MESLEK YÜKSEKOKULU
Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)
MTOI 101 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Genel Turizm
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
MTOI 101
|
Güz
|
3
|
0
|
3
|
6
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı; turizm ve turizme ilişkin temel kavramları öğretmektir. Ayrıca; turizmin ekonomideki önemini inceleyip diğer sektörlerle olan bağlantısını tartışmaktır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders; turizm öğrencilerine turizm sektörü hakkında giriş niteliğindedir. Turizm ile ilgili genel kavramları içerir. Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler turizm hakkında genel bilgi sahibi olur. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Tanışma, Sunum Konuların Dağılımı, Boş Zaman, Turizm ve Turist Kavramları | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303Bölüm 1 |
2 | Turizm Faaliyetlerinin Sınıflandırılması | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303Bölüm 2 |
3 | Turizmin Tarihi ve Turizmin Gelişmesine Etki Eden Unsurlar | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303Bölüm 3 |
4 | Turizm Arzı ve Özellikleri | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303Bölüm 4 |
5 | Turizm Talebi ve Özellikleri | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303Bölüm 4 |
6 | Turizm ve Ekonomik Çevre | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303Bölüm 5 |
7 | Turizmin Toplumsal ve Fiziksel Çevre İlişkisi | |
8 | Ara Sınav | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303 Bölüm 6 |
9 | Turistik Yoğunlaşma | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303Bölüm 7 |
10 | Turizm Pazarlaması | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303 Bölüm 8 |
11 | Turizm Politikası ve Planlaması | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303 Bölüm 9 |
12 | Turizmde Geleceğe Yönelik Beklentiler | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303 Bölüm 10 |
13 | Turizmde Güncel Sorunlar, Değişen Turizm Trendleri | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303 Bölüm 11 |
14 | Türkiye’de Turizm | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303 Bölüm 12 |
15 | Öğrenci Sunumları | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303 Bölüm 1-12 |
16 | Final |
Ders Kitabı | Nazmi Kozak, Meryem A. Kozak, Metin Kozak, Genel Turizm, Detay Yayıncılık, 2014, ANKARA ISBN: 9789758326303 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Öcal USTA, Genel Turizm, Anadolu Maatbacılık, 2001, İZMİR, ISBN: 978-9944-223-56-0 Gökçe Kiraz, Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun, Değişen Turizm Trendleri, Hiper Yayın, İstanbul, ISBN: 9786257280617 |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
10
|
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
16
|
3
|
48
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
15
|
15
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
15
|
15
|
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
20
|
20
|
Final Sınavı |
1
|
28
|
28
|
Toplam |
174
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Turizm alanındaki başlıca kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. |
X | ||||
2 | Alanıyla ilgili edindiği mesleki bilgiyi diğer disiplinler ile ilişkilendirir ve uygulama alanında kullanır. |
X | ||||
3 | Turizm hizmetlerini yerine getirebilmek için gerekli güncel teknik, araç gereçleri kullanır. |
|||||
4 | Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, otomasyon sistemlerini ve bilişim teknolojilerini kullanır. |
|||||
5 | Yaşam boyu öğrenme bilinciyle alanı ile ilgili gelişmeleri takip ederek, kendini geliştirir. |
X | ||||
6 | Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, mesleki standartlar, etik ilkeler ve mesleki bilinci hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. |
X | ||||
7 | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. |
|||||
8 | Turizm hizmetlerinde karşılaşılabilecek olası sorunlara bireysel veya ekip olarak yaratıcı ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirir. |
|||||
9 | İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahiptir. |
|||||
10 | İngilizce dilinde en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. |
|||||
11 | İkinci yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Urla Şarapçılık ve Teruar Urla Ziyareti
MTOI 240 Yiyecek İçecek Servisi kapsamında 17/05/2024 tarihinde teknik gezi yapılmıştır. Urla Şarapçılık'ta şaraphane hakkında detaylı bilgilendirme sonrası şarabın üretim sürecini yerinde görüp mahzen kısmının
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğrencileri Marriott Oteli'nde
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri Marriott Oteli’ni ziyaret etti. Genel Müdür, Pazarlama Müdürü, İnsan Kaynakları Müdürü, Yiyecek İçecek
Turizm Öğrencileri Wyndham Grand İzmir Özdilek’te
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri 03 Mayıs Cuma günü Wyndham Grand İzmir Özdilek’i ziyaret etti. Kongre ve Fuar Hizmetleri dersi alan öğrenciler
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Çıraklar Ustalara Soruyor
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerimiz 29 Kası Çarşamba günü "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Wyndham Grand İzmir Özdilek Oteli Genel Müdür Yardımcısı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Teknik Gezi
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri "Otel İşletmeciliği" dersini Ramada Encore by Wyndham İzmir'de gerçekleştirdi. Önbüro, Satış Pazarlama, Yiyecek İçecek departmanlarının genel işleyişini
Turizm ve Otel İşletmeciliği Danışma Kurulu Toplantısı
2023-24 Güz dönemi Danışma Kurulu Toplantısı 17.11.2023 tarihinde saat 10:00'da Ramada Encore by Wyndham İzmir Oteli'nde gerçekleştirilmiştir. Öğr. Gör. Dr. Burçin Önder, Öğr.
HMS Otel Programı Eğitimi-2
01.11.2023 Çarşamba günü Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri HMS (Hotel Management System) Otel Programı ve Kanal Yöneticisi üzerine eğitimi tamamladı. Eğitim kapsamında