MESLEK YÜKSEKOKULU
Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)
MTOI 203 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Turizm Pazarlaması
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
MTOI 203
|
Güz
|
3
|
0
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin amacı; bölüm öğrencilerinin pazarlama ile ilgili temel prensiplerini ve pazarlama unsurlarını, satış ve pazarlama araçlarını, gelişen pazarlama stratejilerini turizm açısından değerlendirmektir. Genel pazarlama anlayışı; turizm hizmetleri pazarlamasının geleneksel pazarlama yaklaşımından farklılıkları; turizm pazarlama karması elemanları; turizm pazarlama politikası ve stratejileri incelenmektedir. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Derste; turizmin ve unsurlarının pazarlama temelleri, pazar bölümlendirme, konumlandırma, pazarlama çevresi ve destinasyon pazarlaması ve turizm pazarlama karması elemanları gibi konular detaylı olarak incelenir. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Derse giriş | |
2 | Pazarlamanın temel kavramları | Avcıkurt, Demirkol, Zengin (2009). Turizm İşletmelerinin Pazarlamasında 7P ve 7C. İstanbul: Değişim. ISBN: 9786054031122. Bölüm: 1 |
3 | Hizmet pazarlamasına giriş | Koç, E. (2017). Hizmet Pazarlamasına Giriş. Ankara: Seçkin ISBN: 9789750245404 Bölüm 1. |
4 | Hizmet pazarlamasına temelleri | Koç, E. (2017). Hizmet Pazarlamasına Giriş. Ankara: Seçkin. ISBN: 9789750245404 Bölüm 2 |
5 | Hizmet pazarlamasında ürün ve fiyat | Koç, E. (2017). Hizmet Pazarlamasına Giriş. Ankara: Seçkin. ISBN: 9789750245404 Bölüm 3 ve 4 |
6 | Hizmet pazarlamasında dağıtım ve tutundurma | Koç, E. (2017). Hizmet Pazarlamasına Giriş. Ankara: Seçkin. ISBN: 9789750245404 Bölüm 5 ve 6 |
7 | Ara sınav | |
8 | Hizmet pazarlamasında müşteri değeri ve maliyet | Avcıkurt, Demirkol, Zengin (2009). Turizm İşletmelerinin Pazarlamasında 7P ve 7C. İstanbul: Değişim. ISBN: 9786054031122 Sayfa 237-280 |
9 | Hizmet pazarlamasında uygunluk ve iletişim | Avcıkurt, Demirkol, Zengin (2009). Turizm İşletmelerinin Pazarlamasında 7P ve 7C. İstanbul: Değişim. ISBN: 9786054031122 Sayfa 281-350 |
10 | Hizmet kalitesi | Koç, E. (2017). Hizmet Pazarlamasına Giriş. Ankara: Seçkin. ISBN: 9789750245404 Bölüm 7 |
11 | Hizmet hatası ve telafisi | Koç, E. (2017). Hizmet Pazarlamasına Giriş. Ankara: Seçkin. ISBN: 9789750245404 Bölüm 8 |
12 | Hizmetlerde kapasite yönetimi | Koç, E. (2017). Hizmet Pazarlamasına Giriş. Ankara: Seçkin. ISBN: 9789750245404 Bölüm 10 |
13 | Hizmetlerde süreç yönetimi | Koç, E. (2017). Hizmet Pazarlamasına Giriş. Ankara: Seçkin. ISBN: 9789750245404 Bölüm 11 |
14 | Öğrenci sunumları | |
15 | Öğrenci sunumları | |
16 | Final |
Ders Kitabı | Koç, E. (2017). Hizmet Pazarlamasına Giriş. Ankara: Seçkin. ISBN: 9789750245404 Avcıkurt, C vd. (2009). Turizm İşletmelerinin Pazarlamasında 7P ve 7C. İstanbul: Değişim. ISBN: 9786054031122 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Ritzer, G. (2011). Toplumun McDonaldlaştırılması. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. ISBN: 9789755395777. Varnalı, K. (2017). Müşteri Deneyimi. İstanbul: MediaCat. ISBN: 9786052314012. |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
20
|
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
3
|
48
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
16
|
2
|
32
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
0
|
||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
10
|
10
|
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
12
|
12
|
Final Sınavı |
1
|
18
|
18
|
Toplam |
120
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Turizm alanındaki başlıca kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. |
X | ||||
2 | Alanıyla ilgili edindiği mesleki bilgiyi diğer disiplinler ile ilişkilendirir ve uygulama alanında kullanır. |
X | ||||
3 | Turizm hizmetlerini yerine getirebilmek için gerekli güncel teknik, araç gereçleri kullanır. |
|||||
4 | Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, otomasyon sistemlerini ve bilişim teknolojilerini kullanır. |
|||||
5 | Yaşam boyu öğrenme bilinciyle alanı ile ilgili gelişmeleri takip ederek, kendini geliştirir. |
X | ||||
6 | Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, mesleki standartlar, etik ilkeler ve mesleki bilinci hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. |
|||||
7 | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. |
|||||
8 | Turizm hizmetlerinde karşılaşılabilecek olası sorunlara bireysel veya ekip olarak yaratıcı ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirir. |
|||||
9 | İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahiptir. |
|||||
10 | İngilizce dilinde en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. |
|||||
11 | İkinci yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Urla Şarapçılık ve Teruar Urla Ziyareti
MTOI 240 Yiyecek İçecek Servisi kapsamında 17/05/2024 tarihinde teknik gezi yapılmıştır. Urla Şarapçılık'ta şaraphane hakkında detaylı bilgilendirme sonrası şarabın üretim sürecini yerinde görüp mahzen kısmının
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğrencileri Marriott Oteli'nde
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri Marriott Oteli’ni ziyaret etti. Genel Müdür, Pazarlama Müdürü, İnsan Kaynakları Müdürü, Yiyecek İçecek
Turizm Öğrencileri Wyndham Grand İzmir Özdilek’te
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri 03 Mayıs Cuma günü Wyndham Grand İzmir Özdilek’i ziyaret etti. Kongre ve Fuar Hizmetleri dersi alan öğrenciler
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Çıraklar Ustalara Soruyor
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerimiz 29 Kası Çarşamba günü "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliği kapsamında Wyndham Grand İzmir Özdilek Oteli Genel Müdür Yardımcısı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Teknik Gezi
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri "Otel İşletmeciliği" dersini Ramada Encore by Wyndham İzmir'de gerçekleştirdi. Önbüro, Satış Pazarlama, Yiyecek İçecek departmanlarının genel işleyişini
Turizm ve Otel İşletmeciliği Danışma Kurulu Toplantısı
2023-24 Güz dönemi Danışma Kurulu Toplantısı 17.11.2023 tarihinde saat 10:00'da Ramada Encore by Wyndham İzmir Oteli'nde gerçekleştirilmiştir. Öğr. Gör. Dr. Burçin Önder, Öğr.
HMS Otel Programı Eğitimi-2
01.11.2023 Çarşamba günü Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri HMS (Hotel Management System) Otel Programı ve Kanal Yöneticisi üzerine eğitimi tamamladı. Eğitim kapsamında