekonomi Üniversitesi özelinde akademik birimler, idari birimler, öğrenci kulüpleri, disiplin yönetmeliği, eğitim-öğretim yönetmeliği ile ilgili doküman ve sunumları içermektedir. Ayrıca, öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel konularda bilgilendirilmesi amacıyla kişisel gelişimlerini destekleyen temel bilgileri içerir.
Bu ders, görsel iletişimde kullanılan görsel sembollerin ve görsel dilin teorik ve uygulamalı olarak işlenmesini kapsar. Proje çalışmalarıyla ve öğrencilerin derste aldıkları pratik bilgilerin teorik ve uygulamalı olarak oluşturulması, dersin somut çıktılarıdır.
Bu ders, grafik tasarım ürünlerinin tasarlanma süreçlerinin temel basamaklarını, güncel cihaz ve yöntemler kullanılarak uygulamalı olarak işlenmesini kapsar. Proje çalışmaları ve öğrencilerin derste aldıkları pratik bilgilerin laboratuvar ortamında yazılımlar aracılığıyla oluşturulması, dersin somut çıktılarıdır.
Bu ders, güncel mobil cihazlara yönelik ilke ve kuramları öğrenerek, ilgili cihazlara yönelik web sayfası ve mobil uygulamalara ait arayüz grafik ve görselleştirmelerini başarılı bir şekilde yapım yöntemlerini uygulamalı olarak öğrenmesidir.
Grafik tasarım tarihinde yeralan sanat eserlerin, tasarımların, sanat akımlarının ve tasarımcıların incelenmesi.
Tipografinin ana elemanı olan harflerin temel yapısını çözümlemek ve tanımak dersin somut çıktılarıdır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Bu ders, yaratıcı bir fikrin görsel iletişim kurabilen tasarım ürünlerine dönüşmesini içermektedir.
Genel fotoğrafçılık ve stüdyo malzemeleri. Reklam ve moda fotoğrafçılığı teknikleri. Proje tasarım, çekim ve değerlendirme.
Multimedya ve uygulamaları.
Hareketli grafik tasarımı
Bu ders, bir fikrin, senaryodan post-prodüksiyona kadar geçen süreç ve sonrasında kısa film olarak işlenmesi ve uygulanmasını içerir.
Bu ders, grafik tasarım ürünlerinin tasarlanma süreçlerinin projeler şeklinde temel basamaklarını, güncel cihaz ve yöntemler kullanılarak uygulamalı olarak işlenmesini kapsar. Proje çalışmaları ve öğrencilerin derste aldıkları pratik bilgilerin laboratuvar ortamında yazılımlar aracılığıyla oluşturulması, dersin somut çıktılarıdır.
Profesyonel bir tasarımcı portfolyosu oluşturabilmek için gerekli yöntemlerin öğretimi.
Multimedya ve uygulamaları.
3 boyutlu modellemeler ile animasyon tekniklerinin öğrencilere öğretilmesi
Bu ders, grafik tasarım ürünü olan dergi, bülten vb. süreli yayıncılıkla ilgili tasarımların uygulamaları olarak öğrenmek. Proje çalışmaları ve öğrencilerin derste aldıkları pratik bilgilerin laboratuvar ortamında yazılımlar aracılığıyla oluşturulması, dersin somut çıktılarıdır.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Seçmeli Dersler
EKON 101 Mikro Ekonomi
• Ekonominin temel kavramlarını tanıyacaktır. • Ekonomik analiz yöntemlerini ve ekonomik sistemleri tanıyacaktır.
MGT 220 Kurumsal Kimlik
MGT 221 Çizim Stüdyosu, Desen ve Renk Kuramı
Renk kuramını ve bilgisini öğretme. Öğrencilere çizim ve desen uygulamaları yapma becerisini kazandırma.
MGT 222 Reklam Filmi Yapımı
Bu ders kapsamında reklam film yapımının teorik ve teknik detayları ele alınacaktır.
MGT 223 Baskı Teknikleri
Bu ders, matbaaya yönelik teknikler ve dijital baskı tekniklerini ana tanımak anlamak ve bu yönde uygulamalar yapmak dersin somut çıktılarıdır.
MGT 224 Ambalaj Tasarımı
Dersin ana temaları; grafik tasarım element ve prensiplerini kullanarak, ürün, hedef kitle, sektör detaylarını göz önünde bulundurarak üç boyutlu ambalaj tasarımı yapabilmek.
MGT 225 Sosyal Medyada Grafik Uygulamaları
Bu dersin içeriğini, sosyal medyaya yönelik grafik üretim süreçlerinin temel adımları ve farklı platformlarda nasıl uygulandıkları oluşturmaktadır. Öğrenciler, derste aldıkları teorik altyapı ve pratik bilgilerin uygulamalarını laboratuvar ortamında yapacaktır.
MGT 226 Bilgisayar Destekli Grafik Tasarıma Giriş
Bu dersin içeriğini, grafik tasarımda kullanılan yazılımlarının temelinin öğretilmesi oluşturmaktadır. Teorik anlatımlar ve uygulamalar aracılığı ile öğrenciler sektörde yaygın kullanılan yazılımları tanıyıp, çeşitli proje uygulamaları yapacaklardır.
MGT 227 Grafikte Güncel Yaklaşımlar
Bu dersin içeriğini, görsel iletişim tasarımını temel alan grafik üretim yazılımlarının bilgisi ve teknik donanım için gerekli altyapı hazırlığı oluşturur.
MGT 229 Video Sanatı
Video sanatının temel kavramları, video sanatının görsel iletişim içindeki rolü, deneysel filmin temelleri, sinema ve video sanatının farklılıkları, video sanatı tarihinin temelleri ve ses ve görüntünün video sanatı üzerinde uygulanma biçimleri bu dersin temel konularını oluşturmaktadır.
RTV 104 Uygulamalı Görüntü Teknikleri
Öğrenci; görüntü düzenlemesi yapmak ile ilgili yeterlilikler kazanacaktır.
RTV 213 Sinematografi
Sinema kavramları ve uygulamaları
HABER |TÜM HABERLER

Ustalardan gençlere ‘başarı’ formülü
Yüksek teknoloji şirketlerinde üst düzey görevlerde bulunan, Turkcell'in eski CEO'su ve yatırımcı Süreyya Ciliv, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği 'Çıraklar

Izmir Merkezli Oyun Geliştirme Şirketi Masomo Öğrencilerimizle Buluştu
50 milyon indirilme sayısını aşan "Kafa Topu" oyunuyla Türkiye'nin önde gelen mobil oyun geliştiricilerinden olan Masomo şirketi, Çıraklar Ustalara Soruyor etkinliğinde Grafik

3. UNIGRAPH Tasarım ve Yaratıcılık Festivali
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İletişim ve Tasarım Programları Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen 3. UNIGRAPH Tasarım ve Yaratıcılık Festivali 15-16 Nisan 2021 tarihlerinde

Diplomayı beklemedi, birinci sınıfta işe girdi
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu’nun, Türkiye’nin önde gelen yazılım geliştirme platformlarından Kuika ile iş birliği yaparak gerçekleştirdiği “Yazılım ve Tasarım Kampı”,

Pandemi gençleri için ‘dijital' seferberlik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), pandemiyle birlikte yüzde 52 büyüyen e-ticaret ve rekor seviyede gelişen dijitalleşmeye kayıtsız kalmayarak öğrencilerin bu alanda kendilerini geliştirmesi

UNIGRAPH ONLINE
UNIGRAPH Tasarım ve Yaratıcılık Festivali, bu yıl online olarak gerçekleşti! Happy People Project Reklam Ajansından Yaratıcı Yönetmek Fırat Yıldız, BusyIstanbul Ajans Kurucusu ve

KUIKA Yazılım ve Tasarım Kampı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Türkiye’nin önde gelen yazılım geliştirme platformlarından biri olan Kuika ile iş birliği yaparak, 35 öğrencisi için “Yazılım

Öğrencilerimiz "Rafta Görünen" Ambalajın Tasarım Sürecini Özlem Ünlü Taban'dan dinledi...
Mandal Ajans'tan ödüllü sanat yönetmeni Özlem Ünlü Taban, Dovido ambalajlarının tasarım ve üretim süreçlerini anlattı.

Kitap Kapağı Tasarımını, Tasarımcı Güven Toros'tan dinlediler...
Grafik tasarımcı Güven Toros, Çıraklar Ustalara Soruyor etkinliğimizin güz dönemi konuklarından biri oldu.

Grafik Tasarımı Programının İlk Dersi Reklam Merkezi Marka Direktörü Yiğit Sal'dan
İEÜ MYO 2019-2020 Öğretim Yılı Açılış Etkinlikleri kapsamında, Grafik Tasarımı Programı, İzmir'in köklü reklam ajanslarından Reklam Merkezi'nin Marka Direktörü Yiğit Sal'ı ağırladı.

Mobil Oyun Tasarımının Başarılı İsimlerinden Siis Games İEÜ MYO Öğrencileriyle Buluştu!
İzmir merkezli mobil oyun geliştirme firması Siis Games, 2018-2019 Öğretim Dönemi Bahar Yarıyılında gerçekleşen Çıraklar Ustalara Soruyor Etkinliklerimizin sonuncusunda, İEÜ MYO Grafik

Sanat Yönetmeni Gizem Hız Altıntaş Çıraklar Ustalara Soruyor Etkinliğinin Konuğu Oldu
Meslek Yüksekokulu'nun düzenlediği Çıraklar Ustalara Soruyor Etkinliği kapsamında, İletişim ve Tasarım Programlarının güz dönemindeki ikinci ÇUS konuğu, ödüllü sanat yönetmeni Gizem Hız

İllüstratör Maya Bora Meslek Yüksekokulu Öğrencileriyle buluştu.
Meslek Yüksekokulu'nun düzenlediği Çıraklar Ustalara Soruyor Etkinliği kapsamında Maya Bora, İletişim ve Tasarım Programlarının güz dönemindeki ilk ÇUS konuğu oldu. Yurt içi ve

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde “UNIGRAPH” Festivali
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “UNIGRAPH Tasarım ve Yaratıcılık Festivali” 22-23 Mart 2019 tarihlerinde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleşti. İki gün boyunca

FONT TASARIMI SERGİSİ
Grafik Tasarım programı öğrencilerinin tasarlayıp geliştirdikleri font tasarımları 10 Mart 2015'ten itibaren 2 hafta boyunca Üniversitemiz ana binasında sergilenecektir.

GRAFİK TASARIM BLOG SAYFASI AÇILDI
Grafik Tasarım programı öğrencilerinin Öğretim Görevlisi Özge Mardi Bayar yönetiminde hazırladıkları blog sayfası açıldı.

GÜZ DÖNEMİ TİPOGRAFİ I DERSİ PROJE SERGİSİ
2014-2015 Güz dönemi Tipografi I dersi için öğrencilerimiz tarafından proje olarak hazırlanan eserlerin sergisi yapıldı.