Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik

Staj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Staj Öncesinde

Üniversitemiz öğrencilerini staja yerleştiriyor mu?

Üniversitemiz öğrencileri staj yerlerini bulmakla kendileri yükümlüdürler. Ancak kurumlardan Üniversitemize gelen stajyer taleplerini web mail üzerinden duyurmaktayız. Bunun için web mailinizi düzenli olarak takip etmeniz gerekmektedir.  (adı.soyadı@std.ieu.edu.tr)

Staj için başvuracağım kuruma görüşmeye giderken götürmem gereken bir form var mı?

Bazı kurumlar stajınızın zorunlu olduğunu ve sigorta priminizin Üniversitemiz tarafından ödendiğini belirten bir yazı istemektedir; bu durumda ZORUNLU STAJ BAŞVURU FORMU’nu kullanabilirsiniz. Form üzerinde “Öğrenci Bilgileri” ve “İşletme Bilgileri” alanlarını doldurarak resmi evrak numarası ve imza almak için Öğrenci Dekanlığı’na getirebilirsiniz.

Başvuru yaptığım kurum stajımın zorunlu olduğunu ve sigorta priminin üniversitemiz tarafından ödendiğini belirten yazı istiyor. Bu yazıyı nereden alabilirim?

Bu amaçla, ZORUNLU STAJ BAŞVURU FORMU’nu kullanabilirsiniz.  Form üzerinde “Öğrenci Bilgileri” ve “İşletme Bilgileri” alanlarını doldurarak resmi evrak numarası ve imza almak için Öğrenci Dekanlığı’na getirebilirsiniz.

Staj yapacağım kurum şehrdışında/yurtdışında bulunmakta. STAJ KABUL FORMU’nu ıslak imzalı getirmem şart mı?

Hayır. Islak imza şart değildir. Fax ile gelen staj kabul formları da kabul edilmektedir.

Hangi kurumda ve hangi departmanda zorunlu stajımı yaparsam stajım kabul edilir?

Bölümlerin kabul ettiği kurumlar ve kurum içindeki departmanlar farklılık gösterebilir. Bir kurum ile görüşmeye gitmeden önce de bölümünüzün Staj Komisyonu’na danışabilirsiniz.

Bölümümün Staj Komisyonu’nu nasıl öğrenebilirim?

http://kariyer.ieu.edu.tr adresinden bölümünüzün Staj Komisyonu’nda bulunan akademisyenlerin isim listesine ulaşabilirsiniz.

Zorunlu stajım sırasında kullanacağım formlara nasıl ulaşabilirim?

http://kariyer.ieu.edu.tr adresinden Staj Kılavuzu’na ve formlara ulaşabilirsiniz.

Formları bilgisayarda mı, el yazısıyla mı doldurmalıyım?

Formları ister bilgisayarda, ister el yazısıyla doldurabilirsiniz. Formların siyah-beyaz çıktılarını kullanmanızda sakınca yoktur.

Sigorta Primi

Staja başvurduğum kurum sigorta priminin Üniversite tarafından yapılması gerektiğini söylüyor. Üniversitemiz sigorta primini ödüyor mu?

5510 Sayılı Kanun gereği İş Kazası ve Meslek Hastalığı Primleri Üniversitemiz tarafından ödenmektedir.

Üniversitemizin sigorta priminizi ödeyebilmesi için en arka sayfada yer alan SİGORTALAMA SÜRECİ’ni mutlaka yerine getirmeniz gerekmektedir.

Ödenen sigorta primleri emeklilik günlerinden sayılacak mı?

Hayır. 5510 Sayılı Kanun gereği ödenen sigorta primi yalnızca “İş Kazası ve Meslek Hastalığı”nı kapsamaktadır.

Kendime ait bir SSK girişim var. Staj yaptığım sürede, üniversite sigorta primini ödeyeceğine göre, o ay için benim sigorta ödemesini yapmama gerek var mı?

Üniversite yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı primini ödemektedir. Staj yapacağınız ay, emekliliğe sayılacak günleriniz için sigortanızı ödemeye devam edebilirsiniz.

Ailem üzerinden Emekli Sandığı/Bağ-Kur’a bağlıyım. Yine de sigorta yapılacak mı?

Emekli Sandığı ya da BAĞ-KUR’a kendi adınıza kayıtlı olmadığınız sürece İş Kazası ve Meslek Hastalığı primi Üniversite tarafından ödenecektir.

Zorunlu stajlarımı daha önce tamamladım. Ancak gönüllü staj yapabileceğim bir kurum buldum ve benden sigorta priminin ödenmesini istiyorlar. Ne yapabilirim?

Üniversitemiz, öğrencilerimizin kendilerini geliştirmeleri amacıyla yapacaklara tüm stajlara destek olmaktadır. Ancak sigorta priminizin ödenebilmesi için sigortalama sürecinin staj öncesi gerçekleşmesi gerekmektedir.  Staj sonunda rapor yazımı –staj komisyonu talep etmediği sürece- gerekli değildir.

Stajımı yurtdışında yapacağım, sigortam ödenecek mi?

Yurtdışında staj yapan öğrencilerimizin sigorta primleri ödenmemektedir.

Staj Sırasında

Stajımı yaz okulu ile beraber yapabilir miyim?

Yaz okulu ile birlikte staj yapılması kabul edilmemektedir.

Stajımı ara tatilde yapabilir miyim?

İlk senede çeviri alanında staj önerilmemektedir. Diğer alanlarda ara tatilde birinci sınıflar da staj yapabilir.

Staja kaç gün gitmem gerekiyor?

Stajda bulunmanız gereken süreyi hafta olarak belirtmekteyiz. Staja gittiğiniz kurum Cumartesi günleri de çalışıyor ise siz de o kurumun bir çalışanı gibi o gün de işte olmak durumundasınızdır.

Staj Sonrasında

Staj raporunu yazmam için gerekli bilgileri nereden alabilirim?

Staj raporunu STAJ KILAVUZU’ndaki kurallara ve sorulara göre yazmanız gerekmektedir. Staj Kılavuzu’na program sayfasındaki Staj sayfasından ulaşabilirsiniz.

Staj Raporu’nun her sayfasının kaşelenmesi gerekiyor mu?

Staj Raporunun her sayfası kaşelenmelidir. (Bkz. İEÜ Staj Kılavuzu sayfa 7 ve 8)

Ayrıca Stajyer Değerlendirme Formu’nun bulunduğu zarf kapağı da kurum tarafından kaşelenmelidir.

Staj raporumu staj bitiminden itibaren en geç bir hafta içinde vermek zorunda mıyım?

Evet. Staj raporları bir hafta içinde staj komisyonunda olmak zorundadır.

Diğer üniversitelerdeki arkadaşlarım günlük staj dosyası yazıyor. Benim ne yapmam lazım?

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Zorunlu Staj dersinde günlük staj defteri doldurulmamaktadır. Staj bitiminde Staj Kılavuzu’ndaki kurallara ve sorulara göre yazılan rapor istenmektedir.

Staj raporumu kargo ile yollayabilir miyim?

Evet. Ancak elden teslim edilmeyen raporların mesuliyeti üniversite tarafından kabul edilmemektedir.

SOSYAL MEDYA