Neden Emlak ve Emlak Yönetimi Programında Okumalı?

Şu an ülkemizde işsizlik gittikçe tanımlanması güçleşen sosyal bir probleme dönüşüyor. Bu problemi en çok dört yıllık fakülte ve üstü üniversite mezunlarının yaşadığını söyleyebiliriz. Bu bir yerde piyasanın ihtiyaç duyduğundan fazla beyaz yakalı işgücü anlamına geliyor. İşin ilginç tarafı ise bir tarafta işsizliği tartışırken diğer tarafta ülkemizde ara eleman bulma konusunda yaşanan güçlükleri konuşuyoruz –ki bu güçlükleri üniversite eğitimi almamış ve/veya dört yıllık fakülte ve üstü üniversite mezunları ile karşılamaya çalışıyoruz. Bu durum hem işveren hem de işgören için ortada karşılanması güç iktisadi, psikolojik ve sosyal bir maliyet kümesine neden oluyor. Bu maliyet kümesi ise topluma “mal olarak” yaşamlarından memnun olmayan bireyler üretiyor. Aslında bu mesele kalkınmış toplumların uzun zamandır gündeminde. Bu yüzden, göç politikalarıyla ülkelerine “ara eleman” çekmeye çalışıyorlar. Ülkemize geri dönecek olursak, örneğin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkemizin küresel değer zinciri katılımı için ivedilikle aksiyon alması gereken en önemli alanlardan birinin mesleki eğitim olduğunu vurguluyor. Kamu politikaları bu duruma gereken önemi vermeye başlamış durumda fakat toplumda mesleki eğitim alanlara yönelik olumsuz algı ve tutum devam etmekte. Özetle, mesleki eğitimin önemi toplumumuzda sugötürmez bir gerçek. Fakat artık bu meseleyi mesele yapmaktan öteye geçip bu konuda toplumda farkındalık yaratacak sosyal projelere daha fazla ağırlık vermeliyiz.
Türkiye, kalkınmakta olan ve dolayısıyla hızla kentleşen bir ülkedir. Bu bağlamda ülkemizde yapı ve inşaat sektörünün benzer bir hızla gelişmekte olduğunu söyleyebiliriz. Bugün herhangi bir geleneksel ve/veya dijital medya aracıyla maruz kaldığımız reklamların çoğu konut projeleri üzerine. Bu durum aslında artan bir konutlaşma sürecine işaret etmektedir. Konutlaşmanın artması demek bu süreci başından sonuna yönetecek profesyonellere ihtiyaç var demektir. İlgili mesleki eğitim almayanların artık Emlak ve Emlak Yönetimi işini icra edemeyeceklerine dair politikaların gelişimi göz önünde tutulursa, bu alanda uzmanlar yetiştirmek doğrudan toplumumuzda hızla büyüyen yapı ve inşaat sektörünün girişimci ve işgören ihtiyaçlarına yanıt verecektir.
Emlak ve Emlak Yönetimi Programı, 2 yıllık bir önlisans programı olup öğrencilerimize emlak pazarlaması ve yönetimi, komisyonculuk teknikleri, gayrimenkul değerleme, kamulaştırma teknikleri, mimarlık ve bina bilgisi gibi alanlarda eğitimler veriyoruz. Kampüs ortamında edindikleri teorik bilgileri, 40 iş günü staj programı ile sahada uygulamalı olarak deneyimlemelerini sağlıyoruz.
Ne yazık ki programımız çok fazla bilinmemekte. Bilinse bile “Emlakçı olmak için okul mu okunur ya!” mantığı ile hareket eden birçok genç ve aile mevcut. Fakat Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ticaretiyle ilgili yeniden düzenlediği yönetmeliğe bağlı olarak mesleki yeterliliği olmayanlar artık bu işi icra edemeyecekler. Bu değişikliklerin ve bölümün artan önemi ile ilgili farkındalığın düşük olması en büyük eksiklik aslında…
Emlak ve Emlak Yönetimi programının en büyük faydası eğitimi alan kişiye doğrudan kendini işini kurma fırsatı veriyor olması. Üniversitelerin dört yıllık bölümlerinden mezun olanların çoğu her ne kadar entelektüel sermayelerini güçlendirseler de bir iş kurmak için yeterli donanımı sağlayacak mesleki bir sermayeye sahip olamayabiliyorlar. Fakat Emlak ve Emlak Yönetimi öğrencileri gayrimenkul alanı için sıfırdan bir işletme nasıl kurulur ve yönetilir sorularına yanıt bularak girişimci bir ruhla mezun oluyorlar. Bu da mezunlarımıza kurumsal kariyer hedeflerinin yanında kendi işini kurma ve yönetme opsiyonu da sunuyor.
Emlak ve Emlak Yönetimi programının en belirgin sosyal katkısı girişimci bireyler yetiştirerek onları topluma kazandırmasıdır. Bu sayede hem bir girişimci hem de bir işgören olarak ülkemizin işgücü piyasasında iyi bir yer edinebileceklerdir. Bu da yaşamından memnun bireyler üretecektir. Yaşamından memnun bireyler ise sağlıklı bir topluma işaret edecektir…
HABERTÜM HABERLER

Megaron Çatı Teknolojileri’nden yüksek inşaat mühendisi Mert Bıçakcı, “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliğimizin konuğu olmuştur.
Yapı malzemesi dersi kapsamında düzenlenen etkinlikte, kiremit çeşitleri, su ve ısı yalıtım çözümleri, baca ve duvar dibi yalıtımı, mahya altı ...

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencilerine Özel İmaj ve Uygulamalı Eğitim Etkinliği
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Kabin Memuru Adaylarına Özel İmaj ve Uygulamalı Eğitim Etkinliği İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ...

PERI Kalıp ve İskele Sistemleri’nden İnşaat Mühendisi Mehmet Eşref Erdem “Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliğimizin konuğu oldu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Programı kapsamında düzenlenen "Çıraklar Ustalara Soruyor" etkinliğinde, "Endüstriyel Kalıp Sistemleri" konusunda sektörün önde ...

Hyatt Regency Teknik Gezi
Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerimiz Turizm Pazarlaması dersini Hyatt Regency Oteli'nde gerçekleştirdi. Öncelikle oteli tanıyan öğrenciler ardından İnsan Kaynakları Müdürü ...

YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ
DetaylarKÜRESEL KARİYER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..BİLİME KATKI
İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İNSANA DEĞER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..