Seçmeli Dersler
AET 225 Altyazı Çevirisi
Makaleler, ders anlatımları ve dijital altyazı programı örneklemesi aracılığı ile öğrenciler altyazı çevirisi normlarını ve teknik özellikleri öğrenirler. Ayrıca, altyazı aracılığı ile kültürel değer aktarımı ve görsel-işitsel çeviride yeterlilik ve kabul edilebilirlik gibi kavramlar üzerine okumalar ve tartışmalar da yapılır.
AET 226 Özel Amaçlı Çeviriler I
Bu derste, bilimsel makale çevirisine geniş ve bütüncül bir yaklaşım ele alınacaktır. Farklı bilim alanlarına ait (biyoloji, kimya, fizik, mühendislik, tıp ve sosyal bilimler) bilimsel metinlerin Türkçe’den İngilizce’ye ve İngilizce’den Türkçe’ye çevirisi yapılacaktır.
AET 227 Özel Amaçlı Çeviriler II
Bu derste; öğrenciler, çevirinin özel bir alanı olan hukuk çevirisini tanıyacak, hukuk terminolojisi hakkında farkındalık kazanacak ve farklı türde hukuk metinlerini erek dile çevireceklerdir.
AET 228 Uluslararası Kurumlar ve Çeviri
Bu derste; öğrenciler, uluslararası kurumlar ile ilgili gündemdeki konuları ve ilişkileri takip ederler, ayrıca; bu alandaki ilgili antlaşmaların, makalelerin ve yazıların çevirisini yaparlar.
AET 293 Mesleki Farkındalık Olarak İşaret Dili
Ders içeriği işaret dilinin alfabesini, temel kavramları ve iletişim\nbecerilerini içerir. Pratik uygulamalar ve rol oyunlarıyla öğrencilere işaret\ndilini anlama ve kullanma yetenekleri kazandırılırken, işitme engelli\nbireylerle toplumsal ve mesleki ortamlarda iletişim kurma becerileri geliştirilir.
CHN 101 Çince I
Bu ders; Hanyu Pinyin'e giriş, tonlar arasındaki farklar, Çince karakterleri yazılışına giriş, İsim, Uyruk, Yaş ve Meslekler, Kişinin boyunu, kilosunu ve genel görünüşünü, Aile bireylerini tanıtma gibi konularda öğrencileri için oluşturulmuştur.
FR 103 Fransızca I
Bu ders öğrencileri, kendilerini veya bir başkasını tanıtma, basit kayıt formlarını okuyup anlama ve doldurma, programı ve ailesi hakkında bilgi verebilme, pazarda alışveriş yapabilme, restoranda sipariş verebilme, yol tarifi yapabilme, ayrıca kısa bir davet mesajı yazabilme konularında hazırlamak için tasarlanmıştır.
GER 101 Almanca I
Bu derste ülke ve dilleri, aile bireyleri, yiyecek ve içecek, yaşam alanları, boş zaman aktiviteleri, hobiler ve günlük yaşantıya dair konularla ilgili görsel, işitsel ve yazılı metinler kullanılarak temel dil öğrenme becerileri olan okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerinin geliştirilmesi sağlanır.
IEU 200 Gönüllülük Çalışmaları
Bu ders, gönüllülük kavramını teorik ve pratik yönleriyle ele alarak öğrencilerin bireysel, toplumsal veya çevresel sorunlara duyarlılık kazanmasını ve çözüm odaklı projeler geliştirmesini amaçlamaktadır. Ders kapsamında, gönüllülük türleri, sivil toplum kuruluşlarının işleyişi, sosyal girişimcilik, etik sorumluluk, toplumsal kalkınma ve proje geliştirme gibi konular ele alınmaktadır. Öğrenciler, saha çalışmaları ve projeler aracılığıyla gönüllülük deneyimi edinerek toplumsal gelişime katkıda bulunma fırsatı yakalamaktadır.
ITL 103 İtalyanca I
Bu ders öğrencileri kendilerini tanıtma, bir başkasını tanıştırma, sipariş verme, boş zaman aktiviteleri, otel rezervasyonu yapma ve otelde karşılaşılan sorunları dile getirme konularında hazırlamak için oluşturulmuştur.
JPN 101 Japonca I
Bu ders öğrencilere Hiragana ve Katakana Japon alfabelerinin tamamının öğretilmesi, Kanji alfabesinin tanıtılması ve temel Japonca gramerinin öğretilmesi için oluşturulmuştur.
MBP 251 Yapay Zeka ve Blok Zincirleri
Bu ders, blok zincirleri ve yapay zekanın temel kavram ve yöntemleri, makine öğrenmesi, derin öğrenme, Python programlama lisanı, yapay sinir ağları konularını içermektedir.
MISG 101 İşçi Sağlığı ve Güvenliği
Bu ders, iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişim kavramlarını; işyerindeki işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının görev yetki ve sorumluluklarını; risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını; fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler; işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ve işyerindeki uygulamalar konularını içerir.
MMVD 212 Kalite Güvence ve Standartları
Bu ders, kalite yönetim sisteminin altyapısını oluşturmak, kalite standartlarını uygulamak, istatistiksel kalite kontrol yöntemleri uygulamak konularını içerir.
MPAZ 110 Sunum Teknikleri
Bu derste, etkili sunum tekniklerinin teorik ve pratik tüm yönleri uygulama ağırlıklı olarak öğretilmektedir. İletişimin yazılı, sözlü ve sözsüz unsurları, etkili bir sunum hazırlamak için gerekli aşamalar ve sunum esnasında karşılaşılacak sorunlar ile bunların çözümleri değerlendirilmektedir.
MTOI 207 Toplam Kalite Yönetimi
Ders kapsamında kalite kavramı, Toplam Kalite Yönetimi felsefesi yorumlanır. Turizm işletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi'nin uygulaması işlenir.
MTOI 220 Koçluk, Liderlik ve Kariyer Yönetimi
Bu derste; Dönüşüm Modeli, Koçluk ve Liderlik Yetkinlikleri, Liderlik Stilleri, Özdeğerlendirme Araçları, Değerler ve Liderlikteki Önemi, Etkili İfade ve Hikaye Anlatımı Tekniği, Koçluk Araçlarını Tanıma ve Uygulama konuları işlenecektir.
MTOI 230 Tüketici Davranışı
Pazarlamada tüketici davranışlarının rolü, tüketici pazarlama ilişkileri, pazarlama etkinliği açısından tüketici davranışları, tüketici davranışlarının temelleri ve etkileyen faktörler, satınalma kararında tüketici davranışları, tüketici davranış araştırması bu dersin temel konularını oluşturmaktadır.
MTOI 240 Yiyecek İçecek Servisi
Yiyecek içecek sektöründeki işletmelerde uygulanan uluslararası servis şekillerini öğretir ve uygulatır. İşletmelerde görevli tüm kademelerdeki personelin görevleri tanımlanarak uygulamaları öğretilir.
MTOI 260 Alternatif Turizm
Bu ders kapsamında alternatif turizmin gelişmesinde önemli etmenler, alternatif turizm çeşitleri, alternatif turizm çeşitlerinin önemi ve gelişimi, Dünya ve Türkiye’deki alternatif turizm çeşitlerinin uygulama örnekleri aktarılacaktır.
RTV 216 Sosyal Medya
Bu ders, sosyal medyanın gelişimini, temel kavramlarını ve günümüz dijital dünyasındaki rolünü incelemektedir. Öğrencilere, sosyal medya platformlarının işleyişi, içerik üretimi, paylaşımı, topluluk yönetimi ve sosyal medya stratejilerinin nasıl geliştirileceği konularında temel bilgiler sunar. Ayrıca, sosyal medyanın bireysel, kurumsal ve toplumsal etkileri, dijital pazarlama, veri analitiği ve etik sorunlar gibi konular da ele alınmaktadır. Ders, teorik bilgilerin yanı sıra, öğrencilerin pratik uygulamalar yaparak deneyim kazanmalarını da hedeflemektedir.
RTV 234 Sosyal Medya
Bu ders, sosyal medyanın gelişimini, temel kavramlarını ve günümüz dijital dünyasındaki rolünü incelemektedir. Öğrencilere, sosyal medya platformlarının işleyişi, içerik üretimi, paylaşımı, topluluk yönetimi ve sosyal medya stratejilerinin nasıl geliştirileceği konularında temel bilgiler sunar. Ayrıca, sosyal medyanın bireysel, kurumsal ve toplumsal etkileri, dijital pazarlama, veri analitiği ve etik sorunlar gibi konular da ele alınmaktadır. Ders, teorik bilgilerin yanı sıra, öğrencilerin pratik uygulamalar yaparak deneyim kazanmalarını da hedeflemektedir.
RUS 101 Rusça I
Bu ders öğrencileri ülke ve dilleri, aile bireyleri, yiyecek ve içecek, yaşam alanları, boş zaman aktiviteleri, hobiler ve günlük yaşantı ile ilgili konularda hazırlamak için oluşturulmuştur.
SPN 101 İspanyolca I
Bu ders, öğrencilere kendilerini tanıtabilmeleri; sınıf içinde kullanılan ifadeleri ve selamlaşmaları kullanabilmeleri; kişisel ayrıntılar hakkında soru sorabilmeleri ve cevaplayabilmeleri; insanların fiziksel ve kişilik tanımlarını yapabilmeleri; aile hakkında konuşabilmeleri ve yetenek ve fikirlerini ifade edebilmeleri için tasarlanmıştır.