Bizi takip edin
|
EN

MESLEK YÜKSEKOKULU

Laboratuvar Teknolojisi (Türkçe)

MLBT 235 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Uygulamalı Bitki Yetiştirme Teknikleri
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MLBT 235
Güz/Bahar
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
-
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Öğrencilerin bitki yetiştirme teknikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmalarını sağlamak
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Türkiye’deki toprak çeşitlerini ve özelliklerini açıklayabilecek
  • Bitki yetiştirmede tohumdan hasada kadar olan süreci ana hatlarıyla belirtebilecek
  • Zirai gübreleme ve ilaçlama hakkında temel kavramları açıklayabilecek
  • Türkiye’deki tarımsal ihracat ürünlerindeki kalıntı probleminin nedenlerini sıralayabilecek
Ders Tanımı Bu ders; toprak bilimi, tohum ve ıslah, topraklı-topraksız bitki yetiştirme ortamları, fidecilik, örtü altı yetiştiricilik, gübreleme, ilaçlama, sulama, organik tarım, iyi tarım, konvansiyonel tarım konularını içerir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Toprak bilimine giriş ve Türkiye’deki toprak çeşitliliği ve özellikleri. Bölüm 2.1.3., Ersun N. ve Kahraman A., Türkiye’de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 2010-101, İstanbul, 2011.
2 Tohum elde etme ve ıslah teknolojisi: Hibrit ve standart tohum özellikleri ve kıyaslanması. Sayfa 1-16, Demir, İ., Balkaya, A., Yılmaz, K., Onus, N., Uyanık, M., Kaygıcıoğlu, M., Bozkurt, B., Sebzelerde tohumluk ve fide üretimi, TMMOB Ziraat Müh. Odası VII. Türkiye Ziraat Müh. Teknik Kongresi Kitabı, 2010.
3 Bitki yetiştirme ortamları: Fide yetiştirme teknikleri. Sayfa 13-34, Yahyaoğlu, Z., Turna, İ., Genç, M., Genetik Yapı ve Üretme Materyali, Fidan Standardizasyonu, Standart Fidan Yetiştirmenin Biyolojik ve Teknik Esasları, Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları, No:75, Isparta, 2007.
4 Bitki yetiştirme ortamları: Topraksız tarım çeşitleri. Bölüm 8, Karaman R., Bitki Besleme, “Sağlıklı Bitki, Sağlıklı Üretim”, Uğurer Tarım Kitapları, 2012.
5 Bitki yetiştirme ortamları: Örtü altı yetiştiricilik ve Türkiye’de önemi. Sayfa 685-709, Tüzel Y., Gül, A., Daşgan, H.Y., Öztekin G.B., Engindeniz, S., Boyacı, H.F., Örtüaltı Yetiştiriciliğinde Değişimler ve Yeni Arayışlar, TMMOB Ziraat Müh. Odası VIII. Türkiye Ziraat Müh. Teknik Kongresi Kitabı, 2015.
6 Bitki yetiştirmede çevresel faktörler ve Türkiye’deki tarımsal ürün yelpazesi. Bölüm 7., Ersun N. ve Kahraman A., Türkiye’de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 2010-101, İstanbul, 2011.
7 Bitki yetiştirmede gübreleme ve ilaçlamanın önemi ve yöntemleri. Bölüm 2.1.5., Ersun N. ve Kahraman A., Türkiye’de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 2010-101, İstanbul, 2011.
8 Ara sınav
9 Bitkilerin temel makro ve mikro besin elementi ihtiyaçları ve bunların noksanlık ve toksite semptomları. Bölüm 1-2, Karaman R., Bitki Besleme, “Sağlıklı Bitki, Sağlıklı Üretim”, Uğurer Tarım Kitapları, 2012.
10 Tarımsal üretimde sulamanın önemi ve şekilleri. Bölüm 3.1., Ersun N. ve Kahraman A., Türkiye’de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 2010-101, İstanbul, 2011.
11 Organik tarım, iyi tarım ve konvansiyonel tarımın özellikleri ve karşılaştırılması. Bölüm 5, Karaman R., Bitki Besleme, “Sağlıklı Bitki, Sağlıklı Üretim”, Uğurer Tarım Kitapları, 2012.
12 Türkiye’de organik ürün yetiştiriciliği, önemi, kullanılan metodlar ve sertifikasyon. Bölüm 5, Karaman R., Bitki Besleme, “Sağlıklı Bitki, Sağlıklı Üretim”, Uğurer Tarım Kitapları, 2012.
13 Proje sunumları Projelerin hazırlanması
14 Proje sunumları Projelerin hazırlanması
15 Proje sunumları Projelerin hazırlanması
16 Final

 

Ders Kitabı 1) Ersun N. ve Kahraman A., Türkiye’de Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 2010-101, İstanbul, 2011. 2) Demir, İ., Balkaya, A., Yılmaz, K., Onus, N., Uyanık, M., Kaygıcıoğlu, M., Bozkurt, B., Sebzelerde tohumluk ve fide üretimi, TMMOB Ziraat Müh. Odası VII. Türkiye Ziraat Müh. Teknik Kongresi Kitabı, 2010. 3) Karaman R., Bitki Besleme, “Sağlıklı Bitki, Sağlıklı Üretim”, Uğurer Tarım Kitapları, 2012. 4) Yahyaoğlu, Z., Turna, İ., Genç, M., Genetik Yapı ve Üretme Materyali, Fidan Standardizasyonu, Standart Fidan Yetiştirmenin Biyolojik ve Teknik Esasları, Süleyman Demirel Üniversitesi Yayınları, No:75, Isparta, 2007. 5) Tüzel Y., Gül, A., Daşgan, H.Y., Öztekin G.B., Engindeniz, S., Boyacı, H.F., Örtüaltı Yetiştiriciliğinde Değişimler ve Yeni Arayışlar, TMMOB Ziraat Müh. Odası VIII. Türkiye Ziraat Müh. Teknik Kongresi Kitabı, 2015.
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
15
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
25
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
35
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
17
65
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
4
64
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
0
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
12
12
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
13
13
Final Sınavı
1
15
15
    Toplam
104

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir.​

X
2

Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir.

X
3

Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir.

X
4

Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir.

X
5

Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

6

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir.

X
7

Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir.

X
8

Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir.

9

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.