Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)

MTOI 240 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Yiyecek İçecek Servisi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MTOI 240
Güz/Bahar
1
2
2
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Uluslararası servis metotlarını uygulamak/uygulatmak, kahvaltı servisi yapmak/yaptırmak, yemek servisini yapmak, içecekleri servise hazırlamak ve servisini yapmak ve protokol konuklarla ilgilenme yeterliliği kazandırmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Uluslararası servis metotlarını uygulayarak karşılaştırabilecek,
  • Yemek servisi yapabilecek,
  • İçecekleri servise hazırlayabilecek,
  • İçecekleri servis edebilecek,
  • Farklı yemek gruplarının servisini yapabilecek,
  • Protokol konukları ağırlama ve servisini gerçekleştirebilecek.
Ders Tanımı Yiyecek içecek sektöründeki işletmelerde uygulanan uluslararası servis şekillerini öğretir ve uygulatır. İşletmelerde görevli tüm kademelerdeki personelin görevleri tanımlanarak uygulamaları öğretilir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Servis personelinin uluslararası unvanları ve görevleri, Serviste kullanılan malzemeler, Peçete katlama ve masa örtüsü yayma Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 1-2.
2 Servis personelinde bulunması gereken özellikler, Serviste hijyen ve sanitasyon. Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 3.
3 Salonun servise hazırlanması, Uluslararası kuver çeşitleri, Servis öncesi toplantı ve menü hakkında bilgi Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 4-5.
4 Uluslararası kahvaltı çeşitleri, Kahvaltı kuveri hazırlamak, Kahvaltı büfesini hazırlamak, Kahvaltı servis metot bilgi ve uygulaması Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 6.
5 İçecek servis metotlarını belirleme / uygulama Banketin servis şeklini belirleme / uygulama Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 7.
6 Konuk karşılama, Sipariş alma, Soğuk başlangıçların servisini yapma /takip Etmek, Sıcak başlangıçların servisini yapma / takip etme Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 8.
7 Ara sınav
8 Ana yemek servisini yapma, Boşları kaldırma Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 5.
9 Sos araç-gereçlerini hazırlatma, Özelliklerine göre sos hazırlatma, Sos servisini yaptırtma / takip etme Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 6.
10 Teknik Gezi - Salataların servisini yapma / takip etme, Soğuk mezelerin servisini yapma Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 6.
11 Tatlıların/meyvelerin servisini yapma / takip etme, Kahve servisi yapma, Boşları kaldırma Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 5.
12 Konuk memnuniyetini sağlama, Muhtemel konuklarla iletişim kurallarını bilme / uygulama Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 8.
13 Oda servisi kurallarını bilmek ve uygulamak Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 5.
14 Uluslararası alkollü içkilerin servis usullerini uygulamak, Uluslararası alkolsüz sıcak-soğuk içeceklerin servis usullerini uygulamak Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. ISBN:978-6055681357. Bölüm 7.
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final sınavı

 

Ders Kitabı

Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Alptekin SÖKMEN, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009.          ISBN:978-6055681357.

Yaşar Yılmaz, ''Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi'', Detay Yayıncılık, 2014. ISBN:9789758326990

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
1
20
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
30
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
1
16
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
3
48
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
10
10
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
1
14
14
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Turizm alanındaki başlıca kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.

X
2

Alanıyla ilgili edindiği mesleki bilgiyi diğer disiplinler ile ilişkilendirir ve uygulama alanında kullanır.

X
3

Turizm hizmetlerini yerine getirebilmek için gerekli güncel teknik, araç gereçleri kullanır.

X
4

Turizm ve otel işletmeciliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, otomasyon sistemlerini ve bilişim teknolojilerini kullanır.

5

Yaşam boyu öğrenme bilinciyle alanı ile ilgili gelişmeleri takip ederek, kendini geliştirir.

6

Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, mesleki standartlar, etik ilkeler ve mesleki bilinci hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.

X
7

Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar.

X
8

Turizm hizmetlerinde karşılaşılabilecek olası sorunlara bireysel veya ekip olarak yaratıcı ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirir.

X
9

İş güvenliği, işçi sağlığı, çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahiptir.

X
10

İngilizce dilinde en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.

11

İkinci yabancı dili kullanarak turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.