
MESLEK YÜKSEKOKULU
Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)
Dersler
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve kariyer hedefleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlara karşı farkındalıklarını da artıracaktır.
Lozan Barış Antlaşması’ndan günümüze Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri içermektedir. Atatürk ilk eve inkılaplarının anlam ve amaçlarını kapsamaktadır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Seyahat Kavramı ve Seyahat Acentalarının Tarihçesi, Turizmde Dagıtım Sistemi ve Dagıtım Kanalları, Geleneksel Dağıtım Kanallarındaki Değişim, Seyahat Acentalarının Faaliyetleri, Seyahat Acentalarının Yönetimi ve Yönetim & Liderlik Becerilerinin Önemi, Tur Operatörü ve Tur Toptancıları, Turizm ve Ulaşım Arasındaki Bağlantı, Müşteri (Seyahat Eden) Beklentilerinin Evrimi, Sürdürülebilir Hareketlilik ve Turizm Açısından Sonuçları, Tur Planlaması ve Tur Yönetimi, Hizmet Pazarlama Yaklaşımı ve Sadakat Planlı Pazarlama, Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar, Seyahat Acentaları ile İlgili Mevzuat ile ilgili tüm bilgileri kapsamaktadır.
Otel İşletmeciliği dersi konaklama sektörünün gelişimi, yapısı ve operasyonları ile ilgili bilgiler verir. Çeşitli otel sınıfları tanıtılır. Otel yönetiminde otel yöneticilerinin görev ve sorumlulukları incelenir ve otel yönetim biçimleri anlatılır. Otellerde önbüro, kat hizmetleri, satış ve pazarlama, teknik servis, yiyecek içecek departmanları detaylı olarak incelenir.
Bu ders; turizm öğrencilerine turizm sektörü hakkında giriş niteliğindedir. Turizm ile ilgili genel kavramları içerir. Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler turizm hakkında genel bilgi sahibi olur.
Bu derste, öğrencilerin yazılı araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.
Öğrenci, ekonominin temel kavramlarını ifade edebilecek, ekonomik analiz yöntemleri uygulayabilecek ve ekonomik sistemlerin özelliklerini analiz edebileceklerdir.
Öğrenci, muhasebenin temel kavramlarını açıklayabilecek, muhasebe usul ve esaslarını uygulayarak gerekli muhasebe kayıtlarını gerçekleştirecek, muhasebe defterlerini oluşturacak ve dönem sonu bilançosunu düzenleyebilecektir.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Bu derste; konaklama endüstrisinde kullanılan bilgi sistemleri detaylı olarak incelenir. Sisteme giriş-çıkış ve değiştirme, ön büro işlemleri, odalar işlemleri, ön kasa işlemleri, raporlama işlemleri, giriş-çıkış ve gece işlemleri dokümanları, otel işletmesinde yer alan departmanlar ile ilgili dokümanları alma işlemleri uygulamalı olarak anlatılır.
Ders kapsamında otel işletmelerindeki önbüro departmanının otel organizasyon yapısı içindeki yeri, önemi, görev ve sorumlulukları anlatılır. Ders; önbüro departmanında kullanılan rezervasyon süreci, giriş ve çıkış işlemleri, oda fiyat hesaplamaları ve otel gelir yönetimi konularını kapsayacak şekilde detaylı olarak incelenir.
Kat hizmetleri dersi; otel hakkındaki uygulamaların incelenmesi ve organizasyon şemasında önemli bir yere sahip olan kat hizmetlerinin işleyişi hakkında bilgi içerir.
Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Bu dersin müfredatı, iletişim ve iletişimin ilişkili olduğu psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve dilbilim gibi alanlardan elde edilen içeriklerden oluşmaktadır. Özellikle, psikoloji alanı dahilinde kişi içi, toplum bilimi bakımından kişiler arası, kültürel ve kitle iletişimi konuları uygulamalı olarak ele alınmaktadır.
Yiyecek ve içecek yönetimi dersi yiyecek hizmet sektöründe ve otellerin yiyecek-içecek departmanlarında planlama, mutfak organizasyonu, menü planlaması ile üretim ve servis aşamalarını içermektedir.
Derste; turizmin ve unsurlarının pazarlama temelleri, pazar bölümlendirme, konumlandırma, pazarlama çevresi ve destinasyon pazarlaması ve turizm pazarlama karması elemanları gibi konular detaylı olarak incelenir.
Turizm ve Otelcilik bölümünde okuyan öğrencilerin Mesleki Almanca kullanılarak turizm alanında okuma, yazma, konuşma ve dinleme gibi becerilerinin geliştirilmesi sağlanmaktadır.
Temel Hukuki Kavramlar, Turizm Hukukunun genel hukuk içerisindeki yeri, Turizm Hukuku ile ilgili temel Kanunların içerikleri ve alan ile ilgili önemli Yönetmeliklerin incelenmesi, Uluslararasıalanda Turizmi ilgilendiren hukukî düzenlemeler ve kurumlar, Turizm Hukukunun İş Hukuku, Tüketici Hukuku ve Borçlar Hukuku ile kesişen noktaları.
Bu ders, turizm iş ortamında gerekli dili öğretirken, öğrencilerinin anlama (okuma, dinleme) ve iletişim becerilerini geliştirmeye odaklanır.
Turizm ve Otelcilik bölümü öğrencilerine Mesleki Almancayı vermektir.
Bu ders fuar, sergi ve toplantı gibi organizasyonların planlanması, ekonomiye kazanımları gibi temel bilgileri içerir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Seçmeli Dersler
HYHY 220 İkram ve Servis Hizmetleri
Derste, servis ve ikram hizmetlerinin tarihçesi, servis personeli, nitelikleri ve kişilik özellikleri, servis personelinin mesleki donanımı anlatılır.
ING 225 İleri İngilizceye Geçiş
Bu ders, B1 düzeyinde İngilizce bilgisine sahip olmak için gerekli yapıları ve kelime bilgisini öğretmeyi amaçlamaktadır.
MTOI 120 Turizm Ekonomisine Giriş
Ekonomi kavramı, turizm arzı, turizm talebi kavramları
MTOI 200 Anadolu Türk Mimarisi
Ders kapsamında, temel arkeoloji ve mimarlık tarihi kavramları üzerinde durularak, Anadolu’da süregelmiş Türk uygarlıkları ve bunların eserleri üzerine çalışılarak dönemsel özellikleri ve tarihi alan ve mekân kavramı, tarihi koruma bilinci aktarılmaya çalışılacaktır.
MTOI 204 İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan kaynakları planlaması, iş analizi, işe alım, eğitim ve geliştirme, kariyer yönetimi, performans yönetimi, ücret yönetimi, sağlık ve güvenlik yönetimi
MTOI 207 Toplam Kalite Yönetimi
Ders kapsamında kalite kavramı, Toplam Kalite Yönetimi felsefesi yorumlanır. Turizm işletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi'nin uygulaması işlenir.
MTOI 220 Koçluk, Liderlik ve Kariyer Yönetimi
Bu derste; Dönüşüm Modeli, Koçluk ve Liderlik Yetkinlikleri, Liderlik Stilleri, Özdeğerlendirme Araçları, Değerler ve Liderlikteki Önemi, Etkili İfade ve Hikaye Anlatımı Tekniği, Koçluk Araçlarını Tanıma ve Uygulama konuları işlenecektir.
MTOI 223 Gıda ve Personel Hijyeni
Turizm ve otel işletmeciliğinde gıda ve personel hijyeninin sağlanmasına yönelik olarak; hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi, işleme öncesinde, esnasında ve sonrasında gıda hijyeni, personel hijyeni ve kişisel temizlik kuralları, besinlerin bozulma nedenleri, mikroorganizma-insan ilişkisi, gıda servisinde hijyenin önemi, işletmelerin temizlik uygulamaları, gıda güvenliği ve hijyeni ile ilgili uluslararası standartlar, HACCP’in tanımı ve önemi.
MTOI 225 Girişimcilik
Bu ders kapsamında girişimcilik ve iş planı oluşturma ile ilgili teorik bilgilerin verilmesi, başarılı iş modellerinin incelenmesi, iş planı hazırlanması gibi konulara değinilecektir.
MTOI 227 İşletmelerde Kriz Yönetimi
Bu ders; kriz, kriz yönetimi ve krizde iletişimin, işletmeler için önemi konusunda temel bilgi ve pratik örnekleri içermektedir.
MTOI 230 Tüketici Davranışı
Pazarlamada tüketici davranışlarının rolü, tüketici pazarlama ilişkileri, pazarlama etkinliği açısından tüketici davranışları, tüketici davranışlarının temelleri ve etkileyen faktörler, satınalma kararında tüketici davranışları, tüketici davranış araştırması bu dersin temel konularını oluşturmaktadır.
MTOI 240 Yiyecek İçecek Servisi
Yiyecek içecek sektöründeki işletmelerde uygulanan uluslararası servis şekillerini öğretir ve uygulatır. İşletmelerde görevli tüm kademelerdeki personelin görevleri tanımlanarak uygulamaları öğretilir.
MTOI 250 Sağlık Turizmi
Bu ders kapsamında; sağlık turizmi, termal turizm, engelli turizmi, ileri yaş turizmi kavramları tartışılacaktır. Ayrıca; sağlık turizmi ve termal turizminin Türkiye ve Dünya’daki uygulamaları incelenecektir.
MTOI 255 Etkili İletişim Becerileri
Bu dersin içeriği, kişi içi iletişim ve kişilerarası iletişim alanına yönelik bilgileri ele almaktadır.
MTOI 260 Alternatif Turizm
Bu ders kapsamında alternatif turizmin gelişmesinde önemli etmenler, alternatif turizm çeşitleri, alternatif turizm çeşitlerinin önemi ve gelişimi, Dünya ve Türkiye’deki alternatif turizm çeşitlerinin uygulama örnekleri aktarılacaktır.
RTV 240 Kurumsal İletişim
Kurumsal iletişime yönelik temel kavramlar, kurumların farklı paydaşlarına yönelik olarak değişik amaçlarla gerçekleştirdikleri iletişim çalışmaları ve bu çalışmalarda göz önünde bulundurulması gereken temel ilkeler ele alınmaktadır.
HABER |TÜM HABERLER

Danışmanlık Toplantısı
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri döneme başlangıç toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı kapsamında öğrencilerin alması gereken dersler, öğretim programında yer alan seçmeli dersler, staj

Turizm Eğitiminde ‘Tescilli’ Kalite
Turizm eğitiminde 5 yıl süreyle akredite edilen ilk bölüm olmayı başaran İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, sektörle güçlü

Hyatt Regency Teknik Gezi
Turizm ve Otel İşletmeciliğ öğrencileri Hyatt Regency İzmir'i ziyaret etti. Ziyaret kapsamında öğrenciler lobby ve toplantı salonlarını inceledi. Önbüro müdürü, Yiyecek İçecek Müdürü,

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Çıraklar Ustalara Soruyor Etkinliği
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Çıraklar Ustalara Soruyor Etkinliği kapsamında 12 Mayıs 2023 Cuma günü Red and More Events Kurucu Müdürü Sayın

Teknik Gezi
Turizm ve Otel İşletmeciliği 2. sınıf öğrencileri "Kongre ve Fuar Hizmetleri" dersi kapsamında Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'ni ziyaret ettiler. Teknik gezide

Çobantur- Boltas Lojistik, Ege Bölge Müdürü Sayın Levent Özkuşçu ile Söyleşi
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü öğrencileri, Toplam Kalite Yönetimi dersi kapsamında, Çobantur- Boltas Lojistik, Ege Bölge Müdürü Sayın Levent Özkuşçu'yu konuk ettiler. Misafir

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Çıraklar Ustalara Soruyor Etkinliği
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri Çıraklar Ustalara Soruyor etkinliği kapsamında USCA Winery sahibi Sayın Serpil Erdurak Şener'i ağırladı. Türk şarapçılığının geçmişten günümüze

HMS Otel Programı Eğitimi
Turizm ve Otel İşletmeciliği 1. ve 2. Sınıf öğrencileri HMS firması yetkililerinden çevrimiçi eğitim aldı. Eğitim kapsamında HMS programının kullanımına ilişkin detaylı